full screen background image
Keresés
2020 július 30 - csütörtök
  • :
  • :

Szekszárdi búcsú: élettel telt meg a Kápolna tér

Szekszárdi búcsú: élettel telt meg a Kápolna tér

2019.09.12. Több százan vettek részt vasárnap a Kápolna téren megrendezett Szekszárdi Búcsún.

A Szekszárdi Fősővárosi Kör által immár 5. alkalommal megrendezett búcsú az idén is a remete kápolna kertjében megtartott szentmisével vette kezdetét, a misét Kovács János újmisés pap celebrálta. A délutáni búcsú során a régi szekszárdi búcsúk nyüzsgő hangulata elevenedett meg. Élettel telt meg a rendezvénynek helyet adó tér, ahol az addigra már kellemes meleget adó napsütésben vidáman játszó gyermekek és régen látott ismerőseikkel beszélgető szüleik, nagyszüleik hangja töltötte be a völgyet.

Kovács Jánostól, a Szekszárdi Fősővárosi Kör vezetőségi tagjától megtudtuk, a látogatókat valódi vásári forgatag várta. Az árusok többségét kézműves termékeket kínáló árusok adták, akiknél többek között fonott kosarakat és kerámiákat, de mézeskalácsot is lehetett vásárolni. Emellett két helyi, vagyis felsővárosi borász kínálta a szekszárdi hegy levét.

Fotó: Kiss Albert

A kisebbek között népszerűségnek örvendett a körhinta és az ugrálóvár, de az idén is hatalmas sikert aratott Vizdár Csaba traktora, mely szinte megállás nélkül vitte körbe-körbe utánfutóján a gyermekeket. Eközben a Bárka Művészeti Szalon tagjai élőben készítették el alkotásaikat, így a laikusok is bepillantást nyerhettek abba, hogy miként születik meg egy festmény. A rendezvényen több civil szervezet is képviselte magát, egész asztaltársaságokat alkotva, miközben több kondérban is rotyogott az étel, ínycsiklandó illatokkal töltve be a Kápolna teret.

Fotó: Kiss Albert

A vendégeket emellett kulturális műsorral várták. Fellépett a Zombai Férfikar Kovács János kíséretével, illetve a művészeti iskola diákjai, akik Daczó Eszter vezetésével klasszikus és modern balettet mutattak be, valamint Pecze István (harmónika) és Pecze Zsófi (ének). A látogatók ezen túlmenően a Mozduljunk Együtt Szekszárdért Egyesület Fashion Dance bemutatóját, illetve Kung Fu bemutatót is láthattak Kovács Péter András mester tanítványaival, de Kovács Gergő énekes előadását is hallhatták. A búcsún, a hol a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a Police Coffe elnevezésű bűnmegelőzési rendezvénnyel várták a vendégeket, rövid köszöntőt mondott Ács Rezső polgármester.

Kovács János elmondta, az 5. Szekszárdi Búcsún – melynek megrendezésével a Szekszárdi Fősővárosi Kör célja, hogy a hagyományőrzés mellett kellemes programot kínáljanak a családoknak, középpontba helyezve a gyermekeket – több százan vettek részt.

Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close