full screen background image
Keresés
2020 február 22 - szombat
  • :
  • :
tolnamegyeivakok.hu

hirdetés

Főhajtás a jelöletlen sírokban fekvők előtt – méltó körülmények között

Főhajtás a jelöletlen sírokban fekvők előtt – méltó körülmények között

2016.11.02. A megújult első világháborús emlékműnél hajtottak fejet a jelöletlen sírokban fekvő hősi halottak tiszteletére szerdán, halottak napján az alsóvárosi temetőben található világháborús sírkertben Szekszárdon.

A tavalyi hagyományteremtő rendezvény után az idén második alkalommal tartották meg a megemlékezést a római katolikus plébánia és az önkormányzat szervezésében.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere beszédében emlékeztetett, tavaly megígérték, hogy megpróbálják méltóvá tenni a helyet ahhoz a szellemiséghez, melyet az kell, hogy közvetítsen. A felújított emlékmű előtt állva azt mondta, úgy gondolja, hogy ez sikerült is.

A polgármester szólt arról, hogy a sírkertben az első világháború áldozatai, hősei nyugszanak, akik sok esetben értelmetlenül és fiatalon haltak meg. Beszédében kiemelte, attól erős egy közösség, ha mindazoknak kinyilvánítja háláját, akiknek sokat köszönhet. Rámutatott, az itt nyugvó hősök a legnagyobb kincsüket, az életüket adták a hazáért.

Középen Bíró László tábori püspök, a képen jobbra Ács Rezső polgármester. Fotó: Kadarka.net

Kiemelte, a temetőben olasz katonák is nyugszanak, akik az első világháborúban a magyarokkal szemben álltak. Ugyanakkor hangsúlyozta, akkor vagyunk igazán erősek, ha nem az ellenséget látjuk bennük, mert ők is a kis emberek szempontjából teljesen értelmetlen háború áldozatai és hősei. Mindegyikük valaki gyermeke, szülője, vagy éppen férje volt – tette hozzá. Ács Rezső zárásként elmondta, arra sarkallnak bennünket az ilyen alkalmak, hogy soha ne felejtsük el a hősöket.

Bíró László tábori püspök beszédében azt emelete ki, a sírok olyan emberek földi maradványait rejtik, akiknek volt nemzettudatuk, hazájuk és Istenük. Volt szilárd értékrendjük, messze földön is tudták, hogy a hazát védik. Volt értéklátásuk, hitük és családjuk, értékeik pedig megingathatatlanná tették őket a haza iránti szolgálatban.

Mint azt a tábori püspök hozzátette, sokszor hallani manapság arról, hogy értékválság van. Rámutatott, emberválság van, nem pedig értékválság, mert az értékek ma is ugyanazok. Figyelmeztetett, sok esetben az individualizmus miatt esik szét a család, mert az önös pillanatnyi érdek a legfontosabb. Felszólított, vigyázzunk értékeinkre, ezért művelődjünk, vigyázzunk identitásunkra és legyünk telve reménnyel, valamint legyen számunkra iránymutató érték az irgalmasság.

Bíró László püspök hangsúlyozta, „szervesülnie” kell Szekszárdon és a szekszárdiak tudatában a sírkertnek, mert az a múltunk része, a múlt pedig a jövőre irányul és a jelenben hat.

Rengeteg világháborús katona fekszik jelöletlen sírban. Fotó: Kadarka.net

A megemlékezés végén Bíró László tábori püspök megáldotta a felújított emlékművet, majd Ács Rezső polgármesterrel és több résztvevővel közösen gyertyát gyújtott a jeltelen sírokban fekvő, hősi halottak emléke előtt tisztelegve.

Itt találja a tavalyi megemlékezésről szóló anyagunkat, melyben azt is láthatja, hogyan nézett ki az alsóvárosi temetőben található emlékmű a felújítás előtt – kattintson!

Sokat tett az idén Szekszárd a hősök emlékének megőrzésére

Mint azt megírtuk, a város szintén felújíttatta a kilencven éve emelt – Szent István téren álló – első világháborús „Bajtársak emlékművet” is, ahol a múlt hét szerdán tartották meg a Tisztelet a Hősöknek című rendezvényt, a háborúban hősi halált halt hazafiak emléke előtt tisztelegve. Az emlékművet az Első Világháborús Centenáriumi emlékbizottság valamint Horváth Szilárd János támogatásával Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata újíttatta fel.

Az 1956-os szabadságharc és forradalom hősei előtt pedig egyhetes rendezvénysorozatot szervezett a város és a Babits Mihály Kulturális Központ. Többek között Kiállításokkal, filmvetítésekkel, hangversennyel, és egy ’56-os budapesti utcát bemutató életképpel és ünnepi megemlékezéssel idézték meg a 60 évvel ezelőtti eseményeket.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close