full screen background image
Keresés
2020 február 20 - csütörtök
  • :
  • :
tolnamegyeivakok.hu

hirdetés

Szekszárdra érkezett az európai olimpiai láng

Szekszárdra érkezett az európai olimpiai láng

2017.06.04. Szekszárdra érkezett szombat délután az európai olimpiai láng, melyről július 23-án meggyújtják az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) ideje alatt lobogó lángot.

Az olimpiai lángot Hugó a kakas, az EYOF kabalaállata hozta el a Szőlőhegynél található körforgalomhoz, ahol a fiatal világbajnok Nagy Viktória, és Korsós Zsófia, a Szekszárdi Kajak-Kenu SE kajakozói, a szekszárdi „Év sportolója 2016” cím tulajdonosai várták. A fáklyát Nagy Viktória vette át Hugótól.

A  kajakos hölgyeket a Szekszárdi Sportközpont Atlétikai Szakosztályának tizenöt sportolója kísérte el futva a Garay térig, ahol Nagy Viktória átnyújtotta a fáklyát Ács Rezső polgármesternek.

Nagy Viktória vette át a fáklyát Hugótól. Fotó: Kadarka.net

A városvezető elmondta, hogy hatalmas sportdiplomáciai siker Győr számára, hogy elnyerte az EYOF megrendezésének jogát. A polgármester arról is szólt, hogy Szekszárd örül, hogy egy megyeszékhely és megyei jogú város adhat otthont a diákolimpiának.

Hozzátette, nagyszerű kezdeményezés, hogy az olimpiai lánggal körbejárják az országot a játékok kezdete előtt. A Pünkösdi Hal- és Vadünnepre utalva azt is elmondta, hogy szerencse, hogy ezen a rendezvényen vehették át és adhatják tovább a lángot.

A lángot a polgármester vette át Nagy Viktóriától, majd adta tovább Hugónak. Fotó: Kadarka.net

Ács Rezső ezt követően átadta az olimpiai lángot Hugónak, a kakasnak, aki még számtalan településre elviszi majd a fáklyát, mielőtt arról meggyújtják az EYOF lángját.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MVJSZ) áprilisban Szekszárdon megtartott közgyűlésén elmondta, hogy az ötkarikás esemény még akkor is sokat jelent Magyarországnak, a magyaroknak, ha ifjúsági rendezvényről van szó, hiszen sikeréért rengetegen fogtak össze.

Európai olimpiai lángfutás

Az európai olimpiai láng május 24-én Rómából érkezett meg Győrbe, ahol ünnepélyes keretek között fogadták azt a Városháza előtt. A láng a Péri reptérről Borkai Zsolt polgármester és az EYOF sportos nagykövetei, köztük Berki Krisztián, Görbicz Anita, Jakabos Zsuzsanna, Karakas Hedvig és Pars Krisztián kíséretében érkezett meg a győri Városháza elé, ahol ünnepélyes keretek között helyezték el az őrlángot. Erről a lángról gyújtották meg a fáklyát, amely május 27-én indult országjáró körútjára.

Július 23-án este, a 20.30-kor kezdődő nyitóünnepségen az ETO stadionban lobban fel a fáklyáról a versenyek ideje alatt lobogó láng.

Ötven európai ország, közel háromezer diákolimpikon

A város 2011-ben nyerte el a rendezés jogát az olimpiai mozgalom harmadik legnagyobb eseményének, a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak. Az eseményre mind az ötven európai ország hivatalosan is visszajelezte részvételét, így közel háromezer 14-18 év közötti sportoló vesz részt a győri EYOF-on. A méreteiben a felnőtt téli olimpiához hasonlítható rendezvény tíz sportágban várja a fiatalokat, a hagyományos atlétika, úszás, kerékpározás, tenisz, dzsúdó, torna, kézilabda, röplabda, kosárlabda sportág mellé a győri szervezők kérésére felkerült a programra egy igazán magyaros és győri sportág, a kajak-kenu is.

A győri program 2017. július 23-án, 20.30-kor egy igazán látványos megnyitó ünnepséggel kezdődik az ETO Parkban, majd egészen 29-ig a versenyeké a főszerep. A sportesemények mellett Győr célja, hogy megmutassa Magyarország és a város értékeit Európának, ezért számos kísérőrendezvényt is tartanak majd.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close