full screen background image
Keresés
2018 május 28 - hétfő
  • :
  • :

„Kincses Tolna Megye” – szemléletformálás vetélkedővel

„Kincses Tolna Megye” – szemléletformálás vetélkedővel

2016.11.12. Tolna megye kulturális, történelmi-, gasztronómiai-, és egyéb értékeit ismerhetik meg az általános iskolás felső tagozatos, illetve középiskolás diákok a „Kincses Tolna Megye” című vetélkedőn.

Megyénk értékpalettája hihetetlenül gazdag, Tolnában több mint 600 értéket, közte 350 megyei értéket vettek már számba az értéktárbizottságok munkája eredményeként. Ezekre az értékekre kívánja felhívni a felsős és középiskolás tanulók figyelmét, és ezeket szeretné megismertetni a diákokkal a Tolna Megyei Önkormányzat által szervezett vetélkedő – mondta el péntek délelőtt Szekszárdon sajtótájékoztatón Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke.

A vetélkedőt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával szervezte meg a megyei önkormányzat.

A kultúra és helyi értékek mentén szerveződő „Kincses Tolna Megye” nem titkoltan nevelési szándékkal célozza meg a fiatalokat. A szervező megyei önkormányzat reméli, hogy ennek hatására a diákok érzékenyebbé válnak a megyei értékek iránt és általuk talán társaik, vagy éppen szüleiknek is fogékonyabbak lesznek a témával kapcsolatosan. Esetleg maguk is belekezdenek az értékgyűjtő munkába, melyet bárki megtehet – tudatta az alelnök.

A játékos vetélkedő első állomása a „Tolnaikumok” közé sorolt kölesdi Kis Vármegyeházán lesz a jövő héten kedden és szerdán. A Kölesdi Közéleti Egyesület közreműködésével megrendezendő felkészülésen az általános-, majd a középiskolás csapatok személyesen is megismerkedhetnek több helyi értékkel – mondta el Ribányi József.

otos-reka-say-ribanyi-2Ribányi József (b) és dr. Say István a sajtótájékoztatón. Fotó: Ótós Réka

A „Kincses Tolna Megyén” 12 általános-, és 10 – egyenként négyfős – középiskolás csapat vesz részt a megye különböző településeiről – tájékoztatott dr. Say István, a Tolna Megyei Értéktárbizottság elnöke. A kölesdi, kedd, illetve szerda reggeltől délutánig tartó „Értékhangoló” című játékos rendezvényen a diákok megismerhetik az értéktárbizottságokat és működésüket, információt szerezhetnek arról, hogy mit nevezünk helyi-, illetve megyei értéknek és értékgyűjtési recepteket is kapnak.

A pedagógusok részvételével megtartandó „Értékhangoló” – mely egyben a felkészülést szolgáló kiadvány neve is – célja, hogy a diákok pontosabb rálátást kapjanak arra, hogy miből kell tudást szerezniük a vetélkedőre.

Kölesden megyei értéktárülést is tartanak majd, ahol várhatóan 1-2 újabb értékkel gazdagodik a megyei értéktár bejegyzéseinek száma.

Az otthoni felkészülés után következik az elődöntő. A diákoknak karácsonyig egy tesztet kell kitölteniük, amit a Tolna Megyei Értéktár, vagy a megyei önkormányzat honlapjáról tölthetnek le. A „Kincses Tolna Megye” végül a januárban a tamási művelődési házban tartandó vetélkedővel csúcsosodik ki, ott zárul le – tudtuk meg dr. Say Istvántól.

Arra biztatják a tanulókat, hogy hozzanak létre ifjúsági értékőr mozgalmakat, mely elsőként Veszprém megyében jött létre.

A nyertes általános-, illetve középiskolás csapat részt vesz az országos vetélkedőn, ahol a többi megyei vetélkedő győztes csapatával, illetve a hat külhoni nemzetrész csapatával mérik majd össze, ki tud többet hazánk értékeiről.

Fotó: Ótós Réka
Read previous post:
Close