full screen background image
Keresés
2017 december 18 - hétfő
 • :
 • :

Kerékpáros közlekedés: gyalogátkelőhelyen csak tolva

Kerékpáros közlekedés: gyalogátkelőhelyen csak tolva

2017.04.09. A legtöbb biciklis nem ismeri, vagy egyszerűen nem tartja be a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos szabályokat, legalábbis az úttesten való átkelésre vonatkozó előírást – ez derült ki abból a megfigyelésből, melyet portálunk a téma kapcsán végzett Szekszárdon.

Mintegy két hete számoltunk be arról, hogy személygépkocsi gázolt el egy kerékpárost a csatári körforgalomnál található gyalogátkelőhelyen. A biciklis a balesetben sérülést szenvedett.

Huszti Gábor, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kérdésünkre elmondta, a Szekszárdi Rendőrkapitányság területén tavaly 26 olyan baleset történt, melyben kerékpáros sérült meg, ebből 4 történt Szekszárdon.

A sajtószóvivő tudatta, a kerékpárosok és segédmotorosok közlekedését a KRESZ 54. paragrafusának cikkelyei szabályozzák.

Az ide vonatkozó jogszabály egyértelműen kimondja, hogy: „a kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia”.

Ennek kapcsán úgy döntöttünk, hogy megfigyeljük, miként kelnek át a biciklisek az imént említett helyszínen található gyalogátkelőhelyeken. A körforgalomnál lévő két zebrán mintegy fél óra alatt harminc kerékpáros – 11 nő és 19 férfi – haladt át.

Legutóbb március 24-én gázoltak el egy kerékpárost a Csatári körforgalomnál. Fotó: Kadarka.net

A harminc biciklisből mindössze hárman – két nő és egy férfi – szálltak le kerékpárjukról, hogy áttolják azt a gyalogátkelőhelyen. A többi biciklis kisebb része az érkező autók miatt megállt ugyan, de azok elhaladását követően a kerékpárt hajtva kelt át az úttesten. A legtöbben azonban lendületből haladtak át, több esetben is megállásra kényszerítve az érkező járműveket. Olyan pár is akadt, melynek tagjai éppen a fenti balesetről diskuráltak miközben lendületből áthaladtak a zebrán és volt, aki mobiltelefonált biciklizés közben.

Vagyis mindösszesen a biciklisek tíz százaléka kelt át szabályosan a gyalogátkelőhelyen, ahol még tábla is mutatja a szabályos átkelés mikéntjét. A szabály ellenére nem árt tehát, ha az úttesten közlekedő járművek vezetői arra számítva közelítik meg a gyalogátkelőhelyet, hogy az érkező kerékpáros valószínűleg lendületből halad át az úttesten. Ezzel könnyebben elkerülhetővé válnak az ilyen jellegű balesetek.

További fontos szabályok

Amennyiben van kerékpárút, vagy kerékpár- és gyalogosút, úgy a biciklisnek kötelező azon haladnia. A gyalog- és kerékpárúton azonban a kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti. Amennyiben nincs kerékpárút, úgy a biciklisek az úton is haladhatnak. Ha a biciklis úgy érzi, hogy a forgalom mértéke veszélyes, akkor haladhat a járdán is, de a gyalogosokat nem zavarhatja a közlekedésben és legfeljebb 10 km/órával haladhat.

Továbbá biciklivel a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad. Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni. Tilos a főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni, elengedett kormánnyal kerékpározni, kerékpárt más járművel, illetőleg állattal vontatni, valamint kerékpárral állatot vezetni. A kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén.

A kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson a) előre fehér-, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el, és b) lakott területen kívül kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot)
visel.

A KRESZ-ben foglalt összes jogszabályt itt találja – kattintson! 


 • Vesztergombi András

  Az 1975-ös törvényt lehet, hogy kissé aktualizálni kéne. Röpke 42 éves!
  És mivel állatot nem lehet vezetni, kutyát sem szabad? Sokan csinálják.
  Miért kell csengő minden kerékpárra? Miért kell az első kerékre legalább 2 prizma? Nem hinném, hogy ezek annyira fontosak lennének.
  Ha az lenne a cél, hogy minél több bringás legyen az utakon, nem ilyen lenne a szabályzat. De, mint látszik, nem feltétlenül ez a szándék.
  Szépen összeszedték a cikkben a főbb szabályokat. Értem, hogy a szabályok hiányosságairól nem a Szerző tehet, csak idegesítő, hogy 2017-ben egy 1975-ös törvényre kell hivatkozni. Remélem még 40 év múlva már nem ez lesz az aktuális törvény.

 • Zoltán a raktáros

  András teljesen igazad van! A legnagyobb forgalomban szép komótosan áttologatjuk a bringát a zebrán…. képzelem hogy örülnek a kapkodós autósok, egyébként meg az a bringás aki nem körültekintően közlekedik az megérdemli ha elütik.

  • Vass Zoltán

   De csak akkor tologatják át amikor nem négyen egymás mellett tekernek a főúton, lehetetlenné téve az előzést. A dolog kiváltképp akkor bosszant, ha párhuzamosan ott fut a kerékpár út is.Read previous post:
Close