full screen background image
Keresés
2018 május 24 - csütörtök
  • :
  • :

Klímariadó Tolna Megyében: hamarosan körvonalazódhat a klímastratégia

Klímariadó Tolna Megyében: hamarosan körvonalazódhat a klímastratégia

2017.04.10. Klímariadó Tolna Megyében címmel tartott konferenciát a Tolna Megyei Önkormányzat és a Zöldtárs Alapítvány szombaton a PTE KPVK-n.

polus_autohazhirdetés

A klímaváltozás témája még sosem volt olyan aktuális, mint most – kezdte köszöntőjét Baka György, a Zöldtárs Alapítvány kuratóriumi elnöke. Felhívta a figyelmet, hogy nemrég Szekszárdon néhány nap alatt rendkívül nagy, mintegy húsz fokos hőmérsékletkülönbség volt mérhető a nappali csúcshőmérsékletekben.

A települések vezetőinek nagy szerepe van a klímastratégia kialakításában és abban, hogy a klímaváltozással kapcsolatos probléma beszédtéma legyen. Az önkormányzati épületek energiatakarékossági szempontok alapján történő korszerűsítésével, a közlekedés átalakításával a települések vezetői sokat tehetnek – mondta Ribányi József (a vezető képen – a szerk.), a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, Tamási volt polgármestere. Mint azt hozzátette, a klímaváltozás oka az emberi tevékenység.

A Tamásiban kiépült, geotermikus energiát használó távfűtési rendszer kapcsán rámutatott, ki kell használni a helyi értékeket, adottságokat és helyben kell az energiát előállítani, illetve felhasználni. Elmondta azt is, hogy a Föld népessége egyre gyarapszik, és ahhoz, hogy mindenki az áhított színvonalon élhessen, javítani kell az energiafelhasználás hatékonyságán.

A képen dr. Balázs Gábor, megyei katasztrófavédelmi igazgató. Fotó: Kadarka.net

Dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője előadásában arról szólt, hogy a globális felmelegedés hatására szélsőséges időjárási helyzetek alakulhatnak ki, illetve, hogy ezen időjárási körülmények milyen katasztrófahelyzeteket idézhetnek elő. Röviden Emellett röviden bemutatta a katasztrófavédelem ezzel kapcsolatos tevékenységét. Emlékeztetett, 2006. augusztus 20-án Budapesten öten meghaltak, és több százan megsérültek, amikor az ünnepi tűzijáték ideje alatt viharossá fokozódott a szél és a tömegben pánik tört ki.

Tolna megye készülőben lévő klímastratégiája a klímaváltozás megelőzését és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást szolgálja. Jelenleg a stratégia kialakításához szükséges helyzetelemzésnél tart a munka – mondta előadásában Baloghné Gaál Zsófia, a megyei önkormányzat klímavédelmi munkatársa. Ennek folyamán a klímaváltozás megyei értékekre, többek között a megyei értékként számon tartott épületekre gyakorolt hatásait és a lakosság körében végzett szemléletformálás eredményeit is vizsgálják. A helyzetelemzés eredménye nyomán történhet meg a jövőkép és a célok kidolgozása, a beavatkozási területek azonosítása – tudatta Baloghné Gaál Zsófia, aki azt is hozzátette, hogy május végére körvonalazódhat a megyei klímavédelmi stratégia.

Baloghné Gaál Zsófia, a megyei önkormányzat klímavédelmi szakértője. Fotó: Kadarka.net

Zárásként azt is megosztotta, hogy a megyei önkormányzat és a Zöldtárs Alapítvány 15 településen tart szemléletformáló rendezvényt még az idén Tolnában.

Szekszárd felismerte a problémát és felkérte a Zöldtárs Alapítványt, hogy készítse el a város klímastratégiáját – tájékoztatott Kővári László agrármeteorológus, a szekszárdi közgyűlés gazdasági- és pénzügyi bizottságának elnöke. Elmondta, hogy a város nemrég elektromos autók számára alakított ki töltőpontot a Piac téren, illetve, hogy Szekszárdon az elmúlt időkben több társasház tetején is napelempark létesült, ami mutatja, hogy a megyeszékhely tenni akar a probléma megoldása érdekében.

