full screen background image
Keresés
2020 július 15 - szerda
  • :
  • :

Rengeteg program a 10. Országos Könyvtári Napokon

Rengeteg program a 10. Országos Könyvtári Napokon

2015.10.05. Mintegy 6500 program, többek között könyvbemutatók, vetélkedők és előadások is várják az érdeklődőket a 10. Országos Könyvtári Napokon hétfőtől vasárnapig. A Tolna megyei települések több mint nyolcvan százaléka csatlakozott a programsorozathoz.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kezdetektől kiemelten támogatja a rendezvényt, idén a főszervező Informatikai és Könyvtári Szövetségnek 22,3 millió forint címzett keretet biztosítanak a programsorozat lebonyolítására – mondta el Doncsev András, az NKA alelnöke a hétfőn rendezett budapesti sajtótájékoztatón. Hozzátette: a kistelepülési könyvtárakban megvalósuló KönyvtárMozi program megvalósítását 10 millió forint címzett kerettel támogatják – számolt be róla az MTI.

Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke arról szólt, hogy az első ütemben 150 kistelepülésen indul el a KönyvtárMozi, ahol a vetítéseken túl a filmekkel kapcsolatos beszélgetésekkel és előadásokkal is várják majd a regisztrált látogatókat. Az első KönyvtárMozi Dunafalván nyílik kedden délután a Gaál Béla rendezte 1934-es Meseautó című mozgókép vetítésével.

A KönyvtárMoziról szóló együttműködési megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Művészeti Akadémia, a Kecskemétfilm Kft., a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, a Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Dunatáj Alapítvány képviselője írta alá.

Az Országos Könyvtári Napok eseményei idén öt témakör – a megemlékezések, emlékek napja mellett az Olvassunk együtt!, a játékos könyvtári show, valamint az egészséges életmódra és a biztonságos életre összpontosító programok – köré szerveződtek, s minden korosztálynak kínálnak programokat.

Könyves Vasárnap országszerte több mint 300 helyen lesz a többi között rendhagyó könyvtárnyitás, beiratkozási akciók, meseprogram, vetélkedők, kiállítások, könyvbemutatók és filmvetítések a családi délelőttök, mondókázás és táncos estek mellett.

Az Országos Könyvtári Napok programjainak száma 20 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest: idén 6478 program várja egy hét alatt a látogatókat 1659 település 1879 intézményében – ismertette a legfrissebb adatokat a szövetség elnöke. Az érdeklődők a programokról a www.osszefogas.kjmk.hu oldalon tájékozódhatnak.

A rendezvényhez a legtöbben, 326-an Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csatlakoztak, ami településeik 91 százaléka. Jász-Nagykun-Szolnok megye 74 településével elérte a 95 százalékos szervezettséget, emellett Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Tolna megye is kiemelkedik 80-80 százalék fölötti aktivitásával. A legtöbb, 749 programot Borsodban szervezik – közölte az MTI.

Szekszárdon az Illyés Gyula Megyei Könyvtárban és a Gyermekkönyvtárban is lesznek programok hétfőtől vasárnapig. Előbbiben összesen tizenhárom program várja az érdeklődőket a héten. Tartanak többek között kiállítás-megnyitót, író-olvasó találkozókat, könyvbemutatót, zenés irodalmi műsort. A könyvtári napokon ingyenesen lehet beiratkozni a könyvtárba és a késedelmi díjat is elengedik. A Gyermekkönyvtár több szekszárdi iskolába is „kitelepül” a héten, de könyvtárban is tartanak programokat. Többek között bemutatják a fafaragás mesterségét, de lesz drámapedagógiai foglalkozás és kézműves műhely is.

Illyés Gyula Megyei Könyvtár – programok
Gyermekkönyvtár – programok

MIT/Kadarka.net
Read previous post:
Close