full screen background image
Keresés
2020 június 29 - hétfő
  • :
  • :

Szekszárdi Nyárbúcsúztató – új életre kelt a régi hagyomány

Szekszárdi Nyárbúcsúztató – új életre kelt a régi hagyomány

2016.09.11. Vidám hangulatban búcsúztatták a szekszárdiak a nyarat vasárnap Felsővárosban, a Kápolna téren.

Nyárias időjárás és kisebb vásári forgatag várta a szekszárdiakat vasárnap a Kápolna téren, ahol a Szekszárdi Fősővárosi Kör másodszor tartotta meg nyárbúcsúztató rendezvényét. Szépen meg is telt élettel a dombok ölelésében fekvő tér, ahol gyermekes családok szívták magukba a friss levegőt, és ahol szabadtűzön főző, boraikat kóstolgató baráti társaságok töltötték kellemesen a napot.

A felsővárosi Szollár Zoltán szervező a Kadarka.net-nek elmondta, a Fősővárosi Kört a Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület kereste meg tavaly. Velük együtt hívták életre az első nyárbúcsúztatót, de a társaskör az idei rendezvény megszervezésében is segítette a Fősővárosi Kört. A nyárbúcsúztatóval a régi híres szekszárdi búcsúk hagyományát szeretnék feleleveníteni.

Kézművesvásárral is várták az érdeklődőket. Fotó: Kadarka.net

A rendezvény részként már szombaton is szerveztek programokat. Elsőként a református templomban tartottak előadást a templom és a felsőváros történetéről, majd Petőné Erzsike szervezésében búcsújárást tartottak.A „nyitott Felsőváros” program látogatói felsővárosi borászoknál vehettek részt kedvezményes áron borkóstolón, de megtekinthették a helyi alkotó, Varga Veronika festőművész kiállítását is – tudtuk meg Szollár Zoltántól.

A vasárnapi program a „Kisasszonynapi búcsú misével vette kezdetét”, melyet Mayer Mihály volt megyéspüspök celebrált a Kisboldogasszony Remete Kápolnánál. Ezt követően a Rotary Club támogatásával emléktáblát avattak a Dél-dunántúli Kéktúra 30 éves évfordulója alkalmából a Remete Csurgónál, ahol Bamcsai László esperes is áldását adta a hívekre.

Vizdár Csaba traktora nagy sikert aratott a gyerekek körében. Fotó: Kadarka.net

Szollár Zoltán elmondta, a program részeként Nyakasné Mohai Ágnes és Misetics Gábor vezetésével, történészek és muzeológusok részvételével a Felsőváros történetéről hallhattak előadást a megjelentek. Több idős résztvevő maga is mesélt a városrész történetéről, melyről a Fősővárosi Kör a jövőben könyvet szeretne megjelentetni – tette hozzá a szervező. A délutáni színpadi műsort, melyen helyi előadók léptek fel, Pecze István trombitaművész nyitotta meg.

A látogatókat kisebb kézművesvásárral is várták. Itt szekszárdi, azon belül is többnyire felsővárosi termelők, többek között helyi borászok és árusok kínálták termékeiket. A gyermekek körében nagy sikert aratott Vizdár Csaba és traktora, mely utánfutóján megállás nélkül vitték körbe a kisebbeket. A gyermekek Halmai Péteréknek köszönhetően azt is megtapasztalhatták, hogy milyen élmény a „pónigolás”, de a szintén felsővárosi Ficza Ferenc többszörös magyar bajnoknak köszönhetően egy valódi tuning autót is megcsodálhattak.

A helyi felajánlásoknak köszönhetően – amit a szervező Szollár Zoltán külön megköszönt – tombolanyereményekkel is gazdagodhattak a búcsú résztvevői, akiket este zárásként közös nótázásra és mulatozásra vártak.

Fotó: Kadarka.net