full screen background image
Keresés
2018 július 16 - hétfő
  • :
  • :

Kiállítássorozattal emlékeznek Garay Ákos festőművészre

Kiállítássorozattal emlékeznek Garay Ákos festőművészre

2016.04.01.  Kiállítássorozattal emlékeznek Tolna megyében Garay Ákos (1866-1952) festő- és grafikusművészre születésének 150. évfordulója alkalmából. A lovakat, méneseket, huszárokat megörökítő alkotó műveiből album is megjelenik.

reklam_furdonapok_2018hirdetés

A szekszárdi vármegyeházán idén három tárlat mutatja be a Tolna megyei születésű festő munkásságát – mondta Lovas Csilla, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum főmuzeológusa csütörtökön Szekszárdon, az emlékév programjait ismertető sajtótájékoztatón.

A csökölyi meg a bugaci puszta címmel a múzeumok éjszakáján nyílik meg a Garay népi életképeiből, néprajzi fotóiból rendezendő kiállítás, amely a Déri és a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből válogat. A festő – aki Hollósy Simon tanítványa volt – etnográfiai érdeklődésének köszönhetően Szlavóniában mintegy 300 üvegnegatívon dokumentálta a népi viseleteket, háztípusokat. Szekszárdon a fotók reprodukcióit mutatják be.

Szeptember 15-én a magángyűjteményekben lévő jelentős számú Garay-képből állítanak ki, november közepén pedig A ló a lelke címmel a Mezőgazdasági és a Hadtörténeti Múzeumban fellelhető, lovas témájú kompozícióit láthatja a közönség. A kiállítás címe Hollósyt idézi, aki meglátogatta Garayt a müncheni művészakadémián, és azt mondta róla Csók Istvánnak: “…beszélhetsz neki Rembrandtról vagy Bastien Lepage-ról, neki csak a pusztán jár az esze… Ennek a tejfeles szájúnak ló a lelke.”

Garay Ákos a mai Szedres melletti Apátipusztán született, és ott töltötte ifjúkorát, művészi tanulmányait Pécsett, majd Budapesten, a Mintarajziskolában végezte. 1884-ben iratkozott be a müncheni akadémiára. A lovakról, huszárokról készült rajzaival, festményeivel vált ismertté, de forrásértékűek a népéletet bemutató grafikái, az első világháború frontvonalából küldött rajzai megjelentek a Borsszemjankó című lapban, amelynek karikaturistája is volt.

Számos könyvet illusztrált, köztük Garay János Obsitos című művét. 1909-ben a Nemzeti Szalon gyűjteményes kiállítást rendezett műveiből, 1924-ben Szekszárdon mutatkozott be, 1927-ben elnyerte a Magyar táj- és életkép-kiállítás grafikai nagydíját.

Az emlékév programjába szülőfaluja is bekapcsolódik: Szedresen április 14-én az I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával háborús grafikáiból nyílik tárlat, a reprodukciók közül néhányat közterületen is bemutatnak. Tolnán augusztusban a Thelena fesztivál keretében állítanak ki Garay-műveket.

Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója elmondta: az intézmény, ahol több mint kétszáz Garay Ákos-művet őriznek, adatbázist tervez létrehozni a festő életművéről, tekintettel arra, hogy alkotásai jelentős számban magángyűjteményekben lelhetők fel. A Garay-album megjelentetését 2017-re tervezik – tette hozzá.

MTI

A képen a sajtótájékoztató Fotó: Wosinsky Mór Megyei Múzeum/Retkes Tamás
Read previous post:
Close