full screen background image
Keresés
2018 május 28 - hétfő
  • :
  • :

BWS Masterclass – amatőr fotósok mesteri képei Szekszárdon

BWS Masterclass – amatőr fotósok mesteri képei Szekszárdon

2016.11.12. BWS Masterclass tagjainak, közte a szekszárdi Juhász Gergely fotóiból nyílt kiállítás péntek késő délután a PTE KPVK épületében.

A BWS Masterclass kiállítása szakmai szempontból és történetét tekintve egyaránt különleges. A magyar származású, de Spanyolországban élő híres fotóművész, Balassa László hazatért Magyarországra, felvállalva azt, hogy szakmai tudásával segíti a kezdő és kevésbé kezdő fotósok fejlődését.

A fotóművész néhány alkalmas workshopjából olyan program kerekedett, melynek keretében néhány kiválasztott fotósnak alkalma nyílt részt venni a Balassa László által Spanyolországban tartott Balassa Masterclass Workshopon. Ennek a spanyolországi műhelymunkának az eredménye a kiállítás – mondta a tárlat megnyitóján Egléné Fekete Zsuzsanna, a PTE KPVK PR referense.

Juhász Gergely, illetve Mezősi Ágnes, valamint Bartha Zsolt és Tóth István, a BWS Masterclass csapat tagjai mind különböző stílusban készítik fényképeiket a minimalista stílustól kezdve az emberalak ábrázoláson át a „blur” irányzatig.

A 32 fotóból álló tárlat azért is különleges, mert a csapat tagja egyik tagja, a Szekszárdon élő és dolgozó Juhász Gergely a PTE hallgatójaként végzett – emelte ki Egléné Fekete Zsuzsanna. Mint azt zárásként hozzátette, a Karnak fontos, hogy a PTE volt diákjait az iskola elvégzése után is segítsék, ezért is adnak szívesen helyet a kiállításnak.

Egléné Fekete Zsuzsanna. Fotó: Kadarka.net

– Először „csak néhány jó képet szerettem volna készíteni”, aztán komolyabban is elkezdtem érdeklődni a fotózás iránt – mesélte a kezdetekről Juhász Gergely. Ez egybe esett azzal, hogy 2015 tavaszán elindult Balassa László – ingyenesen látogatható – workshopja Magyarországon. A műhelymunkán, ahol kezdők és profik is részt vettek, Balassa László nem a fotózás technikai oldaláról beszélt, hanem arról tanított, hogyan lehet egy képnek tartalmat adni. A műhelymunka résztvevőiből azután az interneten valódi közösség formálódott – emlékezett vissza az amatőr fotós.

– Balassa László később meghirdette a Balassa Workshp Masterclass-t, melyre jelentkezésül beadtam az önéletrajzomat és a portfóliómat. Végül én is bekerültem a kiválasztottak közé, így a csapat többi tagjával az idén tavasszal egy hetet töltöttem Spanyolországban műhelymunkán. Ott fogant meg az ötlet Bartha Zsolt fejében, hogy alapítsuk meg saját fotóscsapatunkat, mely a workshop nyomán a BWS Masterclass nevet kapta.

Minden alkotó 7-7 fotóját állította ki a tárlaton, ahol így összesen 28 fénykép tekinthető meg. Fotó: Kadarka.net

– A leginkább portré- és riportfotókat szeretek készíteni. Próbáltam természetfotókat csinálni, de nem lettek jók a képek, nekem ezekről valahogy mindig hiányoztak az emberek – mondta a szekszárdi kórházban ápolóként dolgozó amatőr fotós. Szeretek fekete-fehér felvételeket és olyan fényképeket készíteni, melyek elmesélnek egy-egy történetet – tette hozzá. Zárásként elmondta, szeretne még komolyabban foglalkozni a fotózással, de az nem célja, hogy abból éljen meg.

A kiállítás november 25-ig tekinthető meg a PTE KPVK épületében, az intézmény nyitva tartási idejében.

A vezető képen: Juhász Gergely saját fotói mellett a pénteki kiállítás-megnyitó után a PTE KPVK-n. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close