full screen background image
Keresés
2018 január 18 - csütörtök
 • :
 • :

Napelempark épül a szekszárdi kórházban

Napelempark épül a szekszárdi kórházban

2017.01.25. Ötszázötvenöt kilowatt teljesítményű napelemparkot épít a Tolna Megyei Balassa János Kórház Szekszárdon 250 millió forintos beruházással.

Az erőművet, amelyet teljes egészében a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) támogat, a kórház Bródy Sándor utcai fűtőművének területén hozzák létre – mondta Nagy Attila projektmenedzser az MTI-nek.

Ismertetése szerint a két és fél hektáros terület 8500 négyzetméterén összesen 2100 napelemet helyeznek el. A napelempark éves energiahozama 562 ezer kilowattóra lesz. A létesítmény várhatóan ez év őszére készül el, a kivitelezőt nyílt közbeszerzési eljáráson választják ki – tette hozzá.

A Bródy utcai fűtőmű területén hozzák létre a napelemparkot. Fotó: Kadarka.net

Az egészségügyi intézményben jelenleg 358 kilowatt teljesítményű napelem üzemel. A kórház éves villamosenergia-felhasználása 4,2 millió kilowattóra, az épülő napelempark évente több mint tíz százalékos, 20-22 millió forintos megtakarítást hoz majd.

Mint azt decemberben közöltük, a Balassa János kórház az EMMI Egészségügyi Államtitkársága és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 15 milliárd forint keretösszegben meghirdetett pályázati lehetőségeit kihasználva, összesen négy projektre nyert el 260 millió forint támogatást. Az összegből több fejlesztést is megvalósítanak, melynek köszönhetően a kórház működése hatékonyabbá válik, miközben költségmegtakarítást érnek el. Tehát idén több mint fél milliárd forint értékben fejlesztik a szekszárdi kórházat. Utóbbi  fejlesztésekről itt olvashat bővebben – kattintson!

Fotó: Kadarka.net

Kadarka.net/MTI


 • Ferenc Dobler

  Hogyan lehet egy fidesz fan városban egy a kormány által károsnak ítélt energiaforrásba beruházni? Vagy ez csak akkor káros, ha nem Tiborcz telepíti? És mi lesz éjszaka? Leállnak a lélegeztető gépek? Hiszen már L. Simon szakértő is megmondta, hogy éjszaka is szükség lenne az áramra, éjszaka pedig nem is süt a nap. Hogy is van ez?

  • Lanchaster

   Dobler úr ki mondta, hogy “káros” a megújuló energiák HELYI, LOKÁLIS felhasználása? A Paks2 ellen tiltakozó sötét-zöldek álláspontját nem abban vitatják, hogy ahol erre alkalmasak a környezeti körülmények, ne építsenek szélerőművet, napelemet, vagy a vízenergiát kihasználó rendszereket. De ezekre alapozni egy ország stabil, és folyamatos energiaellátását, irreális.
   Ha a kórház fűtésének, melegvíz ellátásának egy részét megoldja a napelem, az tiszta haszon. Éjszaka pedig majd bekapcsolják a kazánokat. 🙂

   • Ferenc Dobler

    Tisztelt Lanchaster! A kormány környezetvédelmi termékdíjjal terheli a napelemek árát, már kb. 2 éve, tehát károsnak ítéli. Azt, hogy a “sötétzöldek” miért tiltakoznak, az az ő dolguk. Én azt nem értem, ha Orbán aláír egy vállalást, hogy az országban 2020-ra 20% felé fog emelkedni a megújúló energiák felhasználási aránya, akkor miért nem ebbe az irányba tesz lépéseket, és miért tesz akadályokat az ebbe az irányba törekvők befektetési tervei elé. Mit gondol, mi lesz Paks sorsa hosszútávon? Mi lesz a megye sorsa? Bátaapáti-i hulladéklera úgy tűnik megtelt. A közeljövőben elkezdenek egyet építeni Paks mellé. Adósságba verik az országot orosz barátainknál úgy, hogy erről nem kérdezték meg a választókat. Erre kicsit gondolkodó ember felhatalmazást nem adna, főleg úgy, hogy nem tájékoztatják még a közérdekű adatokkal sem a népet a hatástanulmányokról és gazdaságossági számításokról. Ez annyira sötét árnyékot vetít a projektre, hogy mellette egy bánya mélye világít. Nekem ez nem tetszik, ezért ellenzem a megvalósítást. A kormányon múlik, hogy meg tudjon győzni a támogatásról. De a csáléfogú “szőke ciklon, TB kassza kiürítő” Selmeczi Gabriella “Csak!” válasza erre marha kevés lesz.

