full screen background image
Keresés
2020 június 30 - kedd
  • :
  • :

Sikerrel zárult Paks II. referenciablokkjának leningrádi próbaüzeme

Sikerrel zárult Paks II. referenciablokkjának leningrádi próbaüzeme

218.08.24. A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokkján a kitűzött határidőnél két hónappal korábban sikeresen befejeződtek a kereskedelmi üzemet megelőző tesztek. A VVER-1200-as blokk, amely a Paks II. Atomerőmű referenciablokkja, a 15 napos tesztüzem alatt kifogástalanul működött a névleges teljesítményen, minden berendezés biztonságosan és megbízhatóan, a terv szerinti paraméterekkel üzemel – tájékoztatott a Roszatom. 

„A kereskedelmi üzemet megelőző tesztidőszak igazolta, hogy a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokkja műszakilag készen áll a termelésre” – hangsúlyozta Vlagyimir Pereguda, a Leningrádi Atomerőmű igazgatója a tesztüzem lezárulása alkalmából. – A komplex tesztüzem eredménye arról tanúskodik, hogy a blokk összes fő- és segédberendezése és biztonsági rendeszerei alkalmasak a folyamatos termelésre – tette hozzá.

A Leningrádi Atomerőmű új blokkját 2018. március 9-én kapcsolták rá először a hálózatra. Az elmúlt fél évben több száz tesztet végeztek el, amelyek igazolták, hogy a blokk biztonságosan és megbízhatóan működik. A tesztidőszakban az új blokk 2,2 milliárd kilowattóra áramot termelt. A próbaüzem végeztével az orosz felügyeleti hatóság, a Rosztyehnadzor engedélyének kiadása után várhatóan még az idén megkezdődik a kereskedelmi üzem. Vlagymir Pereguda igazgató azt is elmondta, hogy a minimum 60 éves üzemidőre tervezett 1-es blokk után hamarosan elkészül a második VVER-1200-as blokk is a Leningrádi Atomerőmű területén.