full screen background image
Keresés
2019 május 23 - csütörtök
  • :
  • :

Látványos kerékpáros akadályversenyt rendeznek a Béla király téren

Látványos kerékpáros akadályversenyt rendeznek a Béla király téren

2018.04.17. Kerékpáros triál versenyt rendez a Szekszárdi Sportközpont Extrém Sport szakosztálya április 28-án a Béla király téren, ahova minden érdeklődőt szívesen várnak.

A 9 és 16 óra között megrendezendő versenyen farönkökből, kábeldobokból, raklapokból, konténerekből és boroshordókból álló változatos pályákon kell majd végighaladniuk az ország legjobb versenyzőinek – tudtuk meg Koszorú Csabától a szakosztály vezetőjétől. A szünetekben az Extrém Sport szakosztály BMX-es és Mountain Bike-os sportolói fognak lélegzet elállító trükköket bemutatni a közönség szórakoztatására. A kisgyermekes családok örömére felállítanak egy direkt gyerekeknek szánt kerékpáros akadálypályát is, melynek használata bukósisakhoz kötött.

A rendezvénnyel kapcsolatban további információ a versenyigazgatótól, Sabján Gábortól kérhető az alábbi email címen: sabja79@gmail.com

A részletes programterv a verseny Facebook eseménye alatt érhető el – kattintson!

Mi is az a triál?

Kevesen ismerik ezt a sportot hazánkban, pedig ebben is van világszínvonalon teljesítő versenyzőnk. Létezik motoros, autós-kamionos válatozata is, ahol szintén a minél nehezebb akadályok leküzdése a cél. A kerékpáros triál a mountain bike egyik fajtája, ahol a kerékpárosoknak egy nehéz pályán kell végig haladniuk anélkül, hogy a testükkel érintenék az akadályokat.

A sport nagyon jó egyensúlyérzéket kíván, és természetesen a kerékpárok is speciálisak. A legfeltűnőbb dolog, hogy ezeken a bicikliken nincs ülés. Ebben sportban a kerékpárosoknak nincs idejük leülni pihenni, sokkal fontosabb, hogy több hely maradjon a lábuknak és testüknek az egyensúlyozásra.

A vázak nagyon könnyűek és erősek. Kialakításuk is különleges, a tengelytáv elég hosszú, de a láncvilla a lehető legrövidebb, a hajtókarcsapágyazás pedig magasan helyezkedik el. A fékeknek nagyon erősnek kell lenniük, ezért sokan hidraulikus felniféket használnak. A széles felnik mellé nagyon alacsony guminyomás társul, hogy a tapadás a maximális legyen és ezzel az ugrásokat segítse. Az áttétel nagyon kicsi, közel 1:1-es, és a racsni sokszor elől van a hajtókaron.

Ahhoz, hogy könnyebben megértsük mi is történik egy ilyen versenyen nem árt kicsit megismerni a szabályokat:

– A versenyzőknek 5 előre kijelölt szekción (pályán) kell végig haladni 3 körben. A legkevesebb hibapontot összegyűjtő versenyző nyer.
– A szekciók előzetesen csak gyalog járhatók be
– Minden lábletétel (vagy ha test bármely része érinti a pályát) 1 hibapontot eredményez
– A pedálon vagy láncvédőn való támaszkodás is 1 hibapontnak számít
– Ha a versenyző mindkét lába érinti a talajt az 5 hibapontnak számít
– 5 hibapont jár a pálya elhagyásáért is
– Az egyes szekciókban maximum 5 hibapont gyűjthető
– Hibapont jár azért is ha a versenyzőnek nem sikerül a pályát az előírt 2 percen belül teljesíteni

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close