Kővári László emlékeztetett, 2010-ben olyan sok eső hullott Szekszárdon, hogy amiatt rengeteg pince beszakadt. Utána pedig aszály sújtotta a környéket. Mint mondta, negyven éve gyűjti az időjárási adatokat, de a legszélsőségesebb változások egymástól számított néhány éven belül voltak tapasztalhatók. Azt is megosztotta, hogy a tavalyi év szeptembere három fokkal volt melegebb, mint 2015 szeptembere, illetve azt is elmondta, hogy az idei volt az elmúlt negyven év második leghidegebb januárja, de a március négy fokkal volt melegebb az átlagosnál, miközben alig esett csapadék. Kővári László azt is tudatta, hogy idén januárban rengeteg volt a halálozás, melynek szerinte a légnyomás hirtelen nagy mértékű változásához is sok köze lehetett.

Kővári László, agrármeteorológus, a szekszárdi közgyűlés gazdasági- és pénzügyi bizottságának elnöke. Fotó: Kadarka.net

A város önkormányzata 2010-ben megalapította a Szekszárdi Klímakört, mely nyitott a különféle együttműködésekre. A klímakör munkájában bárki részt vehet – tájékoztatott Baka György, a Zöldtárs Alapítvány kuratóriumi elnöke. Hangsúlyozta, az éghajlatváltozás már itt van. A szekszárdi klímastratégia kapcsán arról szólt, hogy a cél a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás, illetve a változások lassítása, megelőzése.

Hozzátette, a kitűzött célok megvalósítása érdekében szemléletformáló programokat, előadásokat, vetélkedőket, bemutatókat, filmvetítéseket és sajtótájékoztatókat tartanak és különféle kiadványokat készítenek. Az alapítvány minden évben autómentes napot, zsírégető lösz-szurdik túrát és húsvéti túrát szervez. Emellett a komposztálás előnyeiről is tájékoztatják a lakosságot, illetve az idén vízgyűjtő tartályokra is lehetett pályázni a klímaalap támogatásával, valamint nemrég platánfákat telepítettek a Szőlőhegyre vezető kerékpárút mentén.

Az Ős-Sárvízről készített kutatásainak eredményét osztotta meg Rappay Bence, az I. Béla Gimnázium diákja. Fotó: Kadarka.net

Rappay Bence, a szekszárdi I. Béla Gimnázium diákja a Szedresnél található Ős-Sárvíz vízháztartásával kapcsolatos kutatásainak eredményeit osztotta meg. Előadásában bemutatta, hogy miként számították ki az Ős-Sárvíz vízkészletének változását. A kutatás nyomán megállapítást nyert, hogy a nyári hónapokban hatalmas vízhiány alakul ki az Ős-Sárvíz területén. A kutatás keretében megoldást is javasolt a problémára: Ha az Ős-Sárvízbe vezetnék a közeli Nádor-csatorna vizének egy részét, azzal sikerülne stabilizálni a vízszintet, a kiegyensúlyozottabb vízszintnek köszönhetően pedig sokkal egyszerűbb lenne a horgásztó működtetése, az állatfajok
bővelkedhetnének az élethez szükséges vízben és ezek által a turizmus is fellendülhetne – tudatta Rappay Bence.

A kutatás anyagát itt találja – kattintson!

Dr. Hetesi Zsolt klímakutató, a PTE Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoportjának vezetője a Klímaváltozás hatásai a Kárpát-medencében és Tolna Megyében, amit érzünk és ami várható címmel tartott előadást. A klímakutató előadásában bemutatta a Föld hőmérséklet változását és azt, hogy ez miként kötődik az emberi tevékenység kapcsán növekvő szén-dioxid kibocsátáshoz, valamint beszámolt a sarkvidékeket borító jégtakaró területének csökkenéséről.

