full screen background image
Keresés
2019 január 20 - vasárnap
  • :
  • :

Leginkább a szlovák és a cseh lakosság utasítja el a faji keveredést

Leginkább a szlovák és a cseh lakosság utasítja el a faji keveredést

2017.08.19. Nagy többségében elutasítja a faji keveredést Szlovákia és Csehország lakossága, amely e tekintetben a legkonzervatívabbak közé tartozik az Európai Unió (EU) tagállamai közül – derült ki a pozsonyi Hospodárské Noviny gazdasági-közéleti napilap cikkéből, amely az Eurobarometer felmérés megállapításait ismertette.

A felmérés azon része, amelyről a pozsonyi lap beszámolt, arra kereste a választ, hogy az egyes tagországokban milyen mértékben fogadnák el vagy utasítanák el a tényleges vagy leendő szülők, ha gyermekük egy más vallású vagy más fajhoz tartozó személlyel alakítana ki szerelmi kapcsolatot. A felmérés adatai szerint az ilyen kapcsolatokat az összes uniós tagállam közül Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Litvániában és Cipruson utasítják el a legnagyobb mértékben, ugyanakkor legnagyobb arányban Svédországban, Luxemburgban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban tartják elfogadhatónak ezt.

Magyarország – minta felmérésből kitűnt – a középmezőnyben foglal helyet, vagyis az ország lakosságának enyhe többsége utasítja el az ilyen vegyes kapcsolatokat.

A felmérés egyes etnikumokra és vallási csoportokra lebontott eredményeiből kiderült, hogy az összes uniós ország közül legnagyobb mértékben (88 százalék) a cseh szülők utasítanák el, ha gyermekük egy muszlimmal alakítana ki kapcsolatot, őket a szlovákok (84 százalék), a ciprusiak (77 százalék) illetve a litvánok (75 százalék) követik. Az ilyen kapcsolatok elutasítottsága a felmérés szerint Magyarországon 66 százalék, uniós átlagban pedig 50 százalék körüli szinten van. Azt ha gyermekük muszlimmal alakítana ki kapcsolatot, Svédországban és az Egyesült Királyságban (egyaránt 69 százalék) illetve Franciaországban (65) és Luxemburgban (63 százalék)fogadta volna el a szülők legnagyobb hányada.

MTI
Read previous post:
Close