full screen background image
Keresés
2020 április 3 - péntek
  • :
  • :

Orbán Viktor Szekszárdon – 33 milliárdos fejlesztés valósulhat meg

Orbán Viktor Szekszárdon – 33 milliárdos fejlesztés valósulhat meg

2016.02.23. Mintegy 33 milliárd forint fejlesztés valósulhat meg Szekszárdon a Modern városok programban. Az ezzel kapcsolatos megállapodást ünnepélyes keretek között írta alá Orbán Viktor miniszterelnök és Ács Rezső kedd délelőtt a Vármegyeháza dísztermében.

Magyarország sokat köszönhet Szekszárdnak, mely nemcsak különlegesen szép helye az országnak, de a magyar magas kultúrát is reprezentálja – kezdte beszédét Orbán Viktor az együttműködési megállapodás aláírása után Szekszárdon.

A miniszterelnök a megállapodást részleteit taglalva közölte, az atomerőmű adottságait kihasználva távhővezeték épül Pakstól Szekszárdig. A jövőben a  vezetéken át érkező hővel fűthetik a szekszárdi távfűtéses ingatlanokat, melyek rezsiköltsége ezáltal tovább csökken. Orbán Viktor hozzátette: ezt a fejlesztést az teszi lehetővé, hogy az önkormányzat – egy bátor döntéssel – a közelmúltban saját kézbe vette a távhőszolgáltatást. A távhővezeték kiépítése a becslések szerint mintegy 10 milliárd forintból valósítható meg.

Az önkormányzat elképzelése nyomán döntés született az ipari park 100 hektáros területtel való bővítéséről is. Mint Orbán Viktor fogalmazott, a mintegy 2,5 milliárdos beruházás megéri a nemzetgazdaságnak. Szintén megállapodtak arról, hogy mintegy 3 milliárd forint értékben fejlesztik a borvidék és Szekszárd úthálózatát. A Modern városok program részeként egy új szakképző centrum is épülhet Szekszárdon. A központban hiányszakmákat oktatnának, hogy pótolják a város és a környék munkaerőpiacáról hiányzó szakembereket.

A megállapodás elemeként a kormány 4,8 milliárd forinttal támogatja egy új, négycsillagos szálloda építését. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt mondta;  a városban rejlő gazdasági lehetőségek kihasználása érdekében Szekszárdnak szüksége van az új szállodára.

A turizmusban, víziturizmusban rejlő potenciál kiaknázása szempontjából roppant fontos beruházás valósulhat meg a Duna parton. A megállapodás értelmében 2-3 milliárd forint beruházással olyan kikötő épülhet, ahol a személyszállító hajók is lehorgonyozhatnak, hogy partra tehessék utasaikat. Ez a kikötő sokat lendíthet a szekszárdi turizmus, borturizmus további felvirágoztatásán.

orban-acsFotó: Facebook.com/orbanviktor 

A kormány emellett teljesen átvállalja a gemenci kisvasút pályájának bővítését. Az alapkoncepció szerint a vasúti pálya a Duna parttól Szekszárdig vezetne egy szárnyvonalon. Így a hajóval érkező turisták kisvasúttal is közlekedhetnének a Duna partja és Szekszárd között.

Szintén a város turisztikai vonzerejét növelheti annak a kalandparknak és ökocentrumnak a megépítése, melyet mintegy 2 milliárd forinttal támogatnak Modern városok programban. A kalandparkok népszerűek a fiatalok körében, akik ezek felkeresése által hazájukat is jobban megismerhetik. Fontos, hogy a kalandparkok a virtuális valóság helyett a valódi világban kínálnak programot a rengeteg időt a számítógépek előtt töltő fiatalok számára – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor Szekszárdon – képösszeállítás

A kormány soha nem csinált titkot abból, hogy kiemelt területként tekint sporttevékenységek támogatására. A sport közösséget kovácsol, érdemes rá áldozni – fogalmazott a miniszterelnök. Éppen ezért a kormány támogatja egy új uszoda felépítését Szekszárdon. Orbán Viktor azt mondta, Szekszárdnak kell eldöntenie,  hogy 25, vagy 50 méteres uszodát szeretne-e építeni. Hozzátette: a kormány átvállalja a költségeket, de azt a városvezetésnek kell felmérnie, hogy mekkora uszodát tud a jövőben fenntartani. Ehhez kapcsolódva egy rekreációs központ is létesülhet, mintegy 1,5 milliárd forintos beruházással. Emellett egy teljesen új, nagyobb méretű multifunkciós sportcsarnok építéséről is szól a megállapodás. Az új sportcsarnok egyben rendezvényközpontként is szolgál majd. Az uszoda, a rekreációs központ és a sportcsarnok építésének költsége összesen mintegy 5 milliárd forint.

Fotó: Facebook.com/orbanviktor 

A kormány és az önkormányzat egy kérdésben, egy interaktív könyvtár és levéltár kialakításában nem tudott megállapodni. E tekintetben ugyanis nem elég pontosak az elképzelések – mondta a kormányfő. A részletek kidolgozására munkacsoport alakul.

A miniszterelnök kiemelte, Szekszárdon az országos átlagnál alacsonyabb, mintegy 4,5 százalék a munkanélküliek aránya. A szekszárdiak megdolgoztak ezért a pénzért – mondta. Hozzátette: a fejlesztésekre szánt összeg egy része rendelkezésre áll, az ország gazdasági teljesítménye alapján pedig úgy látja, hogy a fennmaradó részt is elő tudják teremteni.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón emlékeztetett,  hogy 2010 és 2014 között mintegy 27 milliárd forint fejlesztési pénz érkezett Szekszárdra. Ebből valósult meg többek között a megyei kórház fejlesztése, valamint az új vízbázis kialakítása és a Béla király tér felújítása. Szintén felhívta a figyelmet arra, hogy az állam közel 6 milliárd forint adósságot vállalt át az önkormányzattól.

Ács Rezső, Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere megköszönte Orbán Viktornak és a kormánynak, hogy Szekszárd és a szekszárdiak mögött áll. Mint mondta, az adósságátvállalás és a városi projektek támogatása rengeteg lehetőséget kínált Szekszárdnak és az itt élőknek. A polgármester a Modern városok programban kötött megállapodást történelmi léptékű lehetőségnek nevezte. A paktum a városvezető szerint rengeteg lehetőséget nyit meg az önkormányzat, a város polgárai és a szekszárdi vállalkozások előtt. Ács Rezső szerint a megállapodás hosszú évtizedekre meghatározza majd a város életét. Hozzátette: olyan programot állítottak össze, mely szem előtt tartja Szekszárd értékeit és adottságait. A Modern városok programban korszerű, a fiatalok számára is vonzó Szekszárd építéséhez kaptak támogatást – zárta le a polgármester.

A vezető képen (legfelül) Orbán Viktor miniszterelnök és Ács Rezső polgármester, amint aláírják a megállapodást. Fotó: Facebook.com/orbanviktor

Képgaléria: Steiner V.
Read previous post:
Close