full screen background image
Keresés
2019 március 24 - vasárnap
  • :
  • :

Rekordkísérlettel hívják fel a figyelmet a kézmosás fontosságára

Rekordkísérlettel hívják fel a figyelmet a kézmosás fontosságára

2016.05.02. Az egy időben kézmosásoktatáson résztvevő diákok Guinness világcsúcsának megdöntésével szeretnék felhívni a figyelmet a kézmosás fontosságára csütörtökön. A rekordkísérletet a kormány által meghirdetett Semmelweis Emlékévad programsorozat részeként, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az e-Bug oktatási anyag szakmai hátterét felhasználva rendezik meg.

A több helyszínen egyszerre tartott kézhigiénés oktatás Guinness rekordját – 2012. október 15-én -Glasgow-ban állították fel. Akkor 3039 diák vett részt a rekordkísérletben, amit jó eséllyel tudnak felülmúlni a magyar iskolások, hiszen eddig már több mint 10000 tanulót regisztráltak az országból.

A program megvalósításában közreműködnek a kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályának, járási hivatalok Népegészségügyi Osztályának e-Bug koordinátorai és a részvételüket jelzett iskolák tanulói, pedagógusai.

Tolna megyében kilenc oktatási intézmény – közel 500 tanulóval – kapcsolódott be a rekordkísérletbe, amit csütörtök délután öt órakor tartanak. A rekordkísérlet során Bonyhádon, Dombóváron, Dunaföldváron, Gyönkön, Gyulajon, Szekszárdon, Pakson, és Tolnán egy időpontban egy tanóra keretében mutatják be a képzett instruktorok a kézmosás fontosságát és annak helyes technikáját – közölte a Tolna Megyei Kormányhivatal.

Tolna megyében a központi rendezvény helyszíne a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának földszinti tanácsterme lesz. A Garay János Általános Iskola tanulói és pedagógus kísérői vállalták – a Guinness által előírt szabályzatnak megfelelően – az interaktív bemutatón való közreműködést.

Mint azt a kormányhivatal közölte, reményeik szerint a program hozzájárul az e-Bug egészségfejlesztési oktatási anyag népszerűsítéséhez is. (Elérhető a www.ebug.hu honlapon.) Az iskoláskorú gyerekek oktatása a személyi higiéné (kéz- és légúti higiéné), a szexuális egészség, a védőoltások és a felelősségteljes antibiotikum-használat témakörében hozzájárulhat ahhoz, hogy egészségesebb, egészségtudatosabb felnőttekké váljanak.

A Guinness rekordkísérletben résztvevő iskolák az alábbiak:

Dunaföldvári-Bölcskei- Madocsai Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium Beszédes József Általános Iskolája Dunaföldvár, Bonyhádi Általános Iskola Vörösmarty Mihály Tagintézménye, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Galló József Általános Iskola és Magoncka Óvoda Gyulaj, Tolnai Wosinsky Mór Általános Iskola, Dombóvári Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Paksi Bezerédj Általános Iskola, Paksi Deák Ferenc Általános Iskola, Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola és Gimnázium Gyönki Tagiskolája.

A szappanos kézmosás segít a légúti fertőzések megelőzésében

A világhírű magyar tudós, Semmelweis Ignác bizonyította be, hogy milyen fontos lehet a megfelelő kézmosás. 2015-ben Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulójáról, 2018-ban születésének 200. évfordulójáról emlékezünk meg. Ez a három éves időszak kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a kézhigiénia oktatására tereljük a figyelmet, hiszen mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy milyen aktuális Semmelweis öröksége napjainkban is.

Bizonyított tény, hogy a szappanos kézmosás segít a légúti fertőzések megelőzésében. Annak ellenére, hogy ennyire egyszerű módszerrel védekezhetnénk, mégis a légúti megbetegedések tehetők felelőssé a legtöbb iskolai hiányzásért.

A gyermekek egészségfejlesztése koruknak megfelelő nyelven és fórumokon kell, hogy történjen. Az utóbbi években divatossá váltak a tömeges megmozdulások, flashmob-ok a gyermekek között is. Ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy egy Guinness világcsúcs megdöntésével hívják fel minél több gyermek figyelmét a helyes kézhigiénés szokások fontosságára.
Read previous post:
Close