full screen background image
Keresés
2019 december 15 - vasárnap
  • :
  • :

Sok környezettudatos szekszárdi kapott a lehetőségen

Sok környezettudatos szekszárdi kapott a lehetőségen

2016.04.13. Úgy tűnik, hogy környezettudatosak a szekszárdiak. Legalábbis népszerű a helyi hulladékszolgáltató szelektív gyűjtést elősegítő akciója.

A Cikói Hulladékgazdálkodási Társulást alkotó szolgáltató cégek területén élők között egy sikeres pályázatnak köszönhetően 50 000 szelektív hulladékgyűjtő edényt oszthatnak ki – emlékeztetett Ács Rezső, a témáról a Damjanich utcai hulladékudvarnál tartott keddi sajtótájékoztatón. Az edényekből 5000 jut Szekszárdra és eddig mintegy 1200 városbéli háztartás vett át ilyen gyűjtőedényt – tette hozzá a polgármester.

A cikói hulladéklerakóban működik az előválogató, mely szűri az újrahasznosítható anyagokat, ám az eleve szelektíven gyűjtött hulladékok felhasználási köre jóval szélesebb.

A családi házas övezetekben élők két edényt vehetnek át, a sárgába a műanyagot, illetve a fémhulladékot dobhatják, míg a kék színű edény papír, vagy üveg gyűjtésére szolgál. Gyűjtőedényt azok a háztartások vehetnek át, melyeknek van érvényes szolgáltatási szerződése és elfogadják a feltételeit annak a szerződésnek, melynek aláírásához kötik az edények átadását.

szelektiv-hulladek-kuka-edeny-szekszard-2016 (2)Artim Andrásné és Ács Rezső. Fotó: Kadarka.net

Artim Andrásné,  az Alisca Terra Kft. vezetője felhívta a figyelmet, a szolgáltatást szüneteltető háztartások részére nem tudnak edényt biztosítani. Mint azt a Kadarka.net kérdésére elmondta, a Szekszárdon szelektíven gyűjtött papírt a dunaújvárosi papírgyár hasznosítja újra, a műanyagból szőlőkarók, virágcserepek és újabban tetőcserepek is készülnek, míg az üveg Ausztriában épülő utak alapjába kerül.

A szekszárdiak papírból 12-, PET palackból 1,6-, üvegből 2,3-, míg fémből 0,5 kilót gyűjtenek fejenként átlagosan egy év alatt.

Szelektív hulladékgyűjtésből tavaly 85 millió forint bevétele származott az önkormányzati tulajdonú szolgáltatónak – árulta el érdeklődésünkre az igazgató. Mint mondta, ez nem fedezte az ezzel kapcsolatos költségeket. Ács Rezső polgármester ezzel kapcsolatban kifejtette, a kérdést nem szabad gazdasági oldalról megközelíteni. A környezettudatosságot, a tisztább és szebb városi környezet értékét ugyanis nem lehet forintokra váltani.

Mint azt korábban megírtuk, szintén a pályázat részeként 188 szelektív gyűjtőpontot hoznak létre Szekszárd társasházi övezeteiben, a szigetes rendszerű gyűjtést pedig fokozatosan megszünteti az önkormányzat.


A vezetőképen: környezettudatos szekszárdiak veszik át a gyűjtőedényeket  Fotó: Kadarka.net

 
Read previous post:
Close