Elmondta, hogy a Földön rengeteg metán található kötött állapotban, és ha ez felszabadul, akkor annak következményei visszafordíthatatlan hatást gyakorolhatnak bolygónkra. A szén-dioxid kibocsátással kapcsolatban megosztotta, hogy annak hatására egyre magasabbra kerül az a réteg, mely ki tudná engedni a világűrbe a meleget, így egyre nő a Föld átlaghőmérséklete.

Dr. Hetesi Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a lineárisnál nagyobb mértékben emelkedik a hőmérséklet. Emlékeztetett, 2011-ben szinte teljesen kiszáradt a Tisza medre. Hozzátette, egyre több a szélsőséges időjárási jelenség. Sokszor vannak aszályos időszakok, míg máskor hirtelen nagy mennyiségű csapadék zúdul le.

Dr. Hetesi Zsolt klímakutató: Fotó: Kadarka.net

Mint mondta, a vegetáció pusztulásának hatására csökken a növényzet időjárásra gyakorolt stabilizáló hatása. Kifejtette, az ártéri erdőknek nagy szerepe van ezen a téren, ám az ártéri erdők területe előbb a legeltetés elterjedésével, aztán a folyók szabályozásával és a területek gabonatermű területté alakításával rendkívüli mértékben lecsökkent. Kiemelte, sokszor hallani a belvízzel borított területek növekedéséről, de valójában a helyzet az, hogy olyan helyeken akarunk haszonnövényeket termeszteni, ahol az nem lehet.

Azon dolgozunk, hogy minél gyorsabban elvezessük a vizet az országból, attól félve, hogy a folyók kilépnek medrükből – mondta. A klímakutató hangsúlyozta, azért van egyszerre aszály, belvíz és árvíz, mert nem értjük a rendszer működését.

Dr. Hetesi Zsolt nyomatékosította, tájrendszerekben kell gondolkodni és tájrendszerekben kell tartani a vizet, nem pedig víztározókban. Míg utóbbiak párolgása jelentős, a tájrendszerek esetében nincs ilyen probléma. Mint mondta, ilyen tájrendszer az ártéri erdő is. Olyan rendszereket kell kialakítani, melyekben az erdőborítás folyamatos, mert ezzel biztosítani lehet azt, hogy a szükséges mennyiségű legyen a csapadék.

A klímakutató úgy véli, ha az ártéri erdők területét akár csak 10 százalékkal növelnénk, az sok százezer hektáron oldaná meg a termesztési gondokat. Érdemes a természetet másolni – fogalmazott zárszóként dr. Hetesi Zsolt.

Az előadások zárásaként Baka Éva, a Zöldtárs Alapítvány munkatársa mutatta be a Klímariadó Tolna Megyében című kiadványt, mely azt is tartalmazza, hogy mit tehetnek a megyében élők a klímaváltozás csökkentése érdekében.

A konferencia műhelymunkával zárult, ahol a résztvevőknek arra nyílt lehetősége, hogy átbeszéljék, mit lehet tenni a problémák elkerülése végett.

Hetvenkét résztvevő a konferencián

A klímakonferencia mérlegét Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke számokba sűrítve az alábbiakban vonta meg: a délelőtti konferencián, majd a délutáni civil munkamegbeszélésen Tolna megye 10 településéről 72 regisztrált résztvevő vett részt, közöttük 14 civilszervezet 49 képviselője, önkéntese először meghallgatta, majd délután kiscsoportokban megbeszélték a saját településük klímaváltozás miatti sérülékenységét.

Baka György, a Zöldtárs Alapítvány kuratóriumi elnöke. Fotó: Kadarka.net

A résztvevők többsége úgy érezte, hogy a vízzel ( sok eső, vagy aszály) és a hőséggel kapcsolatos a legtöbb probléma, ami az emberi egészséget, a vagyontárgyakat és a mezőgazdasági termelés biztonságán keresztül az élelmiszer ellátást veszélyezteti. A résztvevők összesen 56 db „A klímaváltozás lakossági attitűd vizsgálata” kérdőívet töltöttek ki, amelynek értékelése jelenleg folyamatban van.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close