full screen background image
Keresés
2018 július 16 - hétfő
  • :
  • :

Narancs figyelmeztetés Tolna megyére: jégeső és heves zivatarok várhatók

Narancs figyelmeztetés Tolna megyére: jégeső és heves zivatarok várhatók

2017.07.10. Egy első- és egy másodfokú figyelmeztető jelzést is kiadott hétfőre a várható heves zivatarok és felhőszakadások miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Tolna megye területére.

reklam_furdonapok_2018hirdetés

Az OMSZ másodfokú figyelmeztetése szerint „közepes bekövetkezési kockázat mellett kialakulhat heves zivatar károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében”. A meteorológiai szolgálat elsőfokú figyelmeztetése szerint Tolna megyében „intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat”. Emellett Tolna megye területén továbbra is érvényben van a hőség miatt korábban kiadott másodfokú figyelmeztetés. A várható napi középhőmérséklet ugyanis várhatóan 27 fok felett alakul.

A várható zivatarok és felhőszakadások miatt egyébként az ország 15 megyéjében van érvényben első-, vagy másodfokú figyelmeztetés hétfőre. A hőség miatt csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nincs érvényben figyelmeztető jelzés. Az ország többi 18 megyéjére első-, másod-, és harmadfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. A harmadfokú a figyelmeztetés Békés-, és Csongrád megye területén van érvényben.

Mindig ellenőrizze, hogy érvényes-e még a figyelmeztető jelzés. Ezt a met.hu oldalon teheti meg – kattintson!

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2017.07.11. kedd éjfélig

ZIVATAR, HEVES ZIVATAR:

Hétfő délelőtt még az Északi-középhegységben lehet zivatarokra számítani. Átmeneti szünet után főként a késő délutáni óráktól a Dunántúl keleti felén ismét zivatarok alakulhatnak ki. Később egyre inkább a keleti országrészre terjed át a zivatartevékenység, amely még a késő esti órákban is kitarthat. Az éjszaka második felére várhatóan újabb szünet következik, majd reggel északnyugat felől ismét lehet elszórtan zivatarokra számítani.

A zivatarokat általában 60-80 km/h-s széllökések, valamint jégeső (2-4 cm) és lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (15-30 mm) kísérheti, heves zivatarban viszont 90-100 km/h-t meghaladó széllökés is lehet, felhőszakadás esetén pedig 40-50 mm eső is eshet rövid időn belül (terepviszonyoktól függően akár villámárvizet is okozva). Heves szélrohamok ma elsősorban a dunántúli és középső országrészben kialakuló zivatarokat kísérheti.

HŐSÉG:

Ma az ország nagyobb részén 27 fok felett, a Dél-Alföldön 29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, egyedül az Északi-középhegység térségében lehetnek jellemzőbbek a 25 fok körüli értékek. Kedden az északnyugati országrészben már megenyhül a hőség; az ország túlnyomó részén azonban még maradnak a maihoz hasonló értékek.

2017.07.10. 10:20 Országos Meteorológiai Szolgálat

A képen Szekszárd. Archív fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close