full screen background image
Keresés
2018 május 25 - péntek
  • :
  • :

Kerékpáros közlekedés: gyalogátkelőhelyen csak tolva

Kerékpáros közlekedés: gyalogátkelőhelyen csak tolva

2017.04.09. A legtöbb biciklis nem ismeri, vagy egyszerűen nem tartja be a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos szabályokat, legalábbis az úttesten való átkelésre vonatkozó előírást – ez derült ki abból a megfigyelésből, melyet portálunk a téma kapcsán végzett Szekszárdon.

polus_autohazhirdetés

Mintegy két hete számoltunk be arról, hogy személygépkocsi gázolt el egy kerékpárost a csatári körforgalomnál található gyalogátkelőhelyen. A biciklis a balesetben sérülést szenvedett.

Huszti Gábor, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kérdésünkre elmondta, a Szekszárdi Rendőrkapitányság területén tavaly 26 olyan baleset történt, melyben kerékpáros sérült meg, ebből 4 történt Szekszárdon.

A sajtószóvivő tudatta, a kerékpárosok és segédmotorosok közlekedését a KRESZ 54. paragrafusának cikkelyei szabályozzák.

Az ide vonatkozó jogszabály egyértelműen kimondja, hogy: „a kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia”.

Ennek kapcsán úgy döntöttünk, hogy megfigyeljük, miként kelnek át a biciklisek az imént említett helyszínen található gyalogátkelőhelyeken. A körforgalomnál lévő két zebrán mintegy fél óra alatt harminc kerékpáros – 11 nő és 19 férfi – haladt át.

Legutóbb március 24-én gázoltak el egy kerékpárost a Csatári körforgalomnál. Fotó: Kadarka.net

A harminc biciklisből mindössze hárman – két nő és egy férfi – szálltak le kerékpárjukról, hogy áttolják azt a gyalogátkelőhelyen. A többi biciklis kisebb része az érkező autók miatt megállt ugyan, de azok elhaladását követően a kerékpárt hajtva kelt át az úttesten. A legtöbben azonban lendületből haladtak át, több esetben is megállásra kényszerítve az érkező járműveket. Olyan pár is akadt, melynek tagjai éppen a fenti balesetről diskuráltak miközben lendületből áthaladtak a zebrán és volt, aki mobiltelefonált biciklizés közben.

Vagyis mindösszesen a biciklisek tíz százaléka kelt át szabályosan a gyalogátkelőhelyen, ahol még tábla is mutatja a szabályos átkelés mikéntjét. A szabály ellenére nem árt tehát, ha az úttesten közlekedő járművek vezetői arra számítva közelítik meg a gyalogátkelőhelyet, hogy az érkező kerékpáros valószínűleg lendületből halad át az úttesten. Ezzel könnyebben elkerülhetővé válnak az ilyen jellegű balesetek.

További fontos szabályok

Amennyiben van kerékpárút, vagy kerékpár- és gyalogosút, úgy a biciklisnek kötelező azon haladnia. A gyalog- és kerékpárúton azonban a kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti. Amennyiben nincs kerékpárút, úgy a biciklisek az úton is haladhatnak. Ha a biciklis úgy érzi, hogy a forgalom mértéke veszélyes, akkor haladhat a járdán is, de a gyalogosokat nem zavarhatja a közlekedésben és legfeljebb 10 km/órával haladhat.

Továbbá biciklivel a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad. Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni. Tilos a főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni, elengedett kormánnyal kerékpározni, kerékpárt más járművel, illetőleg állattal vontatni, valamint kerékpárral állatot vezetni. A kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén.

A kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson a) előre fehér-, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el, és b) lakott területen kívül kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot)
visel.

A KRESZ-ben foglalt összes jogszabályt itt találja – kattintson! 
Read previous post:
Close