full screen background image
Keresés
2018 április 24 - kedd
  • :
  • :

Szekszárdi Kutató-Mentő Csoport: májusra bejegyezhetik az egyesületet

Szekszárdi Kutató-Mentő Csoport: májusra bejegyezhetik az egyesületet

2017.03.20. Első találkozóját tartotta a megalakulás előtt álló Szekszárdi Kutató-Mentő Csoport szombaton, a Szeg-zárd Vin Pincében.

polus_autohazhirdetés

A találkozón Badacsonyi László ötletgazda elmondta, a csoport célja, hogy segítsen az emberi életek és anyagi javak megóvásában, elősegítve a katasztrófavédelem és a rendőrség munkáját.  Eddig már 23-an jelezték a csoporthoz való csatlakozási szándékukat, a szombati találkozón szinte mindannyian részt vettek. A megalakulófélben lévő csoport jelentkezői között van orvos, mentős, műtős, ügyvéd, rendészeti tapasztalattal rendelkező is.

Mint Badacsonyi László megosztotta, a csoportot – melynek támogatásáról Haag Éva, Szekszárd alpolgármestere is biztosította – önálló egyesületként szeretnék bejegyeztetni. Reményei szerint ez májusra történhet meg. Elmondta, a keresés-kutatásban való részvételhez a tagoknak meg kell szerezniük a szükséges egészségügyi és egyéb ismereteket. A képzéseket a katasztrófavédelemmel, a mentőszolgálattal és a hasonló tevékenységet végző egyesületekkel közösen tervezik megvalósítani.

Kutyás képzéseket heti 2-3 alkalommal tartanak majd, a kutyák alapképzését a Szekszárdi Kutyaiskolával valósítják meg. A kutyával történő kutatáshoz az ebeknek emellett az úgynevezett IRO vizsgát is meg kell szerezniük. Badacsonyi László kutyája egyébként már felkészítés alatt áll, és ha minden jól megy, az eb még az idén teljesítheti a nemzetközi mentőkutya vizsga (IRO) első szintjét.

A csoport vezetője arról is beszámolt, hogy erdős, romos, szakadékos területeken kívánnak gyakorlatokat tartani, melyeken elbújtatott embereket kell megtalálniuk a tagoknak. Terveik szerint kutyás bemutatókat is tartanának óvodai és iskolai nyílt napokon.

Érdeklődők a Szekszárdi Kutató-Mentő Csoport első találkozóján a Szeg-zárd Vin Pincében. Fotó: Kadarka.net

Dr. Habermayer Tamás, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a katasztrófavédelmi törvény ide vonatkozó legfontosabb részeit ismertette meg a résztvevőkkel. Az önkéntes mentőcsoportok működését ugyanis ez szabályozza. Az igazgatóhelyettes az önkéntes mentőszervezetekkel kapcsolatos jogszabályi háttér mellett a pályázati lehetőségeket is ismertette nagy vonalakban. Elmondta, hogy a bejegyzett egyesületek munkáját a megyei igazgatóság évi 2-3 millió forintos keretösszegből tudja támogatni.

Az együttműködési lehetőségek részeként azt is megosztotta, hogy a megyei katasztrófavédelem évi 2-3 gyakorlatba tudja bevonni az önkéntes mentőszervezeteket. Dr. Habermayer Tamás emellett azon katasztrófahelyzeteket is ismertette, melyek Tolna megyében előfordulhatnak.

A tájékoztatót követően kötetlen beszélgetés keretében lehetőség nyílt arra, hogy a résztvevők megismerkedjenek egymással.

Továbbra is várják az érdeklődők jelentkezését

A jogszabályok szerint a kutatásban szülői felügyelet mellett 16 év felettiek is részt vehetnek, de elsősorban 18. életévüket betöltött polgárok jelentkezését várják Szekszárdról és a környékről. Ha valakinek van kiképzett keresőkutyája, esetleg olyan ebe, melyet a keresésre ki lehet képezni, azt kiváltképp szívesen fogadnák. Azok, akik csatlakoznának a megalakuló Szekszárdi Kutató-Mentő Csoporthoz és segítenének az eltűnt emberek felkutatásában a 06 20 80 66 512-es telefonszámon, vagy a szekszardikutatomentocsoport@gmail.com címen érdeklődhetnek. A csoport frissen létrehozott Facebook oldalát „Szekszárdi Kutató Mentő Csoport” néven találják.

A vezető képen: az asztalnál Badacsonyi László ötletgazda. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close