full screen background image
Keresés
2020 február 23 - vasárnap
  • :
  • :
tolnamegyeivakok.hu

hirdetés

Ingyenesen biztosítják az újszülöttek ultrahangos szűrését Szekszárdon

Ingyenesen biztosítják az újszülöttek ultrahangos szűrését Szekszárdon

2016.04.08. Ingyenesen biztosítja az önkormányzat a hathetes korban elvégzendő ultrahangos szűrést a szekszárdi újszülöttek részére áprilistól, a költségeket a város fedezi saját forrásból. Minderre a legutóbbi közgyűlésen született határozat teremtett lehetőséget.

Az ingyenes szűrési lehetőségről a kórházban tartott sajtótájékoztatón számolt be Ács Rezső polgármester, aki az eseményen az erről szóló támogatási megállapodást is aláírta dr. Németh Csaba főigazgatóval.

A lehetőséggel „a város közigazgatási területén állandó lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező, a törvényes képviselővel együtt életvitelszerűen is Szekszárdon lakó polgárok“ élhetnek – mondta el Ács Rezső a sajtótájékoztatón. Hozzátette: az érintettek a védőnőknél jelezhetik, hogy igényt tartanak az ingyenes szűrésre. Az önkormányzat a védőnői szolgálaton keresztül juttatja el a szülők részére azt a kártyát, amivel az egyébként ötezer forintba kerülő szolgáltatást költségmentesen lehet igényelni.

A közgyűlés azért döntött úgy, hogy támogatja a szűrésen való részvételt, mert az egészség nem lehet pénzkérdés – indokolta a döntést a városvezető.

Ács Rezső arról is beszámolt, hogy a közgyűlés döntése értelmében egy évig a város költségvetése terhére biztosítanak gondozónőt a legalább hármasikreket szülők részére.

A szekszárdi önkormányzat és a Tolna Megyei Balassa János Kórház közötti folyamatos együttműködés újabb jelentős mérföldköve ez a megállapodás. A 3D ultrahangos szűrési lehetőség kevés helyen érhető el, a kórház ezt eddig csak fizetős szolgáltatás formájában tudta biztosítani. Az önkormányzat gondoskodásának köszönhetően azonban most ingyenessé vált a szekszárdi újszülöttek részére – mondta dr. Németh Csaba főigazgató.

A vizsgálat, melynek elvégzése minden újszülött esetében javasolt, három részből tevődik össze. Ezek a csípő-, a hasi-, és a koponya ultrahang – tudatta dr. Tóth Gergely főorvos, a kórház gyermekgyógyászati sztályának vezetője. Hozzátette, a vizsgálatok célja, hogy a tüneteket még nem okozó rendellenességeket, betegségeket kiszűrjék.

A szekszárdi kórházban évi mintegy 1200 újszülött látja meg a napvilágot, a díj ellenében elvégzett ultrahangos vizsgálatok száma pedig 800 és 900 között mozog éves szinten.

A fájdalommentes eljárásnak köszönhetően a kóros fejlődési rendellenességeket, illetve a méhen belüli és a szülés környékén kialakult elváltozásokat, betegségeket tudják kiszűrni – mondta dr. Gimes Tünde főorvos radiológus, aki a kezdetek, vagyis 2000 óta részt vesz a szűrővizsgálatok végzésében.

A főorvos arról is beszámolt, hogy a kiszűrt rendellenességek mintegy 40 százalékát a vesével kapcsolatos rendellenességek teszik ki. Ezek nagyon sokáig tünetmentesek maradhatnak, és így a vese károsodását okozhatják, ezért is fontos a vizsgálat hat hetes korban történő elvégzése. A másik jelentős csoportot a koponya rendellenességei alkotják. Ezek a kiszűrt rendellenességek mintegy 26 százalékát teszik ki. A csípő esetében a testrész éretlenségét és a csípőficam kialakulására utaló jeleket keresik. A rendellenességek, betegségek kiszűrése lehetőséget teremt arra, hogy a problémák kezelését mielőbb elkezdhessék – fejtette ki dr. Gimes Tünde.

Az előjegyzés menete nem változik, a szülők a +36 30 556 84 07-es mobilszámon jelezhetik a szűrés iránti igényüket.

A képen Ács Rezső polgármester (jobbról) és dr. Németh Csaba főigazgató. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close