full screen background image
Keresés
2018 december 10 - hétfő
  • :
  • :

„Képek Szekszárdról, Képek Szekszárdon” címmel megnyílt Forster Jakab kiállítása

„Képek Szekszárdról, Képek Szekszárdon” címmel megnyílt Forster Jakab kiállítása

2018.01.13. „Képek Szekszárdról, Képek Szekszárdon” címmel nyílt meg Forster Jakab festőművész kiállítása pénteken a Babits Mihály Kulturális Központban.

2018hirdetés

A tárlaton a gyönki származású festőművész mintegy 30 festményét lehet megtekinteni. A nem kizárólag Szekszárdot ábrázoló festmények között tájképek, utcarészletek láthatók, de a megyeszékhely jellegzetes építményei is feltűnnek, mint például a Városháza, vagy az Augusz-ház. A tárlat megnyitóján mintegy százan vettek részt, a kiállítást Decsi Kiss János újságíró, képzőművész nyitotta meg, közreműködött a Mondschein Kórus Egyesület.

A kiállítás megtekinthető február 26-ig az intézmény nyitvatartási ideje alatt.

Forster Jakab – névjegy

Forster Jakab festőművész 1946-ban született Gyönkön, Tolna megyében. 1965-ben építőipari technikusi végzettséget szerez. 1965–67 Tolna megyei Tamási Tervezőirodában dolgozik, 1968-tól a Pest megyei Tamási Tervezőiroda munkatársa.

1973-ban belsőépítész tervezőművészként diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskolán. 1973-tól 1984-ig a Művészeti Alap művészetszervezői és bírálati munkájában vett részt iparművészeti referensként. 1984 óta szabadfoglalkozású festő.

Képzőművészeti tevékenysége rajzolással kezdődik, ezzel alapozza meg, építi ki látványvilágát. A kolorizmus felé a pasztell, lavírozott pasztell technikával közeledik, ez egészül ki később guache, acryl, olaj anyagokkal, s alakul ki részben oldott felületekkel manipuláló, részben rajzolt, cizellált, hangsúlyozott elemeket alkalmazó festésmód.

Kizárólag a szabadban fest; az év minden szakában – évi nyolc-tíz – eddig közel hatvan helyszínen. Érdeklődése részben a természet felé fordul, annak békéje, fensége ragadja meg; részben az épített környezet hangulata, kifejezőereje képezi festményei tárgyát.

Megfordult a Dunántúl, a Dunakanyar, az Északi Hegyvidék, Kelet- és Dél-Magyarország számos műemléki és történelmi nevezetességű helységében, ahol természetbeli megfigyelés alapján lírai hangú rajzokat – s egyre inkább pasztelleket készít, melyeken az építész lényegkiemelő szemlélete éppúgy meghatározó, mint a vonalvezetés dekoratív, s némiképp szecessziós összképe. (Forrás: Babits Mihály Kulturális Központ)

Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap
Read previous post:
Close