    • Lanchaster

     Nem a kormány, hanem az unió vetette ki a termékdíjat. És nem a napelemet tartják károsnak, hanem némely gyártás során felhasznált alapanyagot. Nem mindegy ám… 🙂 http://www.jogiforum.hu/hirek/33102
     Orbán épp abba az irányba tesz lépéseket, hogy ott, ahol gazdaságosan, a környezettel összhangban, az élővilág veszélyeztetése nélkül ( a szélerőművek működése, és az általuk keltett zaj kifejezetten káros, és zavaró az élővilágra, különösen a madarakra ) alkalmazható a megújuló energiák hasznosítása, ott ez megtörténjen.
     Erre a szekszárdi kórház napelemes rendszere az élő példa. Volt korábban hasonló ugyanitt? Nem. Akkor csak ezen az egy helyen, 0%-ról 100%-ra nő majd a megújuló energia felhasználása.
     Van egy olyan sanda gyanúm, hogy ha holnap nyilvánosságra hoznák tokkal vonóval Paks2 teljes dokumentációjának több kötetes, és több tízezer oldalas anyagát, én akkor is támogatnám, ön pedig ellenezné.
     Ugyanis egyikünk sem olvasná el. Vagy ha elolvasnánk, nagyjából a 90%-t nem értenénk.
     Ha tévednék, itt van egy 5 éve nyilvános kb 200 oldalas anyag. http://www.mvmpaks2.hu/hu/Dokumentumtarolo/EKD-HUN.pdf Olvassa el, és a tartalma alapján győzzön meg róla, hogy az a két tucat SZAKEMBER aki összeállította, síkhülye a szakmájához, ártani akar a környezetnek, az országnak, és saját magának is. Mert a nukleáris energia ártalmait ugye nem lehet a szomszéd kertjénél megállítani.
     Vagy olvassa el ezt, http://www.portfolio.hu/vallalatok/epit_meg_valaki_rajtunk_kivul_atomeromuvet.194150.html és utána győzzön meg, hogy ezeknek az országoknak a kormányai és politikusai mind elvetemült, és ostoba gazemberek.
     Nincs nekem semmi gondom a népszavazással, ha olyan dologról kérdezik meg az embereket, amit biztosan, és tisztán átlátnak, és saját maguktól, legjobb meggyőződésük szerint képesek igen/nem választ adni, egy konkrét kérdésre. Paksról népszavazást rendezni teljesen értelmetlen. Ugyanis 100-ból 99 ember nem az atomerőműről mondana véleményt, (ami nem csoda, mert viszonylag kevés az atomfizikus, és gazdasági miniszter köztünk ) hanem annak a pártnak a véleményét képviselné, amelyikkel szimpatizál.
     Ennek a kifejezésére viszont van már egy működő jogintézményünk, amit parlamenti választásoknak hívnak. 4 évente -kevés kivétellel – minden nagykorú állampolgár részt vehet rajta, és egy atomerőmű beruházáshoz képest, átláthatóbb témájú, és beláthatóbb időtartamú kérdésben kell dönteni. Ehhez képest, azoknak az embereknek (akiket ön szerint meg kellene kérdezni Paksról) a fele lesz@rja, és el sem megy szavazni.Read previous post:
Close