full screen background image
Keresés
2018 január 24 - szerda
  • :
  • :

Jeges vízből mentettek embert a gyakorlatozó szekszárdi tűzoltók

Jeges vízből mentettek embert a gyakorlatozó szekszárdi tűzoltók

2017.01.11. Jégről mentési gyakorlatot tartottak a szekszárdi tűzoltók szerda kora délután Faluhelyen, a Bodri Pincészetnél található tavon.

A hosszú ideje tartó fagynak köszönhetően sorra fagynak be szabad vizeink, melynek köszönhetően egyre többen merészkednek a jégre. Szinte minden napra jut egy tragikus hír fagyos vízbe esett emberről, azonban szerencsére vannak olyanok is, akik számára a szakszerű segítségnek köszönhetően nem végződik tragédiával a korcsolyázás.

Néhány nappal ezelőtt a Dombori holtág jege szakadt be egy korcsolyázó alatt, a nőnek azonban szerencséje volt, a többi korcsolyázó útmutatásait követve még a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült kimásznia a jeges vízből.

Tűzoltók a mentési gyakorlat helyszínén, Faluhelyen. Fotó: Kadarka.net

Tolna megyében évek óta nem volt tragikus kimenetelű baleset, így a tűzoltók is ritkán találkoznak hasonló esettel, azonban nagyon fontos, hogy készség szinten ismerjék a jégről mentés fogásait. Emellett az is lényeges, hogy aki szabad vizek jegén szeretne hódolni korcsolyázás iránti szenvedélyének, tisztában legyen néhány alapvető szabállyal és azzal, mit kell tennie saját és mások megmentése érdekében, ha mégis megtörténne a baj. Mint minden balesetnél, jégbe szakadás esetén is kiemelt szerepet játszik az időtényező, mivel a néhány fokos vízben harminc percen belül beáll a hipotermia állapota.

Olasz Tamás tű. százados tűzoltóparancsnok-helyettes, amint éppen eligazítást tart a feladatról. Fotó: Kadarka.net

A gyakorlat megkezdése előtt Olasz Tamás tű. százados tűzoltóparancsnok-helyettes eligazítást tartott az állománynak arról, hogy milyen szabályokat kell alkalmazniuk és milyen eszközökkel kell végrehajtaniuk a gyakorlatot. Az eligazításon elhangzott, hogy a bajba jutott segítségére minden esetben párokat alkotva, kötélbiztosítás mellett, a jégre felhasalva, létra segítségével kell menniük.

Mintegy húsz centiméter vastagon volt befagyva a tó vize. Fotó: Kadarka.net

A taktikai megbeszélést követően a tűzoltók léket vágtak a Bodri Pincészet taván, melyet már közel húszcentis jég és az éjszaka lehullott friss hótakaró borított. Hortai Tamás a Gemenc Mentőcsoport búváraként vett részt a gyakorlaton, őt kellett a tűzoltóknak kimenteniük. Elmondása szerint a vastag neoprén ruhában és aláöltözetben is nehéz volt kibírni azt a néhány percet, amit a jeges vízben töltött. Neki szerencséje volt, hiszen a szakszerű segítség pillanatok alatt megérkezett és kimentették a fagyos helyzetből.

Hortai Tamást, a Gemenc Mentőcsoport búvárát „menti ki” egy tűzoltó a Faluhelyen található tóból. Fotó: Kadarka.net

Fontos tisztában lenni azzal, hogy szabad vizek jegén korcsolyázni rendkívül veszélyes, ezért a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindenkit fokozott óvatosságra int. Hogy hol szabad, hol tilos jégre menni, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb helyet, melyik jég a legalkalmasabb a sportolásra, és mit kell tenni, ha mégis megtörténne a baj, ide kattintva olvashatják. Ha valaki alatt beszakad a jég, haladéktalanul hívják a 112-es segélyhívót.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Read previous post:
Close