full screen background image
Keresés
2018 január 21 - vasárnap
 • :
 • :

Megszüntetik a próba jelleggel kialakított kerékpárutat Szekszárdon

Megszüntetik a próba jelleggel kialakított kerékpárutat Szekszárdon

2017.10.25. Megszüntetik a próba jelleggel kialakított kerékpársávokat, visszaállítják a korábbi forgalmi rendet Szekszárd északi részén, a Rákóczi utcán – jelentette be szerda délelőtt sajtótájékoztatón Ács Rezső polgármester.

Mint azt korábban már megírtuk, Szekszárdon mintegy 15 kilométer hosszú kerékpárút kialakítását tervezik a Területi Operatív Program (TOP) forrásainak felhasználásával, mintegy 400 millió forintból. Az önkormányzat célkitűzése, hogy a projekt keretében észak-déli irányban kerékpárral átjárhatóvá tegye a várost. A kerékpározók így akár a majdan az ugyancsak TOP forrásból a Siónál megépülő kerékpárutat is elérhetnék bicikliúton.

A tervek szerint a későbbiekben, Gemencig és a Palánknál található Sió-töltésig, illetve kajak-kenu bázisig is kerékpárút vezet majd. A Sió-töltésen pedig a Tolna Megyei Önkormányzat Sió-projektjének köszönhetően létesül majd kerékpárút a Balaton irányába.

A kerékpárút kialakítására vonatkozó műszaki terveket a város egy erre szakosodott céggel készíttette el. Annak érdekében, hogy kiderüljön, hogy a megfogalmazott szakmai javaslat a gyakorlatban is működik-e, júniusban próba jelleggel kerékpársávokat alakítottak ki a Rákóczi Ferenc utca és a dr. Szakály Ferenc utca kereszteződése, valamint a Rákóczi utca és a Tolnai Lajos utca találkozása között.

A képen Ács Rezső polgármester (k), Märcz László, az önkormányzat városüzemeltetési és városfejlesztési igazgatóságának vezetője (j) és Schmidt Krisztián útügyi referens (b). Fotó: Kadarka.net

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere szerda délelőtt sajtótájékoztatón tudatta, mivel úgy gondolták, hogy a kerékpárutak kialakítása lényeges beavatkozás a városi közlekedés szempontjából, az azonnali és végső döntés helyett egy próbaidőszak megtartásáról döntöttek, közben folyamatosan meghallgatva az emberek véleményét. Hozzátette, már a kerékpársávok kialakítását megelőzően is tartottak fórumot a témában, a legutóbb pedig a múlt hét csütörtökön várták fórumra a szekszárdiakat.

A polgármester elmondta, a tesztidőszak folyamán összegyűlt tapasztalatok, vélemények, illetve a csütörtöki fórumon elhangzottak alapján úgy döntött, hogy megszüntetik a Rákóczi utcán próba jelleggel kialakított kerékpársávokat. Hangsúlyozta, noha műszaki terveket összeállító cég szakmai javaslata szerint a város északi részén a Rákóczi úton volna a legjobb kialakítani a kerékpársávokat, a városban élők véleményét meghallgatva mégsem valósítják meg a tervet. A legtöbb ellenvélemény szerint ugyanis a kerékpárúton a jelenlegi formájában veszélyes közlekedni és azt ennek megfelelően csak kevesen használták.

Fotó: Kadarka.net

A városvezető tudatta, emiatt nem vesztik el a bicikliút megépítésére rendelkezésre álló forrásokat és arról sem tesznek le, hogy észak-déli irányba átjárhatóvá tegyék Szekszárdot. A tervezők alternatív útvonalak után kutatnak majd, és már van is elképzelés arra vonatkozóan, hol lehetne a kerékpárutat kialakítani. A bicikliutak kialakítására alkalmas lehet a Kossuth Lajos utca, vagy valamely másik, a Rákóczi utcával párhuzamos utca, bár így jóval kanyargósabb lesz a kerékpárút – tájékoztatott Ács Rezső.

A polgármester kiemelte, továbbra is várják a lakosság véleményét a kerékpárutak nyomvonalára vonatkozóan. Minél többen osztják meg elképzelésüket a témában, annál jobb megoldás születhet. Ács Rezső zárásként tudatta, a teljes, mintegy 15 kilométer hosszú kerékpárút megvalósítása így is megtörténik a határidőre, vagyis a jövő év október 31-ig.

Az ötleteket a muszak@szekszard.hu e-mail címre várják.

Schmidt Krisztián útügyi referens kérdésre elmondta, a régi forgalmi rend visszaállítását egy-két napon belül megkezdik. Tartós festékkel festik át az útburkolati jeleket, hogy azok ne zavarják meg a közlekedőket, illetve a közlekedési lámpákat is vissza kell hangolni. Mindez előreláthatólag mintegy három hetet fog igénybe venni.

