full screen background image
Keresés
2019 március 21 - csütörtök
  • :
  • :

A kőkemény valóságról mesél a Pictorial Collective tárlata

A kőkemény valóságról mesél a Pictorial Collective tárlata

2016.05.09. Nem pusztán dokumentarista képeket láthatnak, mély érzelmekkel teli történetekkel ismerkedhetnek meg a látogatók a szakma által méltán elismert fotósokból álló Pictorial Collective tárlatán.

A Pictorial Collective, bár fiatal fotósok kollektívája, a csoport tagjainak életkora az alkotásokon egyáltalán nem érzékelhető. A kiállítók jóval többek, mint dokumentaristák, fotóik lelki mélységekkel teltek – mondta beszédében Baky Péter festőművész a tárlat szombat délutáni megnyitóján, a Babits Mihály Kulturális Központban.

Egy nagy rendetlenség van körülöttünk a világban, a tárlaton kiállító alkotók ezeket veszik észre. A szegénységet, nyomort, betegséget bemutató képekre tekintve a befogadónak mégis az jut az eszébe, hogy van kiút ezekből a reménytelen helyzetekből – folytatta Baky Péter.

A kőkemény valóságot ábrázoló fotók mély érzelmekkel telített, gondolkodva létrehozott intellektuális művek – emelte ki. Nem minden pillanat művészi, rálelni a megfelelő pillanatra, az a művészet – fogalmazott a festőművész. Zárásként hozzátette, a kiállítás látogatói kiforrott, érett, profi művészet szemlélői lehetnek.

Baky Péter (balról) és a kiállítók egy része. Fotó: Kadarka.net

A Pictorial Collective-t nem azért alapítottuk, hogy fotóügynökség legyen és kereskedjünk a képekkel. A csoport azért jött létre, hogy szakmai műhely legyen, ahol az alkotók egymást támogatják, segítik és inspirálják – mondta Móricz-Sabján Simon, a Pictorial Collective alapító tagja, vezetője a megnyitón.

A csoportot alkotó tizenkét embert összeköti, hogy azért kezdtek el fényképezni, mert figyelnek a szűkebb és tágabb környezetükre, van véleményük a világról és fontos számukra, hogy azt a lehető legtöbb emberhez eljuttassák – folytatta a Népszabadság sokszorosan díjazott fotósa. A különféle társadalmi helyzetek és problémák bemutatására pedig nincs alkalmasabb lehetőség, mint egy kiállítás – zárta le a fotóriporter, aki azért is örül annak, hogy a kiállításnak Szekszárd ad otthont, mert általános iskolás éveit a városban töltötte.

Móricz-Sabján Simon a megnyitón. Fotó: Kadarka.net

A tárlaton olyan sorozatok láthatók, amiket alkotóik saját pénzüket és energiájukat nem kímélve, hosszú időn át készítettek olyan témákról, melyek őket valami okból különösen érdeklik. A sok gondolkodást követően készített képek mesélnek a rájuk a tekintőknek, akiknek tudatában végül összeáll az a történet, mondanivaló, amit a sorozat bemutatni kíván – mondta el Móricz-Sabján Simon a Kadarka.net-nek.

A Pictorial Collective Magyarország egyetlen fotókollektívája, tagjai közös stílust képviselnek. A Picture Of The Year díj – mely a World Press díj mellett a másik legnevesebb szakmai elismerés – hazai birtokosainak fele a csoport tagja. A Pictorial Collective  Picture Of The Year elismerésben részesült tagjai: Darnay Katalin, Hajdú D. András, Móricz-Sabján Simon, Stiller Ákos és Végh László.

Tolna megyében ilyen még nem volt, ez az eddigi legkomolyabb, sajtófotókból összeállított tárlat – hívta fel a figyelmet a fotókollektíva tagja, a tárlaton kiállító Mártonfai Dénes, aki azért is tud ezzel kapcsolatosan hitelt érdemlően nyilatkozni, mert hosszú évek óta Tolnai Népújság fotóriporter. Hozzátette, az inspirációnak is kiváló tárlat segítségével széles körben is bemutathatják ezt az önálló művészeti ágat.

A fotós kollektíva kiállítás-megnyitóján Kissné Hóner Magdolna, a tárlatnak helyet adó Babits Mihály Kulturális Központ művelődésszervezője köszöntötte az érdeklődőket. A megnyitón közreműködött Ságvári János, Art Contact Mozgásszínház alapítója, aki mozgásművészeti bemutatót tartott. A kiállítás május 31-ig lesz megtekinthető a Bakta Galériában, a kulturális központ nyitvatartási idejében.

Kiállítók névsora
Bácsi Róbert László, Darnay Katalin, Ferenczy Dávid, Hajdú D. András, Mártonfai Dénes, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon, Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Urbán Ádám és Végh László képeiből.

A vezetőképen (legfelül): Baky Péter nyitotta meg a kiállítást. Fotó: Kadarka.net

 
Read previous post:
Close