full screen background image
Keresés
2019 március 19 - kedd
  • :
  • :

Rekordszámú versenyző vág neki a 42. Gemenci Nagydíjnak

Rekordszámú versenyző vág neki a 42. Gemenci Nagydíjnak

2016.05.17. Minden korábbinál több versenyző áll rajthoz a május 27. és 29. között megrendezendő 42. Gemenci Nagydíjon, mely az idén Paksot is érinti.

A nemzetközi országúti többszakaszos versenyt, melynek össztávja 380 kilométer, kilenc ország mintegy 160 kerékpárosa részvételével tartják meg. A résztvevők száma nemcsak a verseny történetében számít rekordnak, hazai és a nemzetközi viszonylatban sem találni még egy olyan versenyt, ahol ilyen sokan indulnának – közölte a versenyről tartott keddi sajtótájékoztatón Steig Csaba főszervező.

Összesen kilenc ország tizennyolc – 4-6 fős – csapata méreti meg magát a Nagydíjon, ahol tíz külföldi és nyolc hazai csapat, valamint egyéni indulók vesznek részt. A versenyen induló kontinentális csapatok száma hat. További két kontinentális csapat várólistára került, mivel a jelenlegi keretek között a szervezők már nem tudnak több versenyzőt fogadni. Magyarországon kívül Ausztriából, Csehországból, Luxemburgból, Olaszországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából is érkeznek csapatok Szekszárdra.

Az idén a korábbi három helyett négy szakaszból áll majd a verseny, az első, 123 kilométer hosszú futam pénteken rajtol. Az idén is megtartják a hagyományos háztömbkörüli versenyt Szekszárdon, ahol egy 1,7 kilométeres körpályán összesen 55 kilométert tesznek majd meg a kerékpárosok. A vasárnapi országúti mezőnyverseny versenytávja 132 kilométer lesz.

A verseny történetében újdonság a szombat délelőtt Pakson tartandó futam. A kerékpárosok az atomvárosban összesen 70 kilométert tesznek majd meg egy 3,4 kilométer hosszú körpályán – mondta el Steig Csaba. Hozzátette: emellett az idén is megrendezik az amatőrök versenyét, amit ezúttal is vasárnap tartanak. Az amatőrök országúti versenye viszont az idén elmarad.

A szervező szerint a verseny esélyesei között nincs szekszárdi, de még hazai biciklis sem. A hazai versenyzők közül Steig Csaba kiemelte Rózsa Balázst, a Szuper Beton Cycling Team kerekesét. Felhívta a figyelmet, hogy a Nagydíjon részt vesz Tom Thill is, aki megnyerte a tavalyi Tour de Hongrie-t. A Gemenci Nagydíj tavalyi nyertese, Kovac Maros, illetve csapata a Kemo Dukla Trencin a sűrű versenyprogramja miatt az idén előreláthatólag nem tud részt venni a versenyen.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere arról számolt be, – a verseny szakmai szempontjainak megtartása mellett az idén további cél – hogy a rendezvényt a szekszárdi és környékbeli családok számára is vonzóvá tegyék. A város ezzel kívánja segíteni a kerékpársport népszerűsítését és az utánpótlás-nevelés biztosítását.

Az amatőrök versenyén induló első 150 fiatal nevező emlékérmet vehet át, illetve díjat kap az az iskola, melynek legtöbb tanulója nevez – mondta el Nacsa Emese a Szekszárd Sportközpont Nkft. ügyvezető helyettese. Hozzátette, a rendezvény színesíti a vasárnapi gyermeknapi programot.

A képen Haiszer Zita a Sygnus Kft. kereskedelmi vezetője (balról), Ács Rezső, Szekszárd polgármestere, Steig Csaba főszervező és Nacsa Emese a Szekszárd Sportközpont Nkft. ügyvezető helyettese. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close