full screen background image
Keresés
2019 március 22 - péntek
  • :
  • :

Szekszárd sokszínű történelmét tárta fel a könyvbemutató

Szekszárd sokszínű történelmét tárta fel a könyvbemutató

2018.04.10. Hagyományaink, szokásaink ápolása jelentheti számunkra a jövőt, a megmaradást – hangzott el kedd délután a PTE KPVK-n, a „Közös hitben a családért, a szőlőért, a földért”, illetve a „Szekszárd alsóvárosi tér-képek” című könyv rendhagyó könyvbemutatóján.

Fontos, hogy utódaink megtanulják népdalainkat, tovább vigyék hagyományainkat azért, hogy legyen hazájuk és kialakuljon bennük a hazaszeretet. „A fa a szél kihívásaira a gyökereivel válaszol”. Egyértelmű, hogy a fiatalok jelentik a jövőt, de az öregek, a múltunk is, mert ők a gyökér, ami nélkül fa sem létezhet – fogalmazott „Vallomások a szekszárdi alsó utcáról” címmel megtartott előadásának felvezetőjében Bíró László tábori püspök, aki maga is a szekszárdi „alsó utcában” töltötte gyermekkorát.

Mint azt elmondta, a törökök távozása után a környéken a megmaradt magyarok és délről felszivárgott ráczok, együtt éltek az ide betelepített svábokkal. Szekszárd önálló városrészekre tagozódott, ilyen városrész volt – mint azt ahogy korábban nevezték – az alsó utca és a felső utca is.

A városrészek lakossága nem csak származása okán, de felekezetileg is különbözött. Sajátos íze volt ennek a fajta „együttélésnek” és bár a különböző városrészek lakói nem közösködtek a vallásban, mégsem voltak kirekesztők egymással. Amellett, hogy őrizték identitásukat, együtt dolgoztak. Ha valakinek segítségre volt szüksége, hát megadták neki. A különállás tehát nem jelentett elkülönülést. Ezt a világot a hit és az abból fakadó hagyományok egyesítették – mondta Bíró László hangsúlyozva, ezért is fontos nemzeti hagyományaink ápolása.

Még az Ő gyermekkorában is olyan világ volt ez, melyben az emberek odafigyeltek egymásra – idézte fel alsóvárosi emlékeit a tábori püspök. Hozzátette, mindez a beszolgáltatások korában történt, amikor még azt is be kellett jelenteni az államnak, hogy mennyi disznót vágnak le. Bár az alsóvárosiak tanultak nem, de intelligensek voltak, hát egymásra számítva, a másikban megbízva megoldották az ellenőrök kijátszását is. A teljes nélkülözés az állam fellépése ellenére azért sem fenyegette őket, mert mindig segítették egymást ekképpen szólva: „Míg nekem lesz, addig neked is lesz”.  Kultúrájukat az egység tartotta meg – hangsúlyozta.

Ennek a világnak a végnapjai a termelőszövetkezetek erőszakos kialakításával vették kezdetüket – emlékezett vissza Bíró László. Mint mondta, az Ő generációjából aztán már sokan elmulasztották ünnepeik megtartását, a hagyományok és a rokoni kapcsolatok ápolását, mindazt ami kultúrájukat olyan hosszú időn át fenntartotta. Ennek a kultúrának aztán a Kádár-rendszer adta meg a végső döfést azzal, hogy lerombolták, építészetileg is átalakították az alsóvárosi városrészt.

A püspök arra bátorította jelenlévő fiatalokat, hogy legyenek apostolai szülőföldjükön a kultúra ápolásának, illetve, hogy kérdezzék nagyszüleiket a múltról, hogy történeteik ne merüljenek a feledés homályába. Mint mondta: a múltat faggatni nem más, mint előretekinteni a jövőbe.

A rendhagyó könyvbemutatón a PTE KPVK hallgatói a kötetből is idéztek, megelevenítve az alsóvárosi hétköznapok hangulatát. A tanulók által idézettek nyomán a résztvevők a sváb származású családok neveivel és kifejezéseikkel is megismerkedhettek, emellett a gyermeknevelési és névadási szokásokról, valamint arról is halhattak röviden, hogy a gyermekek a nagyobbakat utánozva tanultak bele a munkába.

A rendhagyó könyvbemutató moderátora a „Közös hitben – A „Közös hitben  a családért, a szőlőért, a földért” kötet szerzője, Nagy Janka Teodóra, a PTE KPVK dékánhelyettese volt. A könyvbemutatón ugyancsak jelen volt Szabó Gáza, a „Szekszárd alsóvárosi tér-képek” című könyv szerkesztője, valamint a köteteket kiadó Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület képviselői, közte Kovács Józsefné Lengyel Klára elnök, ahogy azok közül is többen jelen voltak, akik visszaemlékezéseit a könyv tartalmazza.

A „Közös hitben a családért, a szőlőért, a földért”, illetve a „Szekszárd alsóvárosi tér-képek” című könyv korlátozott számban még kapható.

A vezetőképen (legfelül):  Bíró László tábori püspök a könyvbemutatón. Fotó: Kadarka.net

Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület

Elérhetőség:
Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület
7100 Szekszárd, Béla király tér 9.
Telefon/Fax: +36–74/412–693
Mobil: +36–20/9559–656
Web: www.szekszard-alsovaroskhe.hu
E-mail:info@szekszard-alsovaroskhe.hu

Levelezési cím:
7100 Szekszárd, Kőrösi Csoma Sándor u. 26.
E-mail:info@szekszard-alsovaroskhe.hu

Kapcsolódó cikk:
„Nagy nyereség Szekszárdnak és a magyar tudománynak”
Read previous post:
Close