full screen background image
Keresés
2020 június 30 - kedd
  • :
  • :

Mérey Mihály útépítési program: három kilométer út újul meg elsőnek

Mérey Mihály útépítési program:  három kilométer út újul meg elsőnek

2016.04.06. Elindult a Modern Városok program részeként meghirdetett, Mérey Mihály névre keresztelt útépítési program első üteme Szekszárdon.

Közel három kilométer hosszú útszakasz felújítása vette kezdetét kedden. A Sárköz utca elejétől a külterületi részek felé haladva egészen a Faluhely után található buszfordulóig új aszfaltréteget kap az út – jelentette be szerdán Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. A rekonstrukcióval érintett útszakaszon található buszmegállókat ugyancsak felújítják.

Jelenleg az útburkolat felbontásánál tart a kivitelező Duna Aszfalt kft.

Mint azt a polgármester elmondta, csak a város belterületi részén mintegy száz ingatlant érint a felújítás. Hozzátette, a rekonstrukció nyomán összességében ezer ingatlantulajdonos juthat el majd simább úton külterületi birtokára.

Az útfelújítás tervezett időtartama négy hónap, a költsége pedig mintegy 350 millió forint – tudatta Ács Rezső. A városvezető arról is tájékoztatott, hogy a rekonstrukciót a Modern Városok program – melyet februárban jelentett be Orbán Viktor Szekszárdon – részeként hajtják végre, az ehhez szükséges forrás pedig máris rendelkezésre áll.

Gyorsan haladnak az út felmarásával. Fotó: Kadarka.net

A polgármester felhívta a figyelmet, az útépítési program további elemeként szilárd burkolattal látják el a Csengey Dénes utcát, illetve a Bartina utca útburkolatát is felújítják. Emellett megvalósulhat a Kerékhegyre vezető út és a régi hatos út felújítása, a vápás úthálózat fejlesztése, és a Parászta patak mederrendezése.

A város idei költségvetésében mint azt már megírtuk, összesen közel négymilliárd forintos fejlesztési keret szerepel. Szekszárd és a borvidék úthálózatának fejlesztése ebből mintegy 3 milliárd forintot tesz ki.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Modern Városok programban összesen mintegy 33 milliárd forint fejlesztés valósulhat meg Szekszárdon. Ács Rezső korábban úgy nyilatkozott, hogy 2018-ig szeretnék megvalósítani a programban tervezett fejlesztéseket – erről itt olvashat részletesen.

Mérey Mihály, az újjáépítő
A törökkor háborúi súlyos károkat okoztak a várrá alakított szekszárdi apátság középkori épületében. A török kiűzése után a középkori apátságból már csak romok maradtak. Mérey Mihály 1693 nyerte el a szekszárdi apáti címet. Nyomban hozzálátott a monostor egykori birtokainak visszaszerzéséhez és 1696-ban már igazolhatóan építkezett is a monostoron. Rendbe hozatta a templomot és emeletes apáti házat emelt. 1703-ban csatlakozott II. Rákóczy Ferenc felkeléséhez, ezért a király elvette tőle az apátságot, amit csak 1711-ben tudott visszaszerezni. Mérey 1718-ban hunyt el – olvasható az archeologia.hu oldalon.

A vezetőképen (legfelül) Ács Rezső (balról) és Lőke Ákos, a  kivitelező Duna Aszfalt Kft. főépítésvezetője. Fotó: Kadarka.net

 

 
Read previous post:
Close