full screen background image
Keresés
2018 július 19 - csütörtök
  • :
  • :

Negyvenöt millió forint bírságot szabtak ki a tavaszi ellenőrzéseken

Negyvenöt millió forint bírságot szabtak ki a tavaszi ellenőrzéseken

2016.04.07. Több higiéniai, de kevesebb minőségi problémát találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a tavaszi szezonális ellenőrzéseken a korábbi évekhez képest, akik 160 esetben több mint 45 millió forint bírságot szabtak ki – tájékoztatta a hivatal csütörtökön az MTI-t.

reklam_furdonapok_2018hirdetés

A közlemény szerint elsősorban a húsvéti ünnephez kapcsolódó termékeket vizsgálták márciusban, több mint 4800 ellenőrzés során 200 tonna terméket vontak ki a forgalomból országszerte.

Higiéniai hiányosságokat az összes ellenőrzés 3,6 százalékában állapítottak meg az ellenőrök, míg egy évvel korábban 2,8 százalék volt ez az arány. A termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot az esetek 1,8 százalékában tapasztaltak, 2015-ben még 3,3 százaléknál volt ez gond.

A vizsgált mintegy 23 ezer tétel 2 százalékát (465 tételt, 200 tonna mennyiségben) kellett kivonni a forgalomból elsősorban a fogyaszthatósági, minőség megőrzési idő lejárta, illetve a jelölési szabályok megsértése és ismeretlen eredet miatt. A szakértők által vizsgált 55 zöldség-gyümölcs tétel közül egyetlen mintában sem mutattak ki határérték feletti mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

A hatósági állatorvosok országosan 644 bárány és nyúl szállítmányt  ellenőriztek, hat alkalommal találtak dokumentációs hiányosságot a járműre, illetve a kísérő képzettségére vonatkozóan – áll a közleményben.

Fotó: NÉBIH.hu

MTI
Read previous post:
Close