full screen background image
Keresés
2019 március 20 - szerda
  • :
  • :

Reformáció 500.: evangélikus templomok és föld alatti séta Tolnában

Reformáció 500.: evangélikus templomok és föld alatti séta Tolnában

2017.09.15. A reformáció 500. évfordulója jegyében evangélikus templomokat kereshetnek fel és a bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló föld alatti részeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a kulturális örökség napjainak Tolna megyei helyszínein, szombaton.

A programsorozat részeként a Völgységben a kismányoki és a váraljai evangélikus templom nyitja meg kapuit. A kismányoki épület a tájegység egyik legrégebbi luteránus temploma, a németség betelepítése után, a 18. század végén épült; különlegessége a bonyhádi Roth József műhelyében készült, ma is megszólaltatható, barokk orgona – mondta Szőts Zoltán, a bonyhádi Völgységi Múzeum igazgatója az MTI-nek.

Váralján az 1802-ben felépített templom mellett a helyi németség néprajzi emlékeit bemutató népművészeti ház is nyitva lesz. A környék érdekessége a szombaton szintén látogatható györei templomiskola, amelyet a második világháború után, a németek kitelepítése miatt elhagyott, egyhajós evangélikus templom köré építettek; ma iskola és könyvtár működik falai között.

A bonyhádi múzeum kirándulást szervez szombatra az evangélikus építészeti értékek megtekintésére, a körúton felkeresik a szászvári kastélyt és a Baranya megyei egyházaskozári evangélikus templomot is.

A bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló vendégei a felszíni látogató központ mellett föld alatti sétát tehetnek: délelőtt a 250 méter mély K1-es kamrában ismerkedhetnek a létesítmény működésével, egy alkalommal pedig a 340 millió éves gránittömbben épített tároló felszín alatti látogatókamrájába mehetnek le.

A képen a váraljai evangélikus templom. Fotó: oroksegnapok.hu

MTI
Read previous post:
Close