full screen background image
Keresés
2019 május 22 - szerda
  • :
  • :

Megnyerte a Szekszárdi Kutyamenhely a 1,5 millió forint értékű fődíjat

Megnyerte a Szekszárdi Kutyamenhely a 1,5 millió forint értékű fődíjat

2018.06.05. Megnyerte a Szekszárdi Kutyamenhely a Bayer az állatmenhelyekért pályázat 1,5 millió forint értékű fődíját, mely komoly anyagi segítséget jelent számára.

A szervezők kedden közölték: a Bayer Állategészségügy által meghirdetett pályázatra 28 állatmenhely, állatvédő szervezet jelentkezett és összesen közel 150 000 szavazatot gyűjtött a Foresto.hu oldalon. Az első három helyezett kiválasztásánál a voksok száma mellett komoly szerepe volt a háromtagú zsűrinek is, mely döntése folyamán elsődlegesen a pályázó szervezet küldetését, valamint felelős állattartásról való gondolkodását vizsgálta.

A szavazatok valamint a szakmai zsűri döntése alapján az állatorvosi szolgáltatásokra beváltható 1,5 millió forint értékű fődíjat a Szekszárdi Kutyamenhelyet működtető Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány nyerte el.

A 2. a voksoláson is a második helyet elért Cocker Rocker Club Spániel Fajtamentő Egyesület lett, míg a 3. helyen a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület végzett, mely egyébként  az 5. lett az internetes szavazáson.

Fiáth Szilvia,  a Szekszárdi Kutyamenhelyet működtető Tolna Megyei Állat- és Természetvédelmi Alapítvány elnöke az eredmény kihirdetése után portálunkkal megosztotta, úgy véli, hogy a zsűri egyrészt az alapítvány által végzett több mint húsz éves munkát ismerte el. Hozzátette, ez idő alatt az alapítvány mintegy 6000 állatot, a kutyák mellett többek között madarakat, sündisznókat és macskákat  mentett meg, a menhelyen pedig szinte folyamatosan – ahogy jelenleg is – több mint 200 kutyáról gondoskodnak.

Fiáth Szilvia szerint a zsűri, mely döntése folyamán kiemelten vizsgálta a pályázatban résztvevő menhelyek felelős állattartásról való gondolkodását, emellett azt a szemléletformáló tevékenységet ismerte el, melyet az alapítvány végez. Mint részletezte, önkénteseik rendszeresen ellátogatnak az általános- és középiskolákba, ahol a felelős állattartásra hívják fel a tanulók figyelmét, illetve az iskolások is rendszeresen járnak a Szekszárdi  Kutyamenhelyre, ahol tovább formálják szemléletüket ezen a területen.

Több mint 41 ezer szavazattal nyert a szekszárdi menhely

Mint azt megírtuk, a Bayer az állatmenhelyekért pályázatán magyarországi állatmenhelyet működtető közhasznú szervezetek vehettek részt. A menhelyekre a foresto.hu oldalon lehetett szavazni  április 11. és május 25. között, a végeredmény meghatározásakor a kapott szavazatok száma mellett egy háromtagú szakmai zsűri döntését is figyelembe vették.

Mint azt a szavazás lezárásának másnapján közöltük,  a voksokért vívott versenyben nagy küzdelem alakult ki az első helyért a Szekszárdi Kutyamenhely és a dunaharaszti Cocker Rocker Club Spániel Fajtamentő Egyesület között. Többször is fordult a kocka, időnként a szekszárdi, menhely, időnként pedig a dunaharaszti egyesület vezette a szavazást.

A Szekszárdi Kutyamenhely végül elképesztő számú, 41 401 szavazatot kapott és ezzel megnyerte a voksokért indított versenyt. Az internetes szavazáson a dunaharaszti Cocker Rocker Club Spániel Fajtamentő Egyesület végzett a 2. helyen 38 583 szavazattal, a 3. a budapesti Kutya-segélyszolgálat Alapítvány lett 18 977 szavazattal.

Sok ezer szekszárdi és környékbeli ember fogott össze a sikerért

Az alapítvány elnöke korábban óriási eredménynek nevezte a kapott szavazatok számát és az első hely megszerzését. Mint mondta, sok ezer, talán összesen mintegy tízezer szekszárdi és Szekszárd környéki ember összefogása hozta meg a sikert.

Mint tudatta, sok barát kampányolt együtt a menhellyel, rengetegen osztották meg a közösségi oldalakon megjelent, a pályázattal kapcsolatos bejegyzéseket, sokan voltak, akik ismerősöket toboroztak a szavazáshoz. Ugyancsak megosztotta, Kertai Edit ingyen  plakátot és szórólapot tervezett a pályázathoz, illetve a plakátok árát is kifizette, míg a szórólapokat a Gemenc-Print Nyomda nyomtatta ki számukra ingyen. Emellett rengeteg iskola, számtalan vállalkozás, üzlet tette ki ki plakátjukat és szórólapjukat, és több médium is melléjük állt.

Hatalmas segítség a nyeremény az állatmenhelynek

Fiáth Szilvia korábban arról is szólt,  hogy a menhely működtetésének költségét tekintve a kiadások legnagyobb hányadát az állatorvosi célokra fordított kiadások képviselik. Az alapítvány évente mintegy 4 millió forintot költ erre. Az állatok időnként megbetegednek, baleset éri őket, és különböző oltásokra is szükségük van, ami miatt időről időre orvoshoz kell vinni őket.

Ám még ennél is nagyobb kiadást jelent a kutyák ivartalanítása, melyet minden a menhelyre bekerülő kutya esetében elvégeznek, ezzel elejét véve az állatok nem kívánt szaporodásának. Évente összesen 350-400 kutya ivartalanításának költségét kell biztosítani, egy kutya ivartalanítása pedig mintegy 17 ezer forintba kerül. Vagyis a menhely a 1,5 millió forintos fődíjnak köszönhetően 90-100 kutya ivartalanítását fedezheti, ami az erre egy év alatt elköltött összeg negyedét teszi ki.

Forrás: foresto.hu
Read previous post:
Close