full screen background image
Keresés
2020 július 30 - csütörtök
  • :
  • :

Sokoldalú segítséget nyújtanak a civil szervezeteknek

Sokoldalú segítséget nyújtanak a civil szervezeteknek

2016.03.02. Alapítványok, egyesületek, nonprofit vállalkozások és önkéntesek munkáját segítő Civil információs centrumoknak (CIC) szóló megbízóleveleket adtak át szerdán Budapesten.

A megbízóleveleket Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyújtotta át.

Tolna megyében 2016-ban is a Lakható Szekszárdért Egyesület fenntartásában valósulhat meg  program.  A Tolna Megyei Civil Információs Centrumot a program 2012-es indulása óta az egyesület működteti. A CIC az eltelt idő alatt a Tolna megyei civil élet meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát. A megbízólevelet Réger Balázs, a közhasznú egyesület elnöke vette át.

Rétvári Bence a címet elnyerő szervezeteket a „segítők segítőinek” nevezte, amelyek saját munkájukon felül vállalták, hogy segítenek más szervezeteknek is. Azok érdemelték ki a megbízást, akik megyéjükben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtották munkájukban. Nekik most egy évig biztos anyagi hátteret nyújt a kormány 300 millió forintos költségvetési keretből – tette hozzá.

Soltész Miklós arról beszélt, több mint hatvanezer civil szervezet van az országban, amelynek csaknem fele hobbi, kultúra és sport területén tevékenykedik. Ezekről sokszor alig hallani, pedig sokkal többet dolgoznak, mint azok, akik kevesen vannak, ám annál hangosabbak – fogalmazott. A szervezetek megbízást átvevő képviselőit arra biztatta, hogy feladatukat továbbra is teljes odaadással végezzék.

Az átadó után szakmai fórumon vettek részt a meghívott szervezetek képviselői Fülöp Attila helyettes államtitkár vezetésével.

A Civil információs centrum címet 2012-ben alapították, idén harmadik alkalommal nyerte el egy fővárosi és megyénként egy-egy, tehát összesen húsz pályázó. A kiválasztott szervezetek sokoldalú, gyakorlati segítséget nyújtanak más civil szervezeteknek, szakmai tanácsokat adnak közhasznúsági és pénzügyi területen, valamint pályázati kérdésekben, ezzel hozzájárulnak a civil szervezetek megerősödéséhez és együttműködésük hatékonyabbá tételéhez.

A Civil információs centrumok létrehozásának törvényben meghatározott célja a civil szervezetek működésének szakmai támogatása, fenntarthatóságuk erősítése, és az államháztartás alrendszereiből nyújtott támogatások felhasználására vonatkozó tanácsadás a szabályszerűség fokozottabb biztosítása érdekében. Feladataik közé tartozik a külhoni magyar partnerségi kapcsolatok elősegítése is.

Gyakorlati és elméleti segítséget nyújtott a CIC Tolnában

Az iroda a 2015 végével záruló időszakban sokoldalú gyakorlati és elméleti segítséget tudott nyújtani a megyei civil szervezetek számára. Tavaly a CIC-et működtető Lakható Szekszárdért Egyesület közel hatszáz óra időtartamban tartott szakmai tanácsadást a különböző szervezetek, illetve képviselőik részére. A tanácsadások nemcsak a forrásteremtési és szervezetfejlesztési, de a jogi és pénzügyi témakört is érintették. Az iroda a második CIC programban negyven információs napot szervezett és tartott Tolna megye különböző településein, valamint 84 fő képzése is megvalósult.

A képen: megkapták megbízóleveleiket a Civil információs centrumokat működtető szervezetek. MTI Fotó: Marjai János

Kadarka.net/MTI

 
Read previous post:
Close