full screen background image
Keresés
2019 március 24 - vasárnap
  • :
  • :

Széles nukleáris biztonság mentén folyik a tervezés

Széles nukleáris biztonság mentén folyik a tervezés

2016.05.06. A Paksi Atomerőmű bővítését széles nukleáris biztonság mentén tervezik – hangsúlyozta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos pénteken a Magyar Tudományos Akadémián az atomerőművi telephelyvizsgálat tudományos szempontjairól rendezett konferencián, Budapesten.

A kormánybiztos kiemelte, a paksi új blokkok telephelyének vizsgálata során beazonosítanak minden olyan lehetséges emberi és külső veszélyeztető tényezőt, amely teljes üzemidőre, akár több évszázados távlatban hatással lehet a nukleáris biztonságra, és ezek kizárását a tervezésnél figyelembe veszik. Aszódi Attila hangsúlyozta, a Paks II tervezésénél számítanak és építenek a tudomány eredményeivel alátámasztott szakmai véleményekre.

A kormánybiztos szólt arról, hogy zajlanak a létesítményengedély benyújtásához szükséges környezetvédelmi illetve az alkalmasság megállapítására irányuló telephelyvizsgálatok. Aszódi Attila részletezte, hogy a nukleáris biztonság tervezésénél a normál üzemmódon túl a várható üzemi eseményeket, üzemzavart is figyelembe veszik, ezek kizárására megoldást építenek be.

Megjegyezte, a fukusimai atomerőmű balesete óta a nukleáris mérnöki gondolkodás átalakult, a kisvalószínűséggel bekövetkező extrém eseteket is figyelembe veszi a biztonság tervezésénél, komplex üzemzavart is kezelő új többletbiztonsági rendszert alkalmaznak.

Aszódi Attila kitért arra, hogy a paksi telephely vizsgálata során már listázták közúti balesetek, környező ipari létesítmények, repülőgép-baleset, tűzeset, robbanás, extrém időjárás lehetséges hatásait. Fontosnak nevezte a telephelyvizsgálat során a földtani kutatások megállapításait, a szakemberek a kor követelményeinek megfelelő, legújabb eszközöket használják a földrengés veszélyeztetettségének azonosítására – tette hozzá.

Újságíróknak Aszódi Attila elmondta, hogy a paksi atomerőmű két blokkjára a telephelyengedély kérelmet az ütemezésnek megfelelően még az idén benyújtják a hatósághoz.

MTI
Read previous post:
Close