full screen background image
Keresés
2018 május 23 - szerda
  • :
  • :

A Mészáros Borház lett Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2016-ban

A Mészáros Borház lett Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2016-ban

2016.09.09.  A szekszárdi Mészáros Borház nyerte meg Bor és Piac magazin által meghirdetett Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka versenyt.

polus_autohazhirdetés

Az internetezők július 25-ig szavazhattak a magazin által meghirdetett versenyen induló összesen 110 magyarországi szőlőbirtokra. A szavazás eredménye szerint Tokaj-Hegyalja, Balatonfüred-Csopak és Badacsony két-két birtokkal képviseltette magát az idei döntőben, egy-egy pincészet képviselhette Somlót, Hajós-Baját és Neszmélyt, ahogy Szekszárdot is, ahonnan a Mészáros Borház került be a legjobb tízes mezőnybe.

A Bor és Piac magazin zsűrije ezt követően minden birtokra személyesen ellátogatott, hogy kiválassza Magyarország Legszebb Szőlőbirtokát.

Mint azt a Mészáros család birtokán tett látogatás alapján készített beszámolójukban írták:

„Nem jelentett különösebb meglepetést, hogy Mészáros Pál szekszárdi szőlőbirtoka idén bekerült a 10 legszebb közé. A tavalyi Országos Bormustrán az ő borai szerepeltek a legjobban, begyűjtöttek egy Nagyarany mellé további három aranyat. 2012-ben a Mészáros Borház lett az Év Pincészete díj birtokosa, a legutóbbi, 2015-ös Év Bortermelője választás során pedig Mészáros Pál beérkezett a legjobb öt közé.

Mindezt csupán azért volt célszerű előrebocsátani, hogy érzékelhessük, Mészáros Pál eredményei mindenképpen indokolták, hogy a ott legyen a legjobbak között kerüljön az „Év Legszebb Szőlőbirtoka” szavazáson is.

Látogatásunk során csak azt nem tudtuk eldönteni, hogy Mészáros Pál vajon vendéglátóként, avagy borászként a jobb-e. Mert hogy borászként kiváló, az tagadhatatlan. De hogy valaki külön dzsipet biztosítson, amivel a Szekszárd fölötti szőlődűlők karéját bemutathatja a szurdikokon keresztül, ráadásul úgy, hogy a dűlők borait ott kóstolhattuk, ahol azok megtermettek, az minden bizonnyal a vendéglátás csúcsát jelenti.”

A beszámoló további részében a Bor és Piac megemlíti, hogy Mészáros Pált  borászként „folyamatos innovatív szándék vezérli”.  Ennek egyik bizonysága a Mészi Kadarka, melynek története még Mészáros Pál gyermekkorára tekint vissza. A mára méltán elismert borász még gyermekkorában figyelt fel nagyapja szőlőjében egy tőkére, melynek termése édesebb, zamatosabb volt a többinél, ezért szaporítani kezdte. Később kiderült, „hogy ősi ponthoszi fajta, a filoxéravész előtti értékek hordozója, jellegében közelebb áll a csókaszőlőhöz, mint a kadarkához”.  Mára pedig már öt hektáron termesztik.

Mint azt továbbá írták:  „az Argentinában sokat bizonyított Malbec szőlőfajtát is meghonosította ültetvényén, és bebizonyította, hogy ez a fajta Szekszárdon is kitűnően érzi magát”. A cikkben arról is beszámolnak, hogy Mészáros Pál a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetével hosszú távú együttműködésben elkötelezetten dolgozik a rezisztens szőlőfajták elterjesztésén.

A birtoklátogatásról készült írás végül az alábbi sorokkal zárul:

Előrelátásával, szerénységével, emberségével Mészáros Pál a szekszárdi borászok emblematikus alakja. Ha valaki megkérdezi tőle, a sikeres birtok hogyan jöhetett létre a számok racionalitásának ellenére, az ő szerény stílusában halkan csak ennyit mond: „Az égiek is besegítettek.”

Ezek után nem meglepő, hogy a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2016 versenyt a Mészáros Borház nyerte meg.

Tizennégy borászat indult a Szekszárdi borvidékről

A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2016 versenyre a borvidékről a Mészáros Borház mellett benevezett még Dúzsi Tamás családi borászata, a Ferenczi Szőlőbirtok, a Ferger-Módos Borászat, a Frankos Borház, a Heimann Családi Birtok, Hetényi János Pincészete, a Lajvér Avantgarde, a Márkvárt Pincészet, a Schieber Pincészet, a Szeleshát Szőlőbirtok, a Takler Pincészet, a Tringa Borpince és a Vida Családi Borbirtok.

„Magyarország Legszebb Kisbirtoka” lett a szekszárdi Fekete Borpince 2015-ben

Mint azt az előző  évben megírtuk, a versenyen tavaly osztották ki először a „Magyarország Legszebb Kisbirtoka” címet, melyre a 20 hektár termőterület alatti szőlőbirtokok tulajdonosai nevezhettek. A megtisztelő címet a kilenc hektáron gazdálkodó szekszárdi Fekete Borpince nyerte el.

A Bor és Piac magazin eredeti élménybeszámolóját itt találja – kattintson!

A képen a Mészáros Pál Pince és Borház Kossuth Lajos utcai birtokközpontja. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close