full screen background image
Keresés
2020 június 29 - hétfő
  • :
  • :

Szekszárdi retro: a Sió Csárda 1967-ben

Szekszárdi retro: a Sió Csárda 1967-ben

2017.03.08. „A Sió csárda a szekszárdi Erőhegy tövében, a Sió közelében épült a 6-os számú út mellé. A rendkívül előnyös táji és forgalmi adottságok, a kilátás, a lejtős terep, a környék présházai és a sajátos formavilágra való törekvés adják az épület egészét.

Az épület bisztróból, és borozóból, étteremből, valamint az ezekhez tartozó üzemi helyiségekből áll. Az ablakok szemöldöke, a lábazatok kívül és belül kavicsberakással díszítettek.” (Magyar Építőművészet 1966/4.)

“A közönség – néha talán a tervező is – az általában merev, architektónikus formák után, helyenként jó értelemben vett játékosságot igényel, és ott, ahol az emberek “játszani” akarnak (pl. borozóban, halászcsárdában) előbb-utóbb ezt a kívánságukat ki is elégítik, sokszor ízléstelenül. Örülünk, hogy itt szellemesen, jó ízléssel adtak keretet ennek a “játéknak”. Nem véletlen, hogy Makovecz sokat vitatott épületei kivétel nélkül ilyen funkciót elégítenek ki, és feltételezem, hogy akár csak egy kisvárosba tervezett irodaépületén is, kevesebb “szecessziós”, játékos elemet találnánk.” (Mendele Ferenc: Megjegyzések a Sió csárdáról. Magyar Építőművészet 1966. 4.)

Forrás/fotó: egykor.hu
Read previous post:
Close