full screen background image
Keresés
2020 április 9 - csütörtök
  • :
  • :

Szekszárdon negyedmilliárd forintot különítettek el a védekezésre

Szekszárdon negyedmilliárd forintot különítettek el a védekezésre

2020.03.20. Még mindig sok idős embert látni Szekszárd közterein, pedig nagyon fontos, hogy ne csak a fiatalok, hanem – a koronavírus-járvány kapcsán – a leginkább veszélyeztetett korosztály otthon maradjon – mondta Ács Rezső a városházán péntek délután megtartott sajtótájékoztatón.

A polgármester kiemelte, a csütörtökön elindított Szekszárdi Önkéntes Program éppen azért jött létre, hogy azoknak a 70 év felettieknek ne kelljen az utcára menniük – bevásárlás, csekkbefizetés, gyógyszerkiváltás, vagy éppen az ebéd beszerzése miatt –, akiknek nincs közeli hozzátartózója, vagy bárki más, aki segítene. Hozzátette, igény esetén az önkéntes karanténban lévőknek is biztosítják ezt a „szolgáltatást”.

Mint arról tájékoztatott újabb tizenhárom fő kérte az önkormányzat segítségét, emellett 23-ra nőtt az önkéntesek száma, ami bizakodásra ad okot. Arról is szólt, hogy a szociális étkeztetés keretében minden 65 év feletti szekszárdi igényelhet ételt.

A segítséget csütörtök reggel (márc. 18.) nyolc órától lehet igényelni a +36 74 679-000 telefonszámon. A hívásokat  minden munkanapon reggel 8 és este 9 között várják. Az étkeztetéssel kapcsolatos igényeket a +36 74 319-040-es telefonon várják.

Ugyancsak tudatta, a Volántól kérte a az autóbuszjáratok ritkítását és mivel a készpénz által könnyen terjedhet a vírus, a készpénzes jegyvásárlások megszüntetését, valamint a járatok napi fertőtlenítését. Hozzátette, a társaság gyakorlatilag átállt a nyári szünet idején szokásos menetrendre. Azt is megemlítette, hogy már dolgoznak azon, hogy miképpen lehetne a buszon kívüli jegyvásárlást megoldani.

A polgármester azt kéri a társasházi közösségektől, a házmesterektől, hogy a fertőzésveszély csökkentése érdekében oldják meg az épületek napi kétszeri fertőtlenítését, kiváltképp a liftek nyomógombjaira, a korlátokra, vagyis a gyakran megérintett felületekre. Kiemelte, ez rendkívül fontos, hiszen a városban mintegy hatezer társasházi lakás van.

A Szekszárdi Önkéntes Programba az onkentes@szekszard.hu e-mail címen lehet jelentkezni a név, a lakcím és telefonszám megadásával. Emellett arra kérik a leendő önkénteseket, hogy az e-mail-ben történő regisztráció során néhány szóban írják le azt is, hogy miben kívánnak segítséget nyújtani.

A nagyobb bevásárlóközpontoknál esetében az üzletek üzemeltetőit ugyancsak arra kéri, hogy oldják meg a bevásárlókocsik és minden gyakran érintett felület lehető leggyakoribb fertőtlenítését.

Ács Rezső szintén elmondta, hogy arra kérte a szekszárdi közműszolgáltatókat, hogy halasszák el azokat a beruházásokat, melyek nem a szolgáltatás folyamatos fenntartását szolgálják. Hozzátette, az ügyfélszolgálatok telefonon, vagy elektronikus úton érhetők el.

A lomtalanítás szintén elmarad egyelőre, ám a zöldhulladékot továbbra is gyűjtik. A zöldhulladékot tekintettel a helyzetre nem csak a piros színű lebomló zsákokban kihelyezve, de akkor is elviszik, ha azt egyszerű műanyagzsákban teszik ki. Emellett a kommunális szeméttárolókba is be lehet dobni a zöldhulladékot. A kommunális, illetve a szelektív gyűjtőedényeket továbbra is rendszeresen ürítik.

A piac március 18-tól bezárt, ám a Piac téren lévő üzletek továbbra is nyitva vannak. A közterületen történő élelmiszerárusítás továbbra is engedélyezett.

Péntekig Szekszárdon öt esetben került sor hatósági karantén elrendelésére, az ellátást az önkormányzat igény esetén biztosítja, de eddig erre még nem volt szükség.

Ács Rezső polgármester bejelentette, hogy mintegy 250 millió forintot különített el, illetve zárolt a költségvetésben a koronavírus-járvány esetleges költségeinek biztosítása érdekében, a fertőzés- veszély esetleges városi szintű kezelésére. Továbbá kiemelte, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter állásfoglalását várja annak érdekében, hogy a Modern Városok Programban rendelkezésre álló előleg összegéből további 1 milliárd forintot az önkormányzat a védekezéssel kapcsolatos költségekre fordíthasson.

Nagy erőkkel átállt a város többségi tulajdonában álló KT-Dinamic Nkft. a textilből készülő, mosható szájmaszkok gyártására. Elsősorban az egészségügyi alapellátásban és a szociális ellátásban és a legfontosabb közszolgáltatásokat végző dolgozók ellátása a cél.

Fotó: polgármesteri hivatal

 
Read previous post:
Close