full screen background image
Keresés
2020 június 30 - kedd
  • :
  • :

Kerékpárutat alakítanak ki próba jelleggel Szekszárd északi részén

Kerékpárutat alakítanak ki próba jelleggel Szekszárd északi részén

2017.06.08. Mintegy egy kilométeres szakaszon alakítanak ki próba jelleggel kerékpárutat Szekszárd északi városrészén.

A kerékpárutat a Rákóczi Ferenc utca és a dr. Szakály Ferenc utca kereszteződése, valamint a Rákóczi utca és a Tolnai Lajos utca találkozása közötti szakaszon alakítják ki. A négysávos út jelenlegi külső forgalmi sávjai fognak kerékpárútként funkcionálni, a járműforgalom pedig két sávon haladhat majd. A kerékpársávok forgalmi sávtól való elválasztására szolgáló, illetve a további sárga színű jelzéseket a jövő héten hétfőn kezdik el felfesteni, a munkát – melyet minden nap az esti, éjszaki órákban végeznek el – csütörtökön fejezik be – tájékoztatott csütörtök délelőtt Máté István önkormányzati képviselő, aki maga is sokat közlekedik kerékpárral.

Kanyarodósávokat és besorolósávokat is kialakítanak majd a biciklisek számára, ezzel növelve a kerékpárosok biztonságát. A kerékpárút kialakítása jelentős változásokat hozhat a közlekedésben az imént említett szakaszon – fűzte hozzá.

Máté István hangsúlyozta, a sávokat próba jelleggel alakítják ki. Június 15. és szeptember 15. között lesz a tesztidőszak, melynek célja, hogy az ez idő alatt összegyűlt tapasztalatok nyomán véglegesítsék a tervet. A tapasztalatokról a közlekedők a muszak@szekszard.hu e-mail címre küldött levélben számolhatnak be.

A bicikliút kialakításának célja, hogy Szekszárd kerékpárosbarát településsé váljon. A fejlesztésre a város szerkezete ideális – fogalmazott a képviselő. Mint tudatta, a változtatás nyomán  a fenti szakaszon várhatóan nő majd a kerékpárosok száma. A városatya kérte a közlekedőket, hogy legyenek fokozott figyelemmel egymásra.

Máté István elmondta, Szekszárd keleti és déli része már átjárható kerékpárral, ám a város északi részén egyelőre az autók között kell közlekedniük a bicikliseknek. Ezt az állapotot szeretnék a kerékpárút-hálózat fejlesztésével orvosolni. Mint emlékeztetett, a város 2016 őszén megbízta a Trenecon Kft-t, mely összesen 15 kilométer kerékpárút építésére és a kialakítás módjára tett javaslatot, melyet a város elfogadott és mely megtekinthető a Szekszard.hu oldalon. Az engedélyeztetési tervek elkészítése folyamatban van, ezután közbeszerzési eljárást folytatnak le a kivitelező kiválasztása érdekében. Az említett, mintegy 15 kilométer hosszú kerékpárút teljes kialakítása két éven belül történhet meg a Települési Operatív Program (TOP) erre szolgáló forrásának felhasználásával.

Schmidt Krisztián útügyi referens arról számolt be, hogy a kerékpárút kialakításával járó munkát mind a négy napon este hat és éjfél között végzik el majd két szakaszban. Elmondta, a jelenlegi külső forgalmi sávokból 1,25 méter széles rész szolgál majd kerékpársávként.

Azt is tudatta, hogy Szekszárdon jelenleg mintegy a közlekedők hat százaléka jár biciklivel, míg Szombathelyen és Szegeden ez az arány 15-20 százalék. Mint azt hozzátette, így Szekszárdon jelenleg mintegy ezren közlekednek biciklivel rendszeresen, ám a változtatásoknak köszönhetően ez a szám 3-4 ezerre is nőhet, míg az autós forgalom közel ugyanennyivel csökkenhet.

Új kerékpárutak: nagyban változhat a szekszárdi közlekedés

A képen Máté István (j) és Schmidt Krisztián (b). Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close