full screen background image
Keresés
2020 május 25 - hétfő
  • :
  • :

Paksi atomerőmű: egy évről 15 hónapra nő az üzemeltetési ciklus

Paksi atomerőmű: egy évről 15 hónapra nő az üzemeltetési ciklus

2015.12.08. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyt adott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 1-4. blokkjainál a 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetésére, illetve ennek előzményeként egy új típusú, 4,7 százalékos átlagdúsítású üzemanyag-kazetta alkalmazására. A hatósági engedély birtokában megkezdődött az áttérés a 12-ről a 15 havonta történő üzemanyagcsere-ütemre – közölte az atomerőmű az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint a 15 hónapos üzemelés az üzemanyag átrakási ütemtervvel párhuzamosan 2016 végéig mind a négy blokknál megvalósul, ezzel jelentősen csökkenthető a környezetterhelés, fenntartható, növelhető az atomerőmű biztonsága, és javítható a versenyképessége is.

A tájékoztatás szerint mivel a fűtőanyag cseréje csak a reaktorok leállításakor történhet, szükségszerűvé vált egy új üzemanyag bevezetése is, ami a korábbiakhoz képest hosszabb idő alatt ég ki és veszíti el hatékonyságát. Ez az új – Gd-2_4.7 elnevezésű – üzemanyag-kazetta magyar innováció, a Paksi Atomerőmű Nemes Imre által vezetett reaktorfizikai osztályának terve alapján, nemzetközi összefogásban valósult meg.

Kiemelik: a hasonló típusú atomerőművek közül Pakson vezették be elsőként a 15 hónapos üzemeltetési ciklust, ami számos előnnyel jár. Az új ciklus bevezetésével csökken a főjavítási munka mennyisége, jelentősen mérséklődik a kollektív dózis, vagyis az erőműben munkát végzők sugárterhelése, a karbantartási kockázatból eredő meghibásodások száma. A teljes üzemidőre vonatkoztatva alacsonyabb lesz a blokkleállások és visszaindulások, az úgynevezett tranziens állapotok száma – közölték.

A 15 hónapos üzemeltetés és a magasabb dúsítású üzemanyag alkalmazásának köszönhetően átlagosan 3 százalékkal csökken a kiégett fűtőelemek mennyisége és jelentősen mérséklődik a karbantartások során keletkező kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék, valamint a nem radioaktív hulladék mennyisége.Eközben növekedhet az atomerőmű termelése is.

A főjavítások átütemezése révén átlagosan évente 2 százalékkal nő a rendelkezésre állás és ezáltal a megtermelt villamos energia mennyisége, ami mintegy 80 ezer háztartás – közel negyedmillió ember – szükségletét fedezi. Rámutatnak: az így megtermelt többlet villamos energiával arányosan 1 százalékkal csökkenthető Magyarország villamosenergia-import függősége, erősödik az ellátásbiztonság.

Csökkennek a karbantartással kapcsolatos szolgáltatási és anyagköltségek is.

A 15 hónapos ciklusok komplex bevezetése – mint bármilyen atomerőművi műszaki változás – hatósági engedélyköteles, az átalakítást a hatóság a legszigorúbb kategóriába sorolta.

A 12 hónapnál hosszabb üzemeltetési ciklus alkalmazása nem példa nélküli a világban: a hosszabb üzemanyag- és főjavítási ciklusok gazdasági előnye miatt a nukleáris ipar vezető országai közül az Egyesült Államokban és Franciaországban már a 90-es években általánossá vált a 12 hónapostól eltérő üzemanyagciklusok alkalmazása. Az Egyesült Államokban az üzemeltetési ciklusok átlagos hossza 2000 után 18 hónapra nőtt, a francia blokkok többsége pedig 15, 17 vagy 18 hónapos üzemanyagciklussal üzemel. A Magyarországhoz legközelebb található Krsko atomerőmű már 2004-ben 18 hónapos üzemelésre váltott – írták.

MTI

Fotó: atomeromu.hu
Read previous post:
Close