full screen background image
Keresés
2019 március 20 - szerda
  • :
  • :

Paksi csapatok taroltak az ifjúsági verseny Tolna megyei döntőjén

Paksi csapatok taroltak az ifjúsági verseny Tolna megyei döntőjén

2018.04.15. A tolnai Kulturális Központ területén tartották meg pénteken a katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei döntőjét.

A versenyt dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes igazgatóhelyettes nyitotta meg, aki elmondta, hogy a mai verseny résztvevői egyszer már bizonyítottak, amikor megnyerték a kirendeltségi fordulókat. Berta Zoltán, Tolna polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy rendkívül jó kezdeményezésnek tartja az ifjúsági versenyt, hiszen a katasztrófák, veszélyhelyzetek elleni felkészülést nem lehet elég korán kezdeni.

Az alpolgármester szerint a katasztrófavédelem attól válik sikeressé, ha időben reagál a felmerülő problémákra, és a katasztrófavédelmi szakemberek tudása nem rutinszerű, folyamatos felkészülést igényel. Berta Zoltán megjegyezte, hogy az önkormányzatnak is vannak katasztrófavédelmi feladatai, és a város egy nagyon jól működő önkormányzati tűzoltósággal és egy önkéntes tűzoltó egyesülettel rendelkezik, tagjaival az egyik állomáson találkozhatnak a verseny résztvevői. Az alpolgármester és Vajda Tibor, a Kulturális Központ vezetője egyaránt eredményes versenyzést, a nyerteseknek pedig szép eredményeket kívántak az országos döntőben.

A gyerekek elméleti és gyakorlati állomásokon adtak számot a felkészítések során szerzett katasztrófavédelmi ismereteikről, szennyezett területről mentettek sérültet, homokzsákokat töltöttek és raktak le szakszerűen, befüstölt sátorból hoztak ki elrejtett tárgyakat. Az alapvezeték szerelésben a Tolnai Önkormányzati Tűzoltók voltak a segítségükre, az elsősegélynyújtó állomáson pedig a Vöröskereszt munkatársai kísérték figyelemmel a feladat szakszerű megoldását.

Tavalyhoz hasonlóan az idén is önálló állomással vett részt a versenyen a Megyei Védelmi Bizottság titkársága, ahol Metz Ildikó tű. alezredes (MVB titkár) a gyerekek védelmi igazgatási ismereteire volt kíváncsi. A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület szintén külön állomással készült, itt a viharjelző rendszerek ismerete játszotta a főszerepet. Az idei évben újdonságként jelentkezett az EDR rádiós állomás, ahol az informatikai osztály munkatársai előtt a gyerekeknek egy teszt során kellett bizonyítani hogy mennyire ismerik a rádiózás szabályait.

A versenyzésnek az időjárás is kedvezett, ragyogó napsütésben mérettettek meg a csapatok, ahol általános iskolás kategóriában a paksi Deák Ferenc Általános Iskola RED+ elnevezésű csapata bizonyult a legjobbnak. A középiskolások között az ESZI-sek állhattak fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára.

Végeredmény:

Általános iskola:

Deák Ferenc Általános Iskola, Paks – RED+
Kaposszekcsői Általános Iskola – Laura és a fiúk
Baka István Általános Iskola, Szekszárd – Győztes Csapat

Középiskola

Energetikai Szakképzési Intézet, Paks – ESZI
Egészségügyi Szakközépiskola, Szekszárd – Mentőangyalok
Tolnai Lajos Gimnázium, Gyönk – Kit-Kat

Forrás/fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close