full screen background image
Keresés
2018 november 17 - szombat
  • :
  • :

Luther szelleme Bátaszéken

Luther szelleme Bátaszéken

2017.12.07. A Magyar Kormány Reformáció Emlékbizottsága a reformáció 500. évében indította útjára a „Menő Reformáció” nevet viselő csuklós autóbuszt. A nem kis feltűnést keltő közlekedési eszköz országos útja során Bátaszékre érkezett. Itt az általános iskola előtti parkolóban láthatták az érdeklődők, installációkon, kiállítási tárgyakon, tv-és interjúkban, digitális eszközökön interaktív formában miként kezdődött az egyházmozgalom, melynek máig tartó társadalmi hatása nyomon követhető.

2018hirdetés

A 17 méter hosszú autóbusz októberben kezdte országos „turnéját.” Célja, hogy minden korosztályhoz házhoz vigye az egyháztörténeti vonatkozásban szellemi-lelki megújulást jelentő gondolatokat, melyeket Luther Márton Wittenbergben 1517-ben fogalmazott meg 95 pontban.

A busz külső oldalai színes, gazdag tartalmúak. A magyarországi reformáció egykor volt irodalomárai, művészei politikusai Luther Márton, Kálvin János, Arany János, Kossuth Lajos, és még sokan mások arcképei, láthatók. Külön tablók mellett., napjaink neves közéleti személyiségei, írók, költők zenészek hitvalló gondolataikat, bibliából válogatott idézeteket osztják meg az utca emberével.

Kortársaink közül csak párat említünk. Például Gryllus Dániel, Gundel Takács Gábor, Cseri Kálmán, Polgár Judit..

Bátaszéken a II. Géza Gimnázium diákjai ha kirándultak e buszos időutazásba sajátos élményt kaphattak. Ők szereplői voltak annak a cselekvési programnak, melyes Illyés Gyula: A reformáció genfi emlékműve előtt című verse ihletett.

 

Ez az EGRESSUS reformáció 1517 – atomerőmű 2017 elnevezésű cselekvési program a szálkai ifjúsági tábor „3K”: Kultúra – Környezetvédelem – Kommunikáció tematikus témája is. Ebben a Paksi Atomerőmű környezetvédelméről, a keletkezett kis aktivitású hulladékok tárolásáról is tájékozódhattak.

Pakson és Szálkán tett kirándulásikon. „szelfiztek”fotókkal dokumentálták a látottakat, hallottakat. Ezekből a tanév során 5-5 perces kisfilmek születnek majd. Így a „Menő Reformáció” tájékoztató busz információk megfogalmazódnak , megfelelnek a „3K” vonatkozásban is.

Mindezek a szálkai cselekvési program archívumában kapnak helyet. Ilyen módon is kapcsolódik múlt és jelen üzenete a jövőnk generációjának, a jövőnk egyik energiájáról szóló információk továbbítása a reformáció megújuló lendületével.

– decsi-kiss-jános-

 
Read previous post:
Close