full screen background image
Keresés
2020 június 29 - hétfő
  • :
  • :

Mészáros és Takler bort választottak Debrecen Város Borának

Mészáros és Takler bort választottak Debrecen Város Borának

2020.01.19. Hét bort választottak meg Debrecen Város Borának, ezek közül kettő is szekszárdi.

Debrecen városa 2015 óta minden évben neves borászok és sommelier-k segítségével választja ki az ország legjobb borai közül Debrecen Város Borát. Debrecen szándéka, hogy a Debrecen Város Bora címkével ellátott borok méltó módon mutassák meg a magyar termőhelyben rejlő egyedi értékeket és igazi borélményekkel ajándékozzanak meg a fogyasztót.

Debrecen Város Bora címet most először – a díj növekvő presztízsét is mutatva – egy teljes borsorban (hét tételben) ítélték oda a Hotel Lyciumban 2019. december 16-án megrendezett borbírálaton. A tizennyolc tagú grémium 8 borvidék 82 borát kóstolta meg és választotta ki Debrecen Város Bora cím nyerteseit.

A hét bor közé került a Mészáros Borház Szekszárdi Cabernet Franc classic 2017, illetve a Takler Borbirtok Szekszárdi Pinot noir Rosé 2019 bora.

Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, a zsűri elnöke a bírálatot követően elmondta, hogy Debrecen példaértékű módon sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye az évről-évre megrendezésre kerülő Debrecen Város Bora zsűrizése. A szakember kiemelte, hogy most először egy teljes borsor kiválasztása volt a cél, a pezsgőtől kezdve a klasszikus és prémium borokon keresztül a desszertborig bezárólag. Ez az új koncepció nem csak a Debrecen Város Bora cím növekvő presztízsét jelzi, hanem a borok fogyasztását is segíti, mert így – a borszerető közönségen keresztül az éttermeken át a külföldi delegációkig bezárólag – mindenki megtalálja a kedvére való bort.

Debrecen Város Bora – borkóstolóval egybekötött – sajtótájékoztatóján, amelyet 2020. január 14-én az Ikon Debrecen Étteremben tartottak, a szervezők ismertették az idei cím birtokosait és bemutatták egy nemzetközi pályázat eredményeként Debrecen Város Bora borszelekció új arculatát és díszdobozait.

Debrecen Város Bora címet kaptak 2020-ban

  • Fehér klasszikus: Mátrai Rajna Rizling 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet
  • Vörös klasszikus: Szekszárdi Cabernet Franc classic 2017, Mészáros Borház
  • Rozé klasszikus: Szekszárdi Pinot noir Rosé 2019, Takler Borbirtok
  • Fehér prémium: Mátrai Paskomi Chardonnay 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet
  • Vörös prémium: Villányi Franc 2017, Koch Borház, VinArt Pincészet
  • Desszert: Intuition No1 Zéta édes szamorodni 2008, Holdvölgy Pincészet
  • Pezsgő: Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut 2016, Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok

Szekszárdi Cabernet Franc 2017, classic, Mészáros Borház, Szekszárdi Borvidék

Illatában, fűszeres, elegáns és intenzív, ízében cseresznye, meggy, fekete gyümölcsök érezhetők. Szájban selymes hatás, csokoládéval és fűszeres felütéssel. Szerkezete kiegyensúlyozott, kerek, tanninjai szépen integrálódtak a borban.

Szekszárdi Pinot Noir Rosé 2019, Takler Borbirtok, Szekszárdi Borvidék

Ez a bor 100% szekszárdi pinot noirból készült, tartályos erjesztéssel. Halvány lazac színű, narancsos árnyalattal, feszes savgerinccel, a hozzáadott kevés szén-dioxid frissíti, gyümölcsösebbé, izgalmasabbá, üdébbé, zamatosabbá teszi.

Forrás: debrecen.hu
Read previous post:
Close