full screen background image
Keresés
2020 január 19 - vasárnap
  • :
  • :

Az atomerőmű biztosítja majd az olcsóbb távhőt Szekszárd számára

Az atomerőmű biztosítja majd az olcsóbb távhőt Szekszárd számára

2016.04.14. Távhővezeték épül Szekszárd és a Paksi Atomerőmű között a Modern Városok Program keretében, így a jövőben az atomerőmű biztosítja majd a távhőszolgáltatást a tolnai megyeszékhely számára. A fejlesztést elősegítő megállapodást a felek Pakson írták alá csütörtökön.

A Modern Városok Program Szekszárdot érintő fejezetének kilenc pontja közül a legjelentősebb és legtöbb szekszárdit érintő tétel annak a távvezetéknek a kiépítése, amely lehetővé teszi, hogy az atomerőmű lássa el a várost távhőszolgáltatását – mondta Ács Rezső, Szekszárd polgármestere.

A távfűtést a városban közel 5700 lakás és 270 közület használja, így nagyjából a lakosság felét érinti, de vizsgálják a rendszer bővítésének lehetőségét is – mondta a városvezető. Az olcsóbb energia előnyökkel jár a gazdaságfejlesztés terén is – tette hozzá.

„A Felek kijelentik, hogy a Kormány által támogatott, Szekszárd város szempontjából kiemelt beruházás, a Paksi Atomerőmű és Szekszárd között létesítendő távhővezeték megvalósulása érdekében szorosan együttműködnek, tevékenységüket a cél elérése érdekében összehangolják“ – olvasható Ács Rezső Facebook oldalán, a megállapodás megkötéséről szóló bejegyzésnél.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a villamosenergia-termelés mellett már most is végez távhőszolgáltatást az atomerőmű. A Paksnak biztosított körülbelül 15 megawattnyi hő előállítása 4-5 megawattal csökkenti a megtermelt villamos energia mennyiségét. Szekszárd hőigénye hozzávetőleg ennek háromszorosa.

Pekárik Géza műszaki igazgató az MTI kérdésére azt mondta, műszaki akadálya nincs a beruházásnak, a 30 kilométeres távolság ellenére nem számítanak lényeges hőveszteségre, a nyomásveszteség pedig megfelelő műszaki megoldással kezelhető.

paks-atomeromu-tavho-szekszardi-vasarnapTávhővezetékek az atomerőmű tőszomszédságában. Fotó: Szekszárdi Vasárnap

Azt, hogy a fejlesztéssel milyen költségcsökkenés érhető el, Ács Rezső szerint csak a beruházás befejezésekor fogják tudni, de a „hődíj érezhetően csökkenni fog“.

A beruházás költsége – mint Orbán Viktor kormányfő februári, szekszárdi látogatásakor mondta – tízmilliárd forint, amit a Modern Városok Program keretében az állami költségvetésből finanszíroznak.

Mint azt annak idején portálunk megírta, a Modern Városok Programban 33 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg Szekszárdon. Ács Rezső polgármester korábban úgy nyilatkozott, hogy a fejlesztéseket még 2018-ig szeretnék befejezni. Orbán Viktor miniszterelnök Szekszárdon tett februári bejelentése után kevesebb mint két hónappal a program több elemének megvalósításához is nekilátott az önkormányzat.

Mint arról bő egy hete ugyancsak beszámoltunk, a Modern Városok részeként elindult a hárommilliárd forint értékben megvalósuló Mérey Mihály névre keresztelt útépítési program első üteme, melynek keretében elsőként közel három kilométer út újul meg.

Szintén a múlt héten közöltük, hogy a program részeként Életpályaprogramot indít a szekszárdi önkormányzat a szakképzésben részt vevő diákoknak és felnőtteknek. A kormány kétmilliárd forintos támogatást nyújt a szekszárdi szakképzés fejlesztéséhez, a város önkormányzata a támogatásért cserébe vállalta, hogy öt év alatt ötszáz embert képeznek ki hiányszakmákban.

A vezetőképen (legfelül) Pekárik Géza (jobbról), Ács Rezső, Hamvas István és Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs igazgatója. Fotó: Szekszárdi Vasárnap

Kadarka.net/MTI
Read previous post:
Close