full screen background image
Keresés
2018 január 18 - csütörtök
  • :
  • :

Kiberbiztonsági cég: több százezer pénzügyi támadás történt év végén

Kiberbiztonsági cég: több százezer pénzügyi támadás történt év végén

2017.01.12. Világszerte 319 ezer felhasználót ért pénz vagy pénzügyi információ megszerzésére irányuló kibertámadás a tavalyi utolsó negyedévben; ez több mint 20 százalékos emelkedést jelent 2015 azonos időszakához képest a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat adatai szerint.

A cég csütörtöki közleménye szerint az elmúlt három évben a kibercsapdákról végzett kutatások igazolták, hogy az ünnepi szezonban a számítógépes bűnözők is aktívabbak, amit az internetes vásárlások számának megugrásával magyaráznak. Különösen a karácsonyi, a Black Friday és a Cyber Monday – a hálaadás ünnepe utáni első hétfő – körüli időszak veszélyes, mert ilyenkor megugrik az online vásárlások száma.

A támadók olyan programokat használnak, amelyek pénzügyi információk – többek között hitelkártyák és online banki tranzakciók adatainak – megszerzésére is képesek. A Kaspersky szerint az elkövetők a 30 banki trójai programcsalád valamelyikét használják, az összes támadás több mint 90 százalékát az öt legelterjedtebb programmal (Zbot, Nymaim, Shiotob, Gozi, Neurevt) követik el.

A cég szerint a kiberbűnözők nem azonnal támadnak, ezért a következő hónapokban is fokozott figyelemre intik a bank- és hitelkártyával vásárlókat, mivel a támadásokat kellő körültekintéssel ki lehet védeni.

A Kaspersky Lab 1997-ben alakult, árbevétele 2015-ben elérte a 619 millió dollárt, 2016-ban mintegy 3500 alkalmazottja volt. A számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló cégnek 400 millió felhasználója és 270 ezer vállalati ügyfele van.

MTI
Read previous post:
Close