full screen background image
Keresés
2019 december 6 - péntek
  • :
  • :

Paksi atomerőmű: október 31-én állhat újra névleges teljesítményre a 2. blokk

Paksi atomerőmű: október 31-én állhat újra névleges teljesítményre a 2. blokk

2018.10.23. Várhatóan október 31-én áll újra névleges teljesítményre a paksi atomerőmű 2. blokkja, melyet egy gépészeti hiba miatt állítottak le – közölte honlapján az atomerőmű..

Mint a közleményben írják: az atomerőmű mindenkor a biztonsági előírások maximális betartásával végzi feladatait. Az előírásoknak megfelelően minden biztonsági berendezésből három van, melyek közül bármelyik egyedül is képes ellátni az adott biztonsági funkciót. Ugyanakkor a szabályok szerint, ha egy biztonsági rendszer üzemképtelenné válik, akkor 24 órán belül meg kell javítani, ellenkező esetben – hiába van még két teljes értékű, működő rendszer –, le kell állítani az adott blokkot.

Minden blokkhoz három dízelgenerátor tartozik, mely arra szolgál, hogy a külső villamos betáplálás megszűnése esetén a villamoshálózattól függetlenül biztosítani tudja az adott blokk hűtéséhez szükséges szivattyúk villamosenergia-ellátást. A szombaton történt blokkleállítás a biztonsági rendszerek követelményeinek megfelelően történt. A 2. blokk egyik dízelgenerátoránál észlelt hibát követően – miután a szakemberek felmérték, hogy 24 óránál hosszabb időt vesz igénybe a javítás – ütemezett leállítást hajtottak végre, melyről előtte egyeztettek a MAVIR illetékes szakembereivel.

A 2. blokkon történt dízelmeghibásodás a nukleáris szigettől és a reaktortól távol történt. Semmilyen kapcsolatban nincs a Duna alacsony szintje miatt bevezetett alacsonyvizes intézkedési terv 3. szintjével, melyet időközben a Duna vízszintjének emelkedése miatt 2. szintűre mérsékeltek.

Fotó: atomermu.hu
Read previous post:
Close