full screen background image
Keresés
2020 február 22 - szombat
  • :
  • :
tolnamegyeivakok.hu

hirdetés

Harminc év után is sokat tanulhat egymástól Tornio és Szekszárd

Harminc év után is sokat tanulhat egymástól Tornio és Szekszárd

2016.11.12. Megerősítette harminc éve kötött testvérvárosi kapcsolatát a finnországi Tornio városa és Szekszárd. Az erről szóló dokumentumot szombat délelőtt írta alá a két település polgármestere, Ács Rezső és Timo Nousiainen a Vármegyeháza dísztermében. A felek a rendezvényen beszéltek a jövőbeni együttműködési lehetőségekről is, melyekből bőven akad.

Az ünnepi közgyűlés szavazással kezdődött, melyen a képviselő-testület megszavazta a testvérvárosi szerződés meghosszabbítását. Ezt követően Berlinger Attila kommunikációs referens köszöntötte Timo Nousiainen polgármestert és a delegáció többi tagját, majd Ács Rezső, Szekszárd polgármestere mondott beszédet. A városvezető felidézte azokat a körülményeket, melyek között 1986-ban a két település testvérvárosi szerződést kötött.

Ács Rezső ugyancsak emlékeztetett a két nép közös történelmi múltjára és arra, hogy a nyelvrokonságban álló finnek és magyarok nyelve milyen különleges és egyedi abban az Európában, ahol országainkat többségében az indoeurópai és szláv nyelvcsaládba tartozó nyelveket beszélő nemzetek veszik körül.

A múltidézés után Ács Rezső a jövőről és az arról alkotott városi tervekről szólt. Elmondta, hogy a Modern Városok programban megvalósuló fejlesztések során kiemelt szerepet szánnak Szekszárd és a környék turisztikai vonzereje növelésének.

Ács Rezső az ünnepségen. Fotó: Kadarka.net

A részletekről elmondta, Szekszárdon többek között új kerékpárutak létesülnek, négycsillagos wellness szálloda, új sportcsarnok, és versenyuszoda, valamint kalandpark, a közeli Gemencben pedig hajókikötő épül, és az erdei kisvasút végállomása is a város határában lesz. Hozzátette, reméli Finnországból is egyre több turista érkezik majd. A polgármester ugyancsak szólt az ipari park száz hektáros bővítéséről, ahol szívesen látják a finn befektetőket.

Ács Rezső kiemelt területként nevezte meg a szakképzés fejlesztését. Hozzátette, kétszer járt a tornioi szakképző intézetben és a látottak, illetve a korábbi megbeszéléseik alapján, komoly együttműködési lehetőségekre van kilátás a várossal az oktatás területén.

A polgármester zárásként hangsúlyozta, az önkormányzat továbbra is mindent megtesz a Tornio és Szekszárd közötti kapcsolat fejlesztése érdekében.

Fotó: Kadarka.net

Timo Nousiainen, tornioi polgármester azzal kezdte, hogy Ács Rezső sok olyan dolgot elmondott a két nép kapcsolatáról, melyről ő is beszélni szeretett volna. Mint azt hozzáfűzte, ez is azt mutatja, hogy a testvérvárosi kapcsolatokat illetően azonos a gondolkodásuk. Tornio polgármestere azért saját gondolatait is megosztotta a közös múltról. Ebben kiemelte, Magyarország és Finnország, illetve a magyarok és a finnek kapcsolata mindig is különleges volt.

Mint azt elmondta, néhány hete a finn újságok címlapjai tele voltak az 1956 októberi magyarországi eseményekről, illetve az arra való megemlékezésről szóló írásokkal. Hozzátette, a finneket megérintette ’56 és mélyen együtt éreztek a magyarokkal (Finnország kétszer is háborút vívott a Szovjetunióval 1939 és 1944 között – a szerk.).

Tornio első embere a szoros kötelékeket tovább érzékeltetve arról is beszámolt, hogy szinte minden finn városnak van magyar testvérvárosa.

A jelenről és jövőről szólva elmondta, Tornioban – is – havi szinten vannak városi rendezvények, melyekre jövőre 50 ezer kínai turistát várnak. Szekszárd több magas színvonalú rendezvénynek ad otthont, a rendezvények megszervezése területén pedig mindig találnak itt olyat, amit hasznosíthatnak saját városi rendezvényeik szervezése, megtartása alkalmával – tudatta Timo Nousiainen.

A mikrofonnál Timo Nousiainen. Fotó: Kadarka.net

A tornioi rendezvények sorából kiemelte a jazz fesztivált, melynek megrendezése immár 30 éves múltra tekint vissza. A polgármester szerint ez a rendezvény kimondottan alkalmas lenne a szekszárdi borok bemutatására és forgalmazására. Erről még szívesen egyeztetne a helyi borászokkal – tette hozzá.

A finn városvezető örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy Ács Rezső megemlítette az oktatás, illetve a szakképzés témakörét. Mint mondta, mindig igyekeznek támogatni a fiatalok közötti kapcsolatrendszerek kialakulását. Kiemelte, a szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskolában meglepődtek a fúvószenekar koncertje után. A magas színvonalú előadást hallva ugyanis alig akarták elhinni, hogy nem egy zenei konzervatóriumban járnak. Zárásként elmondta, a zeneoktatás terén is aktív együttműködésre lát lehetőséget, a zene pedig egyébként is nemzetközi nyelv.

Timo Nousiainen és Ács Rezső, ezt követően aláírták a testvérvárosi szerződés meghosszabbításáról szóló dokumentumot, majd a vendéglátók Garay Élménypincébe invitálták a delegáció tagjait.

Az ünnepi közgyűlésen közreműködött a Liszt Ferenc Zeneiskola két tanulója, Fábián Hanna és Sándor Zsigmond, akik zongorajátékukkal elkápráztatták a finn küldötteket.

 A vezető képen Timo Nousiainen , Tornio polgármestere, illetve Ács Rezső, Szekszárd polgármestere az aláírt testvérvárosi megállapodással. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Ünnepi közgyűlés

2016.11.12....

Close