full screen background image
Keresés
2018 április 24 - kedd
  • :
  • :

Szakmák Éjszakája: több száz diák a szekszárdi programokon

Szakmák Éjszakája: több száz diák a szekszárdi programokon

2017.04.23. Számtalan szakmába nyerhettek betekintést a diákok és fiatal felnőttek a Szekszárdi Szakképzési Centrum négy tagintézményében és egy további intézményben pénteken, a Szakmák Éjszakáján Szekszárdon.

polus_autohazhirdetés

A szekszárdi programokon nemcsak helyi dákok vettek rész, a tanulók a megye számtalan településéről érkeztek. Előzetesen mintegy 300 tanuló jelezte részvételét, a résztvevők teljes létszáma 350 körül alakult. Szekszárdon a Szakképzési Centrum négy tagintézménye – az Ady Endre Szakképző Iskola és Kollégium, a Bezerédj István Szakképző Iskola, az Egészségügyi és Szociális Szakképző Iskola és Kollégiuma, valamint a Vendéglátó Szakképző Iskola –, illetve az FM Dunántúli Agrár-szakképző Központ, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiuma kínált érdekesebbnél érdekesebb programokat. A megyeszékhelyen mintegy hatvan program várta a látogatókat.

Az országos rendezvény hivatalos szekszárdi megnyitóját az Ady Endre Szakképző Iskolában tartották.

Izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal készültek, melyek által az összes szakmába betekintést nyerhetnek a résztvevők – tudatta a rendezvény megnyitóján Juhász Gábor, az Ady Endre Szakképző Iskola igazgatója. Az intézményvezető azt kívánta a diákoknak, hogy olyan élményekkel térjenek haza, melyek egy-egy jó szakma irányába terelik őket. Mint mondta, tanuljanak ki egy szakmát és képezze az további tanulmányaik alapját, ehhez kívánnak lökést adni.

Az emelvényen Juhász Gábor igazgató a hivatalos megnyitón. Fotó: Kadarka.net

Az Ady Endre Szakképző Iskolában többek között az „Ady Robotolimpiával” várták az iskolásokat, akiknek egy akadálypályán kellett végigvezetniük tabletre telepített alkalmazás segítségével egy robotot. Az iskolások Nepp Dénes, a Népművészet Mestere segítségével saját bőr karkötőt is készíthettek. Ne félj, nem ráz címmel pedig elektronikai gyakorlatot is tartottak, ahol nyomtatott áramkörökbe kellett elektronikai alkatrészeket beleültetni, forrasztani.

A 7. osztályos Szántó Attila, aki Tengelicről érkezett elmondta, vannak szakmák, melyek érdeklik. Ilyen a villanyszerelés és úgy tervezi, hogy az általános iskola befejezése után ezt a szakmát tanulja majd ki. A Szakmák Éjszakája Ady Endre szakképző Iskolában felkeresett programjai közül a robotika, abból is annak programozási része, illetve a gépészet tetszett neki a leginkább.

Az Ady Endre iskolában megtartott versenyen többek között szerszámokat kellett felismerniük a diákoknak. Fotó: Kadarka.net

Az Ady Endre iskolában csapatversenyt is szerveztek a diákoknak. A versenyre 17, egyenként 4 fős csapat nevezett be. A több állomásos versenyen a tanulók a különböző szakmákkal ismerkedhettek meg játékos formában. A versenyzőknek ezekhez kapcsolódva kellett különféle feladatokat megoldaniuk – tudtuk meg Kurdi László igazgatóhelyettestől. A versenyben az első hat csapatot ismerték el értékes ajándékokkal.

A csapatverseny első helyezettje a madocsai általános iskolások „Szakmókások” nevű csapata lett. A második helyen a bogyiszlói általános iskola „Fafaragók” formációja végzett, míg a harmadik helyezett a szekszárdi Garay János Általános Iskola „Garay-II” elnevezésű csapata lett.

Természetesen a programhoz csatlakozott többi intézményben is érdekes programok várták az iskolásokat. A Bezerédj István Szakképző Iskolában a „Nyitott műhely programban” például az eladó és kereskedő szakmával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az „Érdekességek a NAV házatáján, szerkocsi és kutyás bemutató” alkalmával a szakemberek a kábítószer gyanús anyagok, csempészett cigaretta megkeresésének menetét mutatták be a résztvevőknek.

Az Egészségügyi és Szociális Szakképző Iskolában többek között „Elsősegélynyújtás – Segíts, hogy segíthess” címmel tartottak bemutatót hasznos, a hétköznapokban laikusként is alkalmazható elsősegélynyújtási módszerekről. Emellett többek között rendeztek még mentő- és tűzoltókocsi bemutatót is.

A robotika különösképp érdekelte a tanulókat, főként a fiúkat. Fotó: Kadarka.net

A Vendéglátó Szakképző Iskolában rendezték meg többek között a „Mindent a szemnek, gasztronómiai kiállítást”, melyen Szekszárd több neves vállalkozója által forgalmazott termékekből nyílt tárlat. A „Játék a tűzzel” elnevezésű programon pedig a vendégek előtt mutatták be a flambírozás mikéntjét.

A Csapó Dániel középiskolában erőgép bemutatót és traktoros ügyességi versenyt is rendeztek, de „Sajtból van a Hold” címmel kóstolót is tartottak.

Több mint 4000 program az országban

A Szakmák Éjszakája Európai Uniós viszonylatban is a legnagyobb olyan rendezvény, ahol az érdeklődők a különféle szakmákkal ismerkedhetnek meg. Magyarországon összesen több mint 4000 program várta a diákokat – mondta el Dömötör Csaba, a Nemzeti Szakképzési- és Felnőttképzési Hivatal szakképzési főosztályvezetője. A rendezvény célja, hogy a diákok és fiatal felnőttek megismerkedjenek a különböző szakmákkal és megszeressék azokat – hangsúlyozta a főosztályvezető.

Tolna megyében száznál is több program várta az érdeklődőket

Szekszárdon 5, Tolna megyében összesen tizenegy intézményében tartottak programokat, összesen több mint százat. Bonyhádon 14, Dombóváron 7, Dunaföldváron 11, Pakson 13, Szekszárdon közel 60, Tamásiban nyolc program várta az érdeklődőket. A bemutatók és előadások mellett interaktív programokat is rendeztek, nemcsak általános- illetve középiskolás diákok, de fiatal felnőttek részére is.

A vezető képen Nepp Dénes, a  a Népművészet Mestere segít bőr karkötőt készíteni egy diáknak. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close