full screen background image
Keresés
2020 május 27 - szerda
  • :
  • :

Ne kockáztassa az életét – a fűtési szezon veszélyeire figyelmeztetnek

Ne kockáztassa az életét – a fűtési szezon veszélyeire figyelmeztetnek

2017.10.05. A fűtési szezonnal járó kockázatokra, vagyis a kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezés veszélyére hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság péntek délelőtt Szekszárdon.

Bár a fűtési szezon hivatalosan október 15-től veszi kezdetét, sok ingatlantulajdonos már megkezdte a fűtést – mondta el dr. Balázs Gábor, megyei katasztrófavédelmi igazgató, egyben a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság elnöke. Mint hangsúlyozta, fontos ráirányítani az emberek figyelmét az ezzel járó kockázatokra, a kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezés veszélyére.

Dr. Balázs Gábor tudatta, a figyelemfelhívás fontosságát mutatja, hogy 2017-ben emelkedett a kéménytüzek száma Tolna megyében. Míg 2015-ben 24, 2016-ban 41, addig idén szeptember 17-ig már 30 kéménytűzhöz vonultak a tűzoltók Tolnában. Az igazgató úgy véli, hogy a kéménytüzek számának emelkedésének oka az lehet, hogy több olyan ingatlanban, ahol vegyestüzelésű kazán működik, a tulajdonosok áttértek a gáz használatáról a szilárd fűtőanyagok használatára.

A szilárd tüzelőanyagok használata során a kémények belső falazatán kátrányréteg keletkezik, amely könnyen lángra kap.

Hangsúlyozta, ezek az esetek főként az égéstermék-elvezetők, fűtőberendezések elégtelen karbantartására vezethetők vissza. Az igazgató Felhívta a figyelmet, a biztonság érdekében rendszeres időközönként ellenőriztetni kell ezeket.

Könnyen meggyullad a kémény falára lerakódott kátrány. Illusztráció

A fűtési szezonnal járó másik veszély a szén-monoxid-mérgezés kockázata. Szerencsére ezeknek az eseteknek a számában csökkenés tapasztalható Tolna megyében – tájékoztatott dr. Balázs Gábor. Az idén két alkalommal – a legutóbb nemrég Sióagárdról kaptak – riasztást ilyen miatt, míg 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban 7-8 alkalommal fordult elő annak a gyanúja, hogy szén-monoxid-mérgezés ért valakit a megyében.

Dr. Balázs Gábor elmondta, ebben óriási szerepe volt a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság által végzett figyelemfelhívó tevékenységnek. Emellett úgy véli, hogy a lakosság egyre nagyobb mértékben használ szén-monoxid érzékelőt. Arról is szólt, hogy az érzékelőt ma már sokan tüzeléstechnikai boltokban és nagyáruházakban szerzik be, ami nagyon helyes, mert ezeken a helyeken tanácsokat is kaphatnak a készülék használatához.

Ellenőriztessük rendszeresen szakemberrel a fűtőberendezéseket. Illusztráció

A szén-monoxid jelzésére szolgáló eszközökről a katasztrófavédelem honlapján is találhatnak információt az érdeklődők – tudatta a megyei katasztrófavédelmi igazgató.

A teszteken megfelelt eszközök listáját itt találja – kattintson!

A teszteken nem megfelelt eszközök listáját itt találja – kattintson!

Tavaly októberben tizenkét kéményseprővel láttak neki a feladat ellátásának Tolnában, jelenleg pedig tizenhat szakmunkással dolgoznak – tájékoztatott Deli Gyula, a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerv Tolna Megyei Ellátási Csoportjának vezetője. Hozzátette, áprilistól hét szakmunkás-jelöltet tudtak elindítani szakmai képzésen. Így, ha minden jól megy, jövőre már 23 kéményseprő dolgozhat a megyében.

Deli Gyula tudatta, a megye 70 százalékában már elvégezték a kémények ellenőrzését és ha így haladnak akkor decemberben mindenhova eljuthatnak. Azt is elmondta, hogy az ellenőrzés előtt 15 nappal írásban értesítik az ingatlanok tulajdonosát, valamint, hogy a szilárd fűtőanyaggal működő tüzelőberendezések esetén évente, a gázkazánok esetén két évente kell ellenőrizni a kémények állapotát.

A vezetőképen: Deli Gyula, a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerv Tolna Megyei Ellátási Csoportjának vezetője (b), dr. Balázs Gábor megyei katasztrófavédelmi főigazgató, a megyei tűzmegelőzési bizottság elnöke (k), illetve Bán Attila, a bizottság ügyvezető elnöke (j). Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close