full screen background image
Keresés
2018 december 16 - vasárnap
  • :
  • :

Kétéves az NMHH Szélessáv.net oldala, több mint 6,2 millió mérési adat

Kétéves az NMHH Szélessáv.net oldala, több mint 6,2 millió mérési adat

2017.08.22. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) két éve, 2015. augusztus 19-én indította útjára, a széles sávú szolgáltatásokat valós időben és a szolgáltatóktól független mérésekkel összehasonlító portált, ahol tájékozódni lehet a hang- és képi tartalmak valódi átviteli minőségéről és a szolgáltatók által esetlegesen korlátozott szolgáltatásokról, például a bitTorrentről vagy az online videoalkalmazásokról is.

2018hirdetés

Az évforduló alkalmából kiadott közleményében a hatóság felhívta a figyelmet, hogy az NMHH internetmérő szolgáltatásán, a Szélessáv.net-en a beérkező sok, valós idejű adat alapján jól felrajzolható az ország tényleges szélessáv-ellátottsága.

Az elmúlt két évben az ingyenesen igényelt felhasználói mérőeszközön 2,3 millió mérést, a weboldalon keresztül a regisztrált vagy anonim fogyasztók 420 ezer szoftveres, míg az NMHH mérőautói mintegy 3,5 millió mérést végeztek Magyarország egész területéről. Az oldalra naponta több mint ezren látogatnak el.

A le- és feltöltési idő mellett mérni lehet a késleltetési időt is, amelynek túl magas értéke az internetes élő beszélgetésben vagy online játékoknál okozhat problémát.

A Szélessáv.net oldalt az NMHH azért hozta létre, hogy a széles sávú szolgáltatások főbb jellemzőit független, a hatóság és a felhasználók rendszeres méréseinek eredményeit tartalmazó, folyamatosan hitelesített adatbázis segítségével lehessen ellenőrizni.

A szolgáltatások ellenőrzése három módon tehető meg: egyrészt anonim mérést lehet végezni az oldalon, másrészt regisztráció után hozzáférhetők a fogyasztók korábbi mérései is. Emellett ingyenes mérődoboz is igényelhető az NMHH-tól, amely a nap minden szakában automatikusan mér. Eddig 246-an éltek ezzel a lehetőséggel.

MTI
Read previous post:
Close