full screen background image
Keresés
2018 március 21 - szerda
  • :
  • :

Narancs figyelmeztetés Tolna megyére: jégeső és heves zivatarok várhatók

Narancs figyelmeztetés Tolna megyére: jégeső és heves zivatarok várhatók

2017.07.10. Egy első- és egy másodfokú figyelmeztető jelzést is kiadott hétfőre a várható heves zivatarok és felhőszakadások miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Tolna megye területére.

Az OMSZ másodfokú figyelmeztetése szerint „közepes bekövetkezési kockázat mellett kialakulhat heves zivatar károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében”. A meteorológiai szolgálat elsőfokú figyelmeztetése szerint Tolna megyében „intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat”. Emellett Tolna megye területén továbbra is érvényben van a hőség miatt korábban kiadott másodfokú figyelmeztetés. A várható napi középhőmérséklet ugyanis várhatóan 27 fok felett alakul.

A várható zivatarok és felhőszakadások miatt egyébként az ország 15 megyéjében van érvényben első-, vagy másodfokú figyelmeztetés hétfőre. A hőség miatt csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nincs érvényben figyelmeztető jelzés. Az ország többi 18 megyéjére első-, másod-, és harmadfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. A harmadfokú a figyelmeztetés Békés-, és Csongrád megye területén van érvényben.

Mindig ellenőrizze, hogy érvényes-e még a figyelmeztető jelzés. Ezt a met.hu oldalon teheti meg – kattintson!

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2017.07.11. kedd éjfélig

ZIVATAR, HEVES ZIVATAR:

Hétfő délelőtt még az Északi-középhegységben lehet zivatarokra számítani. Átmeneti szünet után főként a késő délutáni óráktól a Dunántúl keleti felén ismét zivatarok alakulhatnak ki. Később egyre inkább a keleti országrészre terjed át a zivatartevékenység, amely még a késő esti órákban is kitarthat. Az éjszaka második felére várhatóan újabb szünet következik, majd reggel északnyugat felől ismét lehet elszórtan zivatarokra számítani.

A zivatarokat általában 60-80 km/h-s széllökések, valamint jégeső (2-4 cm) és lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (15-30 mm) kísérheti, heves zivatarban viszont 90-100 km/h-t meghaladó széllökés is lehet, felhőszakadás esetén pedig 40-50 mm eső is eshet rövid időn belül (terepviszonyoktól függően akár villámárvizet is okozva). Heves szélrohamok ma elsősorban a dunántúli és középső országrészben kialakuló zivatarokat kísérheti.

HŐSÉG:

Ma az ország nagyobb részén 27 fok felett, a Dél-Alföldön 29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, egyedül az Északi-középhegység térségében lehetnek jellemzőbbek a 25 fok körüli értékek. Kedden az északnyugati országrészben már megenyhül a hőség; az ország túlnyomó részén azonban még maradnak a maihoz hasonló értékek.

2017.07.10. 10:20 Országos Meteorológiai Szolgálat

A képen Szekszárd. Archív fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close