full screen background image
Keresés
2020 július 30 - csütörtök
  • :
  • :

Nem a bűnüldözési statisztika számít, hanem az emberek véleménye

Nem a bűnüldözési statisztika számít, hanem az emberek véleménye

2017.10.17. Településvezetők beszéltek a biztonság megteremtésének helyi szintű lehetőségeiről és gyakorlatáról a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács keddi ülésén, amelyet Ribányi József, a megyei közgyűlés alelnöke nyitott meg. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Túrós András a települések biztonságának fenntartását helyezte előadása fókuszába. A tanácskozáson részt vett továbbá dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, és szép számmal képviseltették magukat a Tolna megyei hatóságok, önkormányzatok és civilek is.

Első alkalommal jelent meg a Tanács ülésén Szabó Csaba rendőrezredes, akit nemrégiben megyei rendőr-főkapitánnyá neveztek ki. Mint elmondta, eddig többnyire üldözte a bűnt, ám a megelőzéssel jóval eredményesebb munkát lehet végezni. Ehhez azonban a civilek, az önkormányzatok és a hatóságok összefogására van szükség, amit a rendőrség is támogatni fog a jövőben.

Karl Béla, Nagymányok polgármestere kifejtette, mennyi munka és elkötelezettség szükséges ahhoz, hogy egy településen rend legyen. A kisváros sokat lépett előre a közbiztonság terén, a heterogén viszonyokra tekintve és a múltban jellemző morális válsághoz képest – vázolta a kiindulópontot Karl Béla. A fejlődés kulcseleme, hogy az emberek munka által teremtsék meg egzisztenciájukat, hiszen amíg dolgoznak, kevesebb esély áll fenn a köztulajdon rongálására, illetve randalírozásra. Fontos továbbá az is, hogy a helyiek minden potenciális csalót, házalót figyelnek, ezáltal a rendőröket hasznos információkkal tudják segíteni.

Karl Béla kiemelte a bonyhádi rendőrséggel kialakított kiváló kapcsolatukat is, amelyet hozzászólásában maga a rendőrkapitány erősített meg. Elmondták, hogy az emberek biztonságérzetét javítja, ha minden ügyet alaposan kivizsgálnak, és a bűntettek nem maradnak következmények nélkül.

Nem a bűnüldözési statisztikák számítanak, hanem inkább a lakosok érzései és véleménye – mutatott rá Karl Béla, aki szerint a legtöbbször előny, ha egy 2700-as lélekszámú településen a polgármester mindenkit ismer.

Illés László, a Tanács titkára kijelentette: láthatóak az eredmények Nagymányokon, ami a polgármester munkáját minősíti.

Horváth Zsolt, dunaföldvári polgármester fontosnak tartotta, hogy megfelelő infrastruktúra szolgálja a rend megteremtését. Véleménye szerint több pilléren nyugszik a biztonság, mégpedig a rendőrség, a polgárőrség és a mezőőrök munkáján legfőképp. A városvezető aláhúzta: a közbiztonság nagyban befolyásolja egy település élhetőségét, s az együttműködésen alapuló bűnmegelőzés ezért is rendkívül lényeges.

Dr. Túrós András a modern Magyarország sikertörténetének, és a bűnmegelőzés meghatározó tényezőjének titulálta a polgárőr rendszer kiépülését. Az elnök rámutatott: eleinte sokan szkeptikusak voltak a polgárőrséggel szemben, mára azonban minden kétséget kizáróan támogatásra méltó civil mozgalomként ismerik őket. A számokat tekintve is van okuk a büszkeségre, hiszen az ország településeinek kétharmadában működik polgárőr egyesület. Összesen 61 ezer tagot számlálnak, igaz, a fiatalok megszólítása komoly kihívásokkal állítja szembe őket. Megoldásként számos programot indítanak, köztük iskolai mintaprojektet, melyben az ifjúság egyfajta lokálpatrióta szemlélettel ismerkedhet meg.

Kiderült az is: Tolna megyében 74 egyesület működik, ami az országos átlagot reprezentálja. Széles János megyei elnök hangsúlyozta: laptopokkal, autókkal és egyéb eszközökkel hatékonyabban képesek teljesíteni szolgálatukat, köszönhetően az önkormányzatok támogatásának.

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat.
Read previous post:
Close