Kapcsolódó írások:

Fórumon oszthatták meg véleményüket a szekszárdiak a tervezett kerékpárutakról
Elkészült a kerékpárút, nagyban változott a forgalmi rend Szekszárdon
Elkezdték a próba jelleggel létesítendő kerékpárút kialakítását Szekszárdon
A tudatos közlekedésre neveli a gyermekeket Szekszárd
Kerékpárutat alakítanak ki próba jelleggel Szekszárd északi részén – kattintson!
Indulhat a Sió turisztikai fejlesztése Tolna megyében
Új kerékpárutak: nagyban változhat a szekszárdi közlekedés (tudósítás a lakossági fórumról)

Fotó: Kadarka.net


 • Timea Varga-Kovacs

  Szuper, hogy visszaáll a rend, így talán tizedére csökken az idő, míg ki tudok állni autóval a saját házunkból a Kadarka utcán reggelente meg munkaidő után, mert ezidág oly sokan erre kerültek, akik nem akartak a “főúton” menni (és száguldoztak a 40-es tábla ellenére). Mondanám, hogy jöjjön erre a bicikliút, de a Kadarka ltp előtt parkoló autók miatt így is nagyon sok a koccanásos baleset, meg az egymás visszapillantó tükrének leverése. Ha a lakótelepi lakástulajdonosok parkolását meg lehetne oldani valahogy máshol/máshogy, akkor viszont lenne hely egy kerékpársávra akár itt is, szerintem.

 • cucckombo

  Nos, …ezt előre lehetett tudni, hogy nem sok értelme volt ennek az un. kísérletnek! …hát rezsőkém kísérletezz a jó édesanyáddal, azzal! Ott a 400 M Ft, ha ott van még, szerintem, ismerve ezeket a mocskos fideszeseket, már jó pár millát lenyúltak belőle. Na, és, akkor a maradék pénzből a meglévő gyalogjárda átalakításával, gyalog-, és kerékpárutat kell kialakítani. Persze ez jóval több meló és sok pénz, de szerintem még a maradékból is ki lehet hozni polgikám. Sőt, ha a festegetések helyett, ami, akkor és majd most is súlyos százezrekbe kerülnek, inkább, már ezt csinálták volna, akkor már lassan végeznének is a munkával. Ez nem volt másra jó, csak arra, hogy mosodát csináljanak a piszkos pénzeiknek. Mocskos, korrupt, beképzelt, cinikus fideszes banda! Nagyon remélem 2018-ban a börtönben töltik a karácsonyt, MIND!

 • MsSlywer

  Ez az egyik legjobb ötlet!!!Katasztrofális/veszélyes volt az kerékpár sáv.(Beláthatatlan a Kadarka utcai kereszteződésnél és templom közösségi háza előtt a lámpáknál,ahol az úttest közepére festették valami nagyokos agyréme szerint! Fórumot itt nem láttam,ahová lehetett írni—midníg csak a cikk megjelenésekor olvasom,hogy a fórumon lehetett szavazni,vagy hozzászólni.Még Őcsényben is tartanak nyílt napot,ahol a lakosok elmondhatják a véleményeiket.Itthon én nem látom,hogy ki lenne írva bárhol. 🙁 Ráadásul ennyi pénzből inkább a régi Leányiskola Műemlék épületét (Ady Endre szakközép régi épülete) renoválnák,….az Ügyészséget,Bíróságot,Polgármesteri hivatalt ezidó alatt másodszor vakolják.!

 • András Decsi-Kiss

  Tulajdonképpen jó, hogy belátták, hogy ami nem megy, azt ne erőltessük. Ha olvassa valaki döntéshozó ezt a fórumot, hadd mondjam el, hogy egy csík az út szélén nem kerékpárút. Buszsávbak jó, mert egy buszban több a vas, de kerékpárút teljesen új pályatestet igényel, ergo egy párhuzamos utcában ugyanez a módszer pont ilyen sikertelen lesz, mint ez volt.
  Ja, és még valami! A fehér festéket feketével eltüntetni balesetveszélyes! Világosban is csillog, nemhogy sötétben, így csak az igazodik el, aki látta már világosban, és sejti, hogy mit szerettek volna. Felmarni kell, nem átfesteni!

 • Gáldonyi Zsolt

  Teljesen egyetértek az előttem kommentelőkkel. Az út szélén felfestett csík valóban nem kerékpárút, legfeljebb kerékpár sáv. A kerékpár sáv viszont nem használható kerékpározásra mert nem biztonságos. Hiszen senki nem várhatja el az autóvezetőktől, hogy amellett, hogy figyelniük kell arra a rengeteg közlekedési táblára és jelzésre meg persze a többi autósra is, még az út szélén szlalomozó kerékpárosokat is figyelje. Véleményem szerint ez az egész kerékpár út egy nagy pénz kidobás. Hiszen a Szekszárdiaknak nincs szükségük erre. Nézzük csak meg a meglevő kerékpárutakat, ezeket is döntően gyalogosok használják, az az egy-két különc meg majd megoldja, hogy tudjon kerékpározni ahogy eddig is tette. Az alternatív útvonalak keresése is felesleges idő pocsékolás, nem hiszem, hogy találnak olyan helyet ahol az ott lakók ne tiltakoznának a változás miatt.

 • Frankos

  Kerékpárút az nem ilyen szar! Mert ez szar!

  Ja, hogy ismét csináltak valamit az élhetö városba? Sikerült !!!

  Már csak a kis vasutat várom, ami Gemecböl jön majd be a városba. No az szép lesz, kedves vezetö ígérte mikor itt volt, hozták.

  (bocs de nincs hosszú ö betűm. “barátilag”

 • Frankos

  ui: Nem láttam rajta tekerni egy Fideszes képviselöt sem. Ez azért érdekes! “barátilag”

 • Egy lakos

  “…egy-két napon belül megkezdik.” “Mindez előreláthatólag mintegy három hetet fog igénybe venni.” Két nap múlva eltelik a cikkben szereplő három hét, változás még semmi, továbbra is rémálom ezen a szakaszon a közlekedés… Vagy a hóra várnak, hogy rá lehessen fogni, hogy az miatt nem lehet az útfestéseket készíteni?Read previous post:
Close