full screen background image
Keresés
2019 február 16 - szombat
  • :
  • :

Rendőrség: az őszi járművezetés nagyobb odafigyelést igényel

Rendőrség: az őszi járművezetés nagyobb odafigyelést igényel

2017.10.31. Az őszi járművezetés nagyobb odafigyelést igényel a sofőrök részéről mind a közlekedés, mind az autók felkészítése terén – hívja fel a figyelmet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

opel-bannerhirdetés

Ősszel a közlekedési balesetek bekövetkezésében jelentős szerepet játszik, hogy a járművezetők nem az időjárási-, látási-, és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A balesetek elkerüléséhez pedig nem csak a közlekedési szokásokon kell változtatni, az autókat is fel kell készíteni a hidegebb évszakra.

Először is célszerű ellenőriztetni az akkumulátort, a gumiabroncsokat – amelyeket 7 Celsius fok alatt téli garnitúrára is kell cserélni -, a világító berendezéseket és a fékeket. A nyári ablakmosó folyadékot télire kell váltani, és ne felejtsük el bekészíteni az autóba a jégoldó spray-t, a jégkaparót, és a páramentesítőt sem. Az ablaktörlő gumikat már a tél beállta előtt érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott gumi nem töröl, hanem maszatol.

Az akkumulátor esetében ellenőrizni kell a pólusok és vezetékek állapotát, ha pedig huzamosabb ideig nem használjuk az autót, érdemes az akkumulátort kiszerelni és melegebb helyen tárolni.

Reggelente láthatjuk, hogy a szabad ég alatt parkoló autók ablakai párásak. Soha ne induljunk el úgy, hogy csak egy kis helyen töröljük le azokat, hiszen így a megnövelt holtterekkel saját magunkat akadályozzuk a szabad kilátásban, és nem vesszük észre a párás ablak mögött érkező másik járművet vagy gyalogost. Ilyenkor természetesen a visszapillantó tükrök sem maradhatnak ki.

Az őszi-téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani.

Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak. Ily módon elkerülhetőek az ősszel egyre gyakoribbá váló ráfutásos balesetek.

További veszélyt jelent a közlekedőkre a fákról lehulló levéltömeg az első néhány fagyos éjszaka után, és hasonló a mezőgazdasági gépek által felhordott sár hatása is. Ilyenkor csökken a gumiabroncs tapadása és megnő a féktávolság.

Sajnos még mindig előfordul, hogy korlátozott látási viszonyok mellett is láthatósági mellény nélkül közlekednek az úttesten a gyalogosok és kerékpárosok. Pedig a kerékpárosoknak a fényvisszaverő mellény vagy ruházat használata lakott területen kívül, sötétedés után, illetve rossz látási viszonyok között kötelező. Ez a szabály a gyalogosokra is vonatkozik, akiknek lakott területen kívüli úton, illetve annak leállósávján, útpadkáján kell a fent említett viszonyok között felvenniük a mellényt.

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close