full screen background image
Keresés
2020 június 29 - hétfő
  • :
  • :

Szépen szerepeltek a Tolna megyei tűzoltók az országos versenyen

Szépen szerepeltek a Tolna megyei tűzoltók az országos versenyen

2019.06.20. Három napon át versenyeztek az ország hivatásos tűzoltói a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportversenyen Székesfehérváron, ahol ismét szép Tolna megyei eredmények születtek.

A legtöbb taktikai fogást és összehangolt mozgást igénylő horoglétramászással vette kezdetét kedden reggel a verseny a székesfehérvári tűzoltólaktanyában. A versenyzők a több mint harmincméteres rajt után a horoglétrát a mászóház ablakaiba akasztották be, majd egészen a harmadik emeletig másztak fel, az időmérő óra akkor állt meg, amikor a versenyző a párkányon átlendülve földet ért. A feladat igen sokrétű kéz- és lábfogást, valamint koncentrációt igényel, és nem utolsó sorban a félelem leküzdését, hiszen tizenegy méter magasságba kell felkapaszkodni.

A délutáni százméteres akadálypályán már leginkább a sebesség számított, a gyorsaság határozta meg az egyéni eredményeket. A Regionális Atlétikai Központban a versenyzők egy két méter magas palánkon átugorva két tömlőt ragadtak meg, azzal átfutottak a nyolc méter hosszú gerendán, majd a tömlőket kigurítva és osztóra kapcsolva, egy szerelt sugárral értek célba.

A versenyszabályzat alapján a tízfős csapatokból legalább hat, legfeljebb nyolc versenyző mind a horoglétramászásnál, mind pedig az akadálypályán kétszer állhatott rajthoz. Az összesített végeredménybe a legjobb hat egyéni idő számít.

Az összetett csapatversenyek közül a négyszer százméteres váltóban a legfontosabb, hogy a tűzoltók az akadályokat leküzdve a sugárcsövet a célba juttassák. Az első versenyző az övbe csúsztatott sugárcsővel egy rövid nekifutás után létrát támasztott egy kisházhoz, átmászott a tetején, majd leugrott, és a váltózónán belül átadta a sugárcsövet. A második versenyző a két méter magas palánkon küzdötte át magát, majd egy újabb váltás után a harmadik tűzoltó a földről két tömlőt felkapott, átfutott a gerendán, majd a tömlőket egymással, majd az osztóval összekapcsolta, végül a sugárcsövet is a tömlőhöz csatlakoztatta.

Az így megszerelt sugarat öt méteren belül a magasban tartva futottak a versenyzők, majd a váltás után újra lekapcsolták és átadták a sugárcsövet a negyedik futónak, aki a védőkabátjába csúsztatta, végül egy porral oltót megragadva eloltotta a tálcatüzet és a célba sprintelt. A gyors váltások a jobb időeredmény elérésében segítették a csapatokat, ugyanakkor különösen figyelni kellett arra, hogy a tüzet úgy oltsák el, hogy az ne gyulladhasson vissza, máskülönben érvénytelenné vált a futam.

A kismotorfecskendő versenyszámában a vízé volt a főszerep. A csapatok lényegében a táplálás és egy osztott sugár szerelésével hajtották végre a feladatot. Az egy köbméteres kádból a vizet egy 800 liter/perc teljesítményű kismotorfecskendővel szívták fel és juttatták az összekapcsolt tömlőkön, sugárcsöveken keresztül a tízliteres céltáblákba, amelyek teljes feltöltését lámpa jelezte. A futam egyik nehézsége a koncentrációban, a helyes kapcsolásokban rejlett, mert ha a szerelés bármelyik eleme nem megfelelő, a víz nem jut el a sugárcsőig.

A legjobb eredményt a négyszer százméteres váltófutásban érte el a Tolna megyei csapat, ebben a versenyszámban a dobogó második fokára állhattak fel. A százméteres akadálypálya versenyszámban Klézl Tamás csak kicsivel maradt le a dobogóról, a negyedik helyen végzett, csapatban pedig hatodikak lettek a fiúk.

A csapat tagjai:

Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság: Fodor Tamás, Nagy Kornél, Neiczer Tamás és Várai Ádám

Paksi HTP: Balogh Dániel, Kovács János Bence és Turcsán Márk

Szekszárdi HTP: Gébert Attila, Klézl Tamás és Mezei Zsolt

Csapatvezető: Csöglei István tű. alezredes

Csapatedző: Greksa Attila tű. alezredes

A megyét képviselő versenybíró: Bán Attila tű. ezredes

Forrás: BM OKF/TMKI. Fotó: Szőke Péter, BM OK
Read previous post